Έρευνες - Μελέτες

Πτωτική πορεία θα ακολουθήσει το 2019 η παγκόσμια αγορά συσκευών

huawei_1

Πτωτικά αναμένεται να κινηθεί το 2019 η παγκόσμια αγορά συσκευών. Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και κινητών τηλεφώνων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 3,3% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, διαμορφούμενες στα επίπεδα των 2,2 δισ. τεμάχια.

Μειωμένες κατά 3,3% θα είναι φέτος οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και κινητών τηλεφώνωνΣύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, τη χειρότερη επίδοση θα έχει η αγορά των κινητών τηλεφώνων, η οποία θα υποχωρήσει κατά 3,8%, φθίνοντας στα επίπεδα του 1,7 δισ. συσκευών. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2015, όταν η παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων κινούνταν στο 1,9 δισ. συσκευές.

Οι δε πωλήσεις smartphones υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 2,5% το 2019, που θα είναι η χειρότερη πτώση που σημειώθηκε ποτέ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς συσκευών, ο κύκλος ζωής τους επιμηκύνεται διαρκώς, με τους καταναλωτές να κρατούν τις συσκευές τους για όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Αυτή η συμπεριφορά ασκεί συνεχή πίεση στις πωλήσεις κινητών. Μάλιστα, οι αναλυτές σχολιάζουν ότι η τάση για επιμήκυνση της ζωής των κινητών τηλεφώνων, η οποία ξεκίνησε το 2018, θα συνεχιστεί και το 2019. Ειδικότερα, η Gartner προβλέπει ότι η διάρκεια ζωής των κινητών θα αυξηθεί από 2,6 χρόνια το 2019 σε σχεδόν 2,9 χρόνια μέχρι το 2023.

Εν αναμονή του 5G
Καταλύτη για την παγκόσμια αγορά των κινητών, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα αποτελέσουν τα ασύρματα δίκτυα 5G. Οι συσκευές, που θα υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, υπολογίζεται ότι θα αντιπροσωπεύουν το 51% των συνολικών πωλήσεων κινητών τηλεφώνων το 2023. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 θα είναι 6%, ενώ για το 2020 η πρόβλεψη ανεβάζει αυτό το ποσοστό στο 7%. “Ήδη από φέτος οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησαν να παρέχουν πιλοτικά υπηρεσίες 5G σε τμήματα των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας, της Ελβετίας, της Φινλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για τους παρόχους να επεκτείνουν την κάλυψη του 5G πέρα από τις μεγάλες πόλεις” αναφέρει η Gartner. Οι αναλυτές της εκτιμούν ότι η μαζική είσοδος των συσκευών 5G στην παγκόσμια αγορά από το 2020 θα τονώσει τις συνολικές πωλήσεις smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο. “Από το 2020, καθώς η κάλυψη των υπηρεσιών 5G θα αυξάνεται, η εμπειρία του χρήστη θα βελτιώνεται και οι τιμές θα μειώνονται. Το μεγάλο άλμα για την τεχνολογία 5G αναμένουμε να συμβεί από το 2023” σημειώνουν οι αναλυτές.

Συρρίκνωση της αγοράς Η / Υ
Ενώ οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών ανέκαμψαν το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και ανήλθαν σε 63 εκατ. συσκευές, η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υποτονική. Οι αποστολές PCs υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε 257 εκατ. μονάδες το 2019. “Η συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας - και η πιθανή επιβολή δασμών - είναι πιθανό να επηρεάσουν την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών φέτος» σημειώνουν οι αναλυτές.