Έρευνες - Μελέτες

Πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες παγκοσμίως τα “fake news”

fake-news

Σε βραδυφλεγή βόμβα, ικανή να πλήξει καίρια την αξιοπιστία του Διαδικτύου, εξελίσσονται οι ψευδείς ειδήσεις, τα λεγόμενα “fake news”, που διαδίδονται μέσω του Internet. Σε μια εποχή, όπου οι πολίτες εμπιστεύονται - κατά κύριο λόγο - το Διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους, τα fake news μπορούν να ναρκοθετήσουν το ρόλο του παγκόσμιου ιστού ως ένα αξιόπιστο εργαλείο ενημέρωσης. Ήδη, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες (86%) απαντούν ότι έχουν πέσει θύματα ψευδών ειδήσεων τουλάχιστον μία φορά. Ακόμη χειρότερα, σχεδόν οι μισοί χρήστες, παγκοσμίως, (44%) δηλώνουν ότι αυτό έχει συμβεί από “μερικές φορές” έως “συχνά”.

9 στους 10 πολίτες έχουν έρθει αντιμέτωποι με fake news τουλάχιστον μία φοράΣύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα CIGI-Ipsos για λογαριασμό της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), μόνο το 14% των χρηστών απαντά ότι δεν έχει "ποτέ" εξαπατηθεί από ψευδείς ειδήσεις. Το Facebook είναι η πιο συχνά αναφερόμενη πηγή ψεύτικων ειδήσεων, με το 77% των χρηστών του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης να απαντούν ότι είδαν προσωπικά ψεύτικα νέα εκεί, με τους χρήστες του Twitter να ακολουθούν με 62%. Μάλιστα, ένας στους δέκα χρήστες του Twitter (10%) δήλωσαν ότι έκλεισαν τον λογαριασμό τους τη χρονιά που πέρασε εξαιτίας των fake news, ενώ το ίδιο έκανε το 9% των χρηστών του Facebook.

Χώρες με ευθύνη
Στο μεταξύ, το ένα τρίτο (35%) των χρηστών θεωρεί τις ΗΠΑ ως τη χώρα που είναι περισσότερο υπεύθυνη για τη διασπορά των ψεύτικων ειδήσεων στη χώρα τους, με τη Ρωσία να ακολουθεί (12%) και την Κίνα να έπεται (9%). Συγκεκριμένα, οι χρήστες του Διαδικτύου στον Καναδά (59%), στην Τουρκία (59%) και στις ΗΠΑ (57%) απαντούν ότι οι ΗΠΑ είναι περισσότερο υπεύθυνες για τη διασπορά των πλαστών ειδήσεων στη χώρα τους. Οι χρήστες στη Μεγάλη Βρετανία (40%) και στην Πολωνία (35%) επέρριψαν στη Ρωσία τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διασπορά των fake news, ενώ οι χρήστες σε Χονγκ Κονγκ (39%), Ιαπωνία (38%) και Ινδία (29%) την Κίνα. Επιπλέον, η πλειοψηφία των χρηστών του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο απαντά ότι υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες κυβερνήσεων και εταιρειών του Διαδικτύου για την καταπολέμηση ψεύτικων ειδήσεων.

Τέλος, η έρευνα ασχολείται και με την ύπαρξη του λεγόμενου Dark Web, διαπιστώνοντας ότι περισσότεροι από ένας στους δέκα χρήστες (12%) παραδέχονται ότι έχουν πρόσβαση στη ...σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ινδία (26%), τη Ρωσία (22%) και τη Βραζιλία (21%). Σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο τρίτα (66%) των πολιτών παγκοσμίως πιστεύουν ότι το Dark Web θα πρέπει να τερματιστεί. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος από το 71% του 2016.