Έρευνες - Μελέτες

1,9 δις συνδρομές θα μετρά το 5G μέσα στην επόμενη πενταετία

5gnetwork

Ταχύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται να είναι η διείσδυση των δικτύων επόμενης, πέμπτης, γενιάς στις τηλεπικοινωνίες. Η τεχνολογία 5G θα χρειαστεί μόλις μια πενταετία για να ξεπεράσει τις 1,9 δισεκατομμύρια συνδρομές. Ο αριθμός των συνδρομών μάλιστα θα αντιστοιχεί ποσοστιαία στο 20% των συνολικών συνδρομών έως το 2024. Με ορίζοντα το 2024, το 5G αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 45% του πληθυσμού της γης. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των 1,9 δισεκατομμυρίων συνδρομών, που περιλαμβάνεται ως πρόβλεψη στην τελευταία έκδοση του “Ericsson Mobility Report 2019”, αποτελεί αναθεώρηση επί τα βελτίω των αρχικών εκτιμήσεων, οι οποίες έκαναν λόγο για 1,5 δισεκατομμύρια συνδρομές.

Η τεχνολογία 5G αναμένεται να καλύπτει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2024Της ταχύτατης διείσδυσης της τεχνολογίας του 5G θα ηγηθεί η περιοχή της Βόρειας Αμερικής και της Βορειοανατολικής Ασίας: το 63% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας της Βόρειας Αμερικής θα είναι σε υπηρεσίες 5G το 2024, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη βορειοανατολική Ασία θα είναι 47%, με τη Δυτική Ευρώπη να ακολουθεί με 40%. Όλες οι άλλες χώρες και περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας, της Λατινικής Αμερικής, της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν το 3G και το 4G το 2024. Σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με τις προβλέψεις, είναι απίθανο η διείσδυση να φτάσει το 20%.


Smartphone subscriptions by technology (billion)


Εκτόξευση της κίνησης
Την ίδια στιγμή που οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα τους, αυτή του 5G, η οποία θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο παγκόσμιο Διαδίκτυο, η κατανάλωση mobile data καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ανά τον πλανήτη. Η παγκόσμια κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε κατά 82% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2019 και αναμένεται να φτάσει τα 131 exabytes τον μήνα έως τα τέλη του 2024, εκ των οποίων το 35% προβλέπεται να παράγεται από 5G δίκτυα.

Το βίντεο επιβεβαιώνει και κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τον ρόλο του ως ο “βασιλιάς των data”. Αυτό τον ρόλο δε αναμένεται να διατηρήσει και την επόμενη πενταετία. Έως το 2024 η κίνηση δεδομένων βίντεο σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα αυξάνεται κατά 34% ετησίως και θα αντιπροσωπεύει σχεδόν τα τρία τέταρτα της κίνησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας από περίπου 60% το 2018.

Στο μεταξύ, τόσο κατά το τρέχον έτος τόσο και για τα επόμενα πέντε χρόνια καμία συσκευή δεν φαίνεται ικανή να αμφισβητήσει την κυριαρχία των smartphone. Σήμερα, τα “έξυπνα” κινητά παράγουν τη μερίδα του λέοντος της κινητής δεδομένων, κοντά στο 90%. Το ποσοστό αυτό μάλιστα αναμένεται να φτάσει στο 95% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.


Mobile data traffic by application category per month (percent)