Σιγκαπούρη, Νέα Υόρκη, Τόκιο: πρωταθλητές επενδύσεων σε “smart cities”

Έρευνες - Μελέτες

26 Ιουνίου 2019

Σε ένα επενδυτικό μπαράζ, προκειμένου να αποκτήσουν εκείνες τις καινοτόμες υποδομές και υπηρεσίες που θα τις καταστήσουν “smart cities”, επιδίδονται οι κορυφαίες μητροπόλεις του πλανήτη. Η επένδυση στην τεχνολογία και η ενσωμάτωσή της στην καθημερινότητα των πολιτών αποτελεί, ήδη, κορυφαία επενδυτική προτεραιότητα για πολλές πόλεις του κόσμου, με τις σχετικές δαπάνες να εκτοξεύονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Έως το 2023, οι δαπάνες για καινοτόμες τεχνολογίες, που επιτρέπουν σε μια πόλη να λειτουργεί στα νέα πρότυπα των smart cities, αναμένεται να φτάσουν, παγκοσμίως, τα $190 δις.

Οι δαπάνες για τις “έξυπνες πόλεις” θα φτάσουν τα $190 δις το 2023. “Ευφυείς” μεταφορές και “έξυπνη” ενέργεια, οι πιο δημοφιλείς λειτουργίεςΣε μια προσπάθεια να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας και να αποδώσουν ψηφιακό μέρισμα στους πολίτες τους, πόλεις, όπως η Σιγκαπούρη, η Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Λονδίνο, συναγωνίζονται σε επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες smart cities.

Η Σιγκαπούρη θα παραμείνει για το 2019 ο κορυφαίος επενδυτής σε πρωτοβουλίες για “έξυπνες πόλεις”, με δεύτερη τη Νέα Υόρκη, ακολουθούμενη από το Τόκιο στην τρίτη θέση, το Λονδίνο στην τέταρτη, ενώ Πεκίνο και Σαγκάη μοιράζονται την πέμπτη θέση. Οι δαπάνες που σχετίζονται με τις “έξυπνες πόλεις” θα ξεπεράσουν σε κάθε μία από αυτές τις χώρες το όριο του $1 δις το 2020.

“Έξυπνη” ενέργεια
Σε περιφερειακή βάση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Δυτική Ευρώπη και η Κίνα θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% όλων των δαπανών για “έξυπνες πόλεις” σε όλη την περίοδο μέχρι το 2023. Στο μεταξύ, η Ιαπωνία και η Μέση Ανατολή-Αφρική θα βιώσουν την ταχύτερη αύξηση των δαπανών για “έξυπνες πόλεις”, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 21%.

Σύμφωνα με την IDC και όσα αναφέρει σε σχετικό report της, οι πιο δημοφιλείς τομείς επενδύσεων στις “smart cities” είναι τα “έξυπνα” δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τα “ευφυή” συστήματα μεταφορών, η “έξυπνη” διαχείριση της κυκλοφορίας και η ψηφιακή δημόσια ασφάλεια. Από κοινού, αυτοί οι τομείς προτεραιότητας θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των δαπανών έως το 2023 (Worldwide Smart Cities Spending Guide). Παρ’ όλο που οι επενδύσεις σε “ευφυή” δίκτυα και σε “έξυπνους” μετρητές ενέργειας εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των δαπανών για τις smart cities, οι ρυθμοί ανάπτυξης σε άλλους τομείς, όπως η “έξυπνη” μετακίνηση και η ψηφιακή δημόσια ασφάλεια, είναι ταχύτεροι.

“Οι “έξυπνες πόλεις” έχουν εξελιχθεί από μια συλλογή εμβληματικών έργων σε μια σημαντική ευκαιρία για την αγορά, που θα οδηγήσει σε μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις”, αναφέρει η IDC. Σύμφωνα με την εταιρεία, μια “έξυπνη πόλη” αρχίζει να αναπτύσσεται, όταν συντονίζονται πολλαπλές “ευφυείς” πρωτοβουλίες σε όλη την έκτασή της, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, οι οποίοι αλληλοεπιδρούν με τις “έξυπνες” υποδομές και υπηρεσίες.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ