Έρευνες - Μελέτες

Η online διαφημιστική δαπάνη θα υπερβεί το ήμισυ της συνολικής αγοράς το 2021

advertising1

Ένα σημαντικό ορόσημο θα πετύχει τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια αγορά της διαδικτυακής διαφήμισης. Η online διαφημιστική δαπάνη αναμένεται να υπερβεί το ήμισυ της συνολικής αγοράς της διαφήμισης το 2021. Συγκεκριμένα, η διαφημιστική δαπάνη μέσω Internet θα αντιπροσωπεύει το 52 της συνολικής παγκόσμιας οικονομικής δαπάνης το 2021, υπερβαίνοντας το 50% για πρώτη φορά. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας Zenith, το αντίστοιχο ποσοστό το αντίστοιχο ποσοστό κατά το τρέχον έτος θα είναι 47% από 44% της συνολικής αγοράς, που αντιπροσώπευε η διαφημιστική δαπάνη μέσω Διαδικτύου παγκοσμίως το 2018.

Πάντως, καθώς η online διαφημιστική αγορά ωριμάζει παγκοσμίως το ποσοστό ανάπτυξης επιβραδύνεται. Έτσι, οι διαφημιστικές δαπάνες μέσω Διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 17% το 2018, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 το αντίστοιχο ποσοστό συνηγορεί για ανάπτυξη της τάξης του 12% στο σύνολο του έτους τρέχοντος έτους. Μέχρι το 2021, οι ερευνητές αναμένουν ότι το ποσοστό αύξησης των διαφημιστικών δαπανών μέσω ψηφιακών καναλιών θα μειωθεί στο 9% ετησίως. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, έως το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς της διαφήμισης μέσω Διαδικτύου θα έχει συγκλίνει με τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς στο σύνολό της.

Ψηφιακά κανάλια
Η διαφημιστική δαπάνη μέσω Internet θα αντιπροσωπεύει το 47% της παγκόσμιας διαφημιστικής πίτας το 2019 από 44% το 2018Ο ρυθμός αύξησης της διαφημιστικής δαπάνης ποικίλει ανάμεσα στα διαφορετικά ψηφιακά κανάλια και θα συνεχίσει να κινείται έτσι έως το 2021. Η άνοδος των δαπανών διαφήμισης μέσω διαδικτυακών βίντεο και μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης θα είναι της τάξης του 18% και 17% ετησίως, αντίστοιχα, στο 2021.

Αυτά τα κανάλια επωφελούνται από τις συνεχείς τεχνολογικές βελτιώσεις στην τεχνολογία των smartphone και από τις αυξανόμενες ταχύτητες σύνδεσης σε συνδυασμό με την έντονη αύξηση των επενδύσεων σε περιεχόμενο. Μάλιστα, η τεχνολογία 5G θα βελτιώσει περαιτέρω την εμπειρία σε αυτά τα κανάλια, καθιστώντας τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας πολύ πιο γρήγορα.

Στο μεταξύ, άλλα κανάλια αναπτύσσονται με μικρότερες ταχύτητες. Η αμειβόμενη αναζήτηση, η οποία αντιπροσώπευε το 37% των δαπανών διαφήμισης μέσω Διαδικτύου το 2018, ενισχύθηκε κατά 11% το περασμένο έτος, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξής της θα μειωθεί στο 7% το 2021. Οι διαβαθμισμένες διαφημίσεις μέσω διαδικτύου (οι διαφημίσεις που βρίσκονται δίπλα σε άλλες διαφημίσεις και όχι σε περιεχόμενο, όπως θέσεις εργασίας, ακίνητα και μεταχειρισμένα οχήματα) αρχίζουν επίσης να χάνουν έδαφος. Η διαβαθμισμένη διαφήμιση στο Διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 9% παγκοσμίως το 2018, αλλά ήδη αρχίζει να συρρικνώνεται σε ορισμένες αγορές και το 2021 οι ερευνητές αναμένουν ότι οι δαπάνες αυτές θα μειωθούν κατά 1,6% παγκοσμίως.