Τεχνητή νοημοσύνη - αυτόνομα οχήματα στο επίκεντρο των επενδύσεων Venture Capital

Έρευνες - Μελέτες

31 Ιουλίου 2019

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital -VC) παραμένει η τεχνολογία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2ο τρίμηνο του 2019, η τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτόνομα οχήματα, επίσης, προσέλκυσαν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών. Εκτός από την τεχνολογία, τα επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στράφηκαν σε κλάδους, όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, η παράδοση φαγητού, η αεροναυπηγική, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και εναλλακτικά του κρέατος προϊόντα.

Η τεχνολογία παραμένει πόλος έλξης για τις επενδύσεις των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (VC) σε παγκόσμιο επίπεδοΚατά το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μόνο στις ΗΠΑ, δημιουργήθηκαν 23 νέες εταιρείες “μονόκεροι” στους τομείς του fintech (π.χ. StockX, iValua, Marqeta, Carta, Bill.com), της διαχείρισης δεδομένων (π.χ. Sumo Logic, Druva), της περιβαλλοντικής τεχνολογίας ή cleantech (π.χ. Sila Nanotechnologies), της εκπαιδευτικής τεχνολογίας ή edtech (π.χ. Coursera) και της κυβερνοασφάλειας (π.χ. KnowBe4).

Σύμφωνα με την έκθεση Venture Pulse από την KPMG Enterprise, οι συνολικές επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών διατηρήθηκαν σταθερές το εξεταζόμενο διάστημα στα $52,7 δις παγκοσμίως. Παρ’ ότι οι επενδύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη παρέμειναν ισχυρές, οι επενδύσεις στην Ασία ήταν υποτονικές για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ($10,1 δις), καθώς παρατηρήθηκε μια παύση στις μεγάλες συναλλαγές στη Κίνα.

Μείωση του όγκου των συναλλαγών
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο όγκος συναλλαγών VC κατέγραψε πτώση για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο, με μόλις 3.855 συναλλαγές, καθώς οι υψηλές εκτιμήσεις και ο ισχυρός ανταγωνισμός - ειδικά στο στάδιο χρηματοδότησης σποράς - συνδυαστικά οδήγησαν σε μια εξομάλυνση του ρυθμού επίτευξης συμφωνιών. Η υποχώρηση του όγκου των συμφωνιών ήταν ιδιαίτερα αισθητή στην Ευρώπη, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, με τις εταιρείες πρώιμου σταδίου να δυσκολεύονται να προσελκύσουν επενδύσεις VC.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, οι τέσσερις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για το τρίμηνο προήλθαν από τέσσερις διαφορετικές χώρες και αφορούσαν επενδύσεις αξίας $1,1 δις στην εταιρεία “OYO Rooms” (Ινδία), $1 δις στη “Rappi” (Κολομβία), $1 δις στην “JD Health” (Κίνα) και $1 δις στη “Flexport” (ΗΠΑ).

Η εικόνα στις ΗΠΑ
Οι επενδύσεις διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ, αγγίζοντας τα $31,4 δις και τις 2.379 συμφωνίες. Οι δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ σημείωσαν απότομη αύξηση ως αποτέλεσμα των πρώτων “Initial Public Offering”(IPO)-μαμούθ από εταιρείες, όπως οι Uber, Lyft, Zoom, Beyond Meat και άλλες.

Οι επενδύσεις VC στην Ασία, από την άλλη, παρέμειναν υποτονικές για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, με 484 συμφωνίες αξίας $10,1 δις, ενώ ο αριθμός των συμφωνιών-μαμούθ (άνω των $100 εκατ.) παρέμεινε στάσιμος.

Στο μεταξύ, παρά τον επιβραδυνόμενο ρυθμό των χρηματοδοτήσεων VC, αυτές συνέχισαν να εισρέουν στην Ευρώπη, αγγίζοντας τα $8,4 δις το 2ο τρίμηνο του 2019. Το ποσό αυτό υπερβαίνει το προηγούμενο ρεκόρ των $8,5 δις, που καταγράφηκε το 1ο τρίμηνο του έτους. Η ισχύς της αγοράς VC στην Ευρώπη συνέχισε να καθορίζεται από την αυξανόμενη ποικιλομορφία των κέντρων καινοτομίας (innovation hubs).

Ενώ οι επενδύσεις VC στο Ηνωμένο Βασίλειο απείχαν κατά πολύ από τα ιστορικά υψηλά, οι αυξανόμενες επενδύσεις στις σκανδιναβικές χώρες, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πολωνία και αλλού, σε συνδυασμό με τις σταθερές επενδύσεις σε ήδη καθιερωμένα κέντρα καινοτομίας στη Γερμανία και το Ισραήλ, βοήθησαν στη διατήρηση των επενδύσεων VC στην περιοχή σε υψηλά επίπεδα κατά το 2ο τρίμηνο 2019.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ