Με ρυθμό 20% θα αυξάνονται οι online αγορές τροφίμων έως το 2023

Έρευνες - Μελέτες

13 Ιουνίου 2019

Δεν είναι το βασικό κανάλι που προτιμούν οι καταναλωτές, παγκοσμίως, για την αγορά τροφίμων, ωστόσο, έχει αρχίσει να αποκτά τεράστια δυναμική. Ενώ η αγορά τροφίμων και ειδών παντοπωλείου παρέμενε επί χρόνια προσηλωμένη στα φυσικά σημεία πώλησης, η γενιά των Millennials φαίνεται ότι οδηγεί και το συγκεκριμένο κλάδο σε online μονοπάτια. Για την ακρίβεια, μέχρι το 2023, οι online αγορές τροφίμων και ειδών παντοπωλείου θα αναπτύσσονται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 20%. Ήδη, σήμερα, σε πολλές αγορές του κόσμου η ηλεκτρονική αγορά τροφίμων αποτελεί ένα υπολογίσιμο ποσοστό του συνολικού τζίρου των online πωλήσεων.

Στη Νότιο Κορέα, ήδη από το 2018, ποσοστό 8,3% των συνολικών online πωλήσεων αφορά σε τρόφιμα και είδη παντοπωλείουΣτη Νότιο Κορέα, για παράδειγμα, ήδη από το 2018, ποσοστό 8,3% των συνολικών online πωλήσεων αφορά σε τρόφιμα και είδη παντοπωλείου και συνιστά την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως. Η Ιαπωνία ακολουθεί στη λίστα των χωρών, όπου σημαντικό τμήμα των ηλεκτρονικών αγορών αφορά στο τρόφιμο, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 7,1%, ενώ η Μεγάλη Βρετανία έπεται με 6%, η Γαλλία με 4,5% και η Κίνα με 3,8%. Μάλιστα, η Κίνα, η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα είναι οι αγορές, στις οποίες το online λιανεμπόριο τροφίμων θα αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό έως το 2023 (31%, 23,2% και 20% αντίστοιχα). Ειδικά στις ΗΠΑ, το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία προϊόντων πώλησης στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με στοιχεία της IGD, που επικαλείται το eMarketer, οι πωλήσεις ψηφιακών ειδών παντοπωλείου στις ΗΠΑ έφθασαν τα $23,9 δις το 2018, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη σε Κίνα και Ιαπωνία έφθασαν τα $50,9 δις και τα $31,9 δις αντίστοιχα.

Τι γίνεται στην Ευρώπη
Επί ευρωπαϊκού εδάφους, η τάση της online αγοράς ειδών παντοπωλείου είναι σαφώς ανοδική. Σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφιακών αγοραστών στην Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία αγόραζαν ηλεκτρονικά τρόφιμα και ποτά τουλάχιστον εβδομαδιαίως το 2018. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία (Capgemini, Ιανουάριος 2019), μέχρι το 2021, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, όπως και το 49% των ερωτηθέντων στη Γαλλία, θα αγοράζουν προϊόντα τροφίμων και ποτών ηλεκτρονικά μία φορά την εβδομάδα.

Η γενιά των Millennials είναι αυτή που, κατά κύριο λόγο, οδηγεί τη στροφή των καταναλωτών προς το online λιανεμπόριο ειδών παντοπωλείου. Σύμφωνα με στοιχεία της IRI, το 55% των ατόμων ηλικίας 25 έως 34 ετών θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να αγοράσουν ηλεκτρονικά είδη παντοπωλείου. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 35 έως 44 ετών είναι 45%, ενώ το 35% των ατόμων ηλικίας από 45 έως 54 ετών απαντούν το ίδιο.

Στην Ελλάδα
Και στην Ελλάδα το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων επιδεικνύει εξαιρετική δυναμική. Το 2018 οι ηλεκτρονικές πωλήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων άγγιξαν τα €28,5 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ), σημειώνοντας αύξηση κατά 47,5% σε σχέση με το 2017. Πάντως, ο συνολικός τζίρος, που σημειώθηκε στις online πωλήσεις των σουπερμάρκετ την περυσινή χρονιά, αποτελεί μικρό μόνο μερίδιο σε σύγκριση με το συνολικό τζίρο του οργανωμένου και μη λιανεμπορίου τροφίμων.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

16

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2018/ 2019 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας