Έρευνες - Μελέτες

Σε πληροφορική και χρηματο-οικονομικά απασχολείται η πληθυσμός του Brain Drain

brain-drain

Η πληροφορική, οι τράπεζες, τα χρηματοοικονομικά και ο ασφαλιστικός κλάδος, είναι τα επαγγελματικά πεδία, στα οποία - κατά κύριο λόγο - απασχολείται ο πληθυσμός του Brain Drain, οι Έλληνες, δηλαδή, που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης. Επίσης, ο τομέας των υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, ο κλάδος της επιστήμης και της έρευνας και η εκπαίδευση, είναι τα επόμενα πιο δημοφιλή επαγγέλματα, στα οποία απορροφώνται οι Έλληνες, που μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

Οι απόδημοι Έλληνες εξελίσσονται εργασιακά στις νέες τους πατρίδες, καταλαμβάνοντας υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις

Οι νέοι απόδημοι Έλληνες (γενιά του Βrain Drain) σήμερα, πλέον, εξελίσσονται εργασιακά στις νέες τους πατρίδες, καταλαμβάνουν υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις και λαμβάνουν μεγαλύτερους μισθούς. Για του λόγου το αληθές, ο αριθμός των υπαλλήλων φθίνει και αντίστοιχα αυξάνονται τα άτομα που καταλαμβάνουν ανώτερες και ανώτατες θέσεις, γεγονός που αποτυπώνεται και στις αμοιβές τους. Μάλιστα, ήδη το 58% εργάζεται στο εξωτερικό πάνω από πέντε χρόνια με πρώτη αιτία αποχώρησης την έλλειψη αξιοκρατίας και τη διαφθορά στην Ελλάδα ακολουθούμενη από την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα. Πάντως, λιγότεροι νέοι σε ηλικία (19% κάτω των 30 ετών) αποφασίζουν πλέον να φύγουν από τη χώρα σε σχέση με το παρελθόν. Σχετικά λιγότερα άτομα (20%) σε σύγκριση με παλαιότερα έχουν φύγει τα τελευταία δύο χρόνια από την Ελλάδα.

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει η έρευνα της ΙCAP “Brain Drain & Gain - 2018”, η οποία διερευνά τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται στην Ελλάδα το φαινόμενο της "μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου" και τους παράγοντες, που θα συντελούσαν στην επιστροφή των ατόμων αυτών.

Νέες πατρίδες
Σύμφωνα με την έρευνα, ο πληθυσμός του Βrain Drain μεγαλώνει ηλικιακά, δημιουργεί οικογένεια στις νέες πατρίδες και δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 42%, το οποίο, μάλιστα, βαίνει αυξανόμενο με τα χρόνια, δεν σκοπεύει να γυρίσει πίσω, ενώ το 45% βλέπει την επιστροφή του μακροπρόθεσμα σε ορίζοντα άνω των τριών ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το εκπαιδευτικό επίπεδο των απόδημων Ελλήνων συνεχίζει να παραμένει υψηλό (πτυχιούχοι 95%). Η δε πλειοψηφία τους εργάζεται στην Ευρώπη, με πρώτη επιλογή τη Μεγάλη Βρετανία. Μοιράζονται δε κυρίως μεταξύ διοικητικών, οικονομικών, σπουδών ΙΤ και μηχανικών, ενώ κατά 60% μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, αφότου είχαν ήδη εργαστεί στην Ελλάδα.

Κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι απόδημοι Έλληνες θα επέστρεφαν στην Ελλάδα είναι η οικογένεια, το κλίμα και ο τρόπος ζωής. Οι λόγοι, που οδήγησαν πίσω όσους έχουν επιστρέψει, είναι η αγάπη για την Ελλάδα και η δημιουργία οικογένειας. Οι απόδημοι Έλληνες συνδέονται με τη χώρα μέσω της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού, με το 41% να δηλώνει ότι υποστηρίζουν την Ελλάδα στο εξωτερικό λαμβάνοντας δράσεις στήριξης για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.