Αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της ΕΜΕΑ

Έρευνες - Μελέτες

30 Ιουλίου 2019

Αγοραστική κινητικότητα επικράτησε στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Ευρώπης Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), με τις πωλήσεις κατά το 2ο τρίμηνο του 2019 να κινούνται ανοδικά. Στην αγορά της περιοχής διατέθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα 16,4 εκατ. συσκευές, αριθμός αυξημένος κατά 1,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Αυξημένες κατά 1,1% ήταν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της ΕΜΕΑ το 2ο τρίμηνο του 2019Σύμφωνα με τα στοιχεία της International Data Corporation (IDC), ο εμπορικός τομέας και οι συσκευές για επαγγελματική χρήση ήταν εκείνες που τροφοδότησαν την αγορά, καταγράφοντας άνοδο πωλήσεων κατά 11,4% σε ετήσια βάση, με τις πωλήσεις φορητών υπολογιστών να ενισχύονται κατά 7,3% και τις πωλήσεις σταθερών να έχουν μια εξαιρετική επίδοση που ποσοστιαία ήταν της τάξης του 17,2%.

Στον αντίποδα, η αγορά των υπολογιστικών συσκευών για προσωπική χρήση παρέμεινε αδύναμη και κινήθηκε πτωτικά, σημειώνοντας πτώση κατά 11,3% το 2ο τρίμηνο του 2019, με την έλλειψη προϊοντικής καινοτομίας και την επιμήκυνση των κύκλων ζωής να επηρεάζει τη ζήτηση.

Η εικόνα της αγοράς των υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης παρουσίασε καλύτερη εικόνα, με τις πωλήσεις να διευρύνονται κατά 6,6% σε ετήσια βάση. Ο εμπορικός τομέας πρωταγωνίστησε, βελτιώνοντας τις επιδόσεις του κατά 16,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τη στιγμή που οι πωλήσεις προς καταναλωτές μειώθηκαν κατά 8,4% σε ετήσια βάση.

Ο ρόλος των Windows 7
Ο κύκλος ζωής των Windows 7 - σύμφωνα με τους αναλυτές - προσφέρει σημαντική ώθηση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελματική χρήση, ειδικά στην κατηγορία των σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Για την ακρίβεια, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές παρουσίασαν την πρώτη ετήσια διψήφια άνοδο εδώ και πέντε χρόνια και την πρώτη σταθερή αύξηση από το τέλος της υποστήριξης των Windows XP.

“Αυτή η πορεία επιβεβαιώνει ότι οι αναβαθμίσεις των λειτουργικών συστημάτων είναι πάντα η αιχμή της ζήτησης για ανανεώσεις συσκευών, ειδικά στον Δημόσιο Τομέα, όπου η μετάβαση τείνει να είναι πιο αργή και υπόκειται σε μεγαλύτερους περιορισμούς. Στο μεταξύ, οι αποστολές επιτραπέζιων υπολογιστών στη διάρκεια του τριμήνου υποστηρίχθηκαν σε ένα βαθμό και από τις καθυστερήσεις που προέκυψαν από τις ελλείψεις σε CPU τα προηγούμενα τρίμηνα”, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Για τις αδύναμες πωλήσεις στην κατηγορία των υπολογιστών για προσωπική χρήση, οι αναλυτές ενοχοποιούν την περιοχή της CEMA, η οποία με συνολική μείωση κατά 7,9% σε ετήσια βάση - έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 4,3% - συμπαρέσυρε το σύνολο της αγοράς προς τα κάτω. Ο αριθμός των συσκευών, που διατέθηκαν σε καταναλωτές, υποχώρησε κατά 16,4%, ενώ ο εμπορικός τομέας μειώθηκε κατά 1,3%.

Οι κατασκευαστές
Σε επίπεδο κατασκευαστών η HP Inc. εξασφάλισε την πρώτη θέση στην EMEA, συγκεντρώνοντας μερίδιο αγοράς 28,8%, πετυχαίνοντας αύξηση κατά 1,2%. Η Lenovo (συμπεριλαμβανομένης της Fujitsu) κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με μερίδιο 25,5% και άνοδο κατά 2,9%, ενώ η Dell διατήρησε την τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς 14,4%, η Acer κατέλαβε την τέταρτη με μερίδιο αγοράς 8,1% και η Apple την πέμπτη θέση με μερίδιο 6% και αύξηση κατά 20%.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ