Έρευνες - Μελέτες

Έτος σταθεροποίησης το 2019 για την αγορά PCs στην ΕΜΕΑ

laptopfinger

Σταθεροποίηση των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην αγορά της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) προβλέπεται για το 2019. Το τρέχον έτος, η αγορά θα είναι οριακά μόνο αρνητική, ενώ από το 2020 οι πωλήσεις αναμένεται να επανέλθουν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, φέτος, οι πωλήσεις PCs (desktops, notebooks και workstations) στην περιοχή της ΕΜΕΑ θα διαμορφωθούν στα 71,3 εκατ. τεμάχια, που συνιστά οριακή μείωση κατά 0,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ευεργετικά για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατά το τρέχον έτος, αναμένεται να λειτουργήσει το τέλος της ζωής των Windows 7, που επιταχύνει τις ανανεώσεις των επαγγελματικών συσκευών τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η ζήτηση για συσκευές για επαγγελματική χρήση δεν θα αποδειχθεί ικανή να αντισταθμίσει τη μεγάλη πτώση των πωλήσεων στην καταναλωτική αγορά στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Οριακή μείωση των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ φέτος. Ανάπτυξη της αγοράς από το 2020Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, οι περιορισμοί στην προσφορά επεξεργαστών CPU θα έχουν μέτρια επίδραση στο συνολικό όγκο πωλήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στην αγορά των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών οι πολύ λεπτές συσκευές και τα detashables θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ισχυρότερη ανάπτυξη. Τη ζήτηση για φορητούς υπολογιστές υποστηρίζει η συνεχιζόμενη στροφή προς το mobility, καθώς και οι αυξανόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες υποδομές στο εργατικό δυναμικό τους. Παρά την αυξανόμενη μετατόπιση προς το mobilty και οι σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα εξακολουθήσουν να έχουν ισχυρή δυναμική στην αγορά των συσκευών για επαγγελματική χρήση, καθώς πολλές συσκευές φτάνουν στο όριο του κύκλου ζωής τους.

Η εικόνα στη Δυτική Ευρώπη
Παρά τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε CPU και την πολιτική αβεβαιότητα, η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης έχει αποδειχθεί - και θα συνεχίσει να αποδεικνύεται - ιδιαίτερα ανθεκτική το 2019. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η αγορά αναμένεται να σταθεροποιηθεί περαιτέρω τα προσεχή τρίμηνα, χάρη στη συνεχή ισχυρή ζήτηση από μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Στον αντίποδα, σε επίπεδο συσκευών για προσωπική χρήση, η αγορά θα παραμείνει αδύναμη σε όλη τη διάρκεια του 1ου εξαμήνου του 2019. Ωστόσο, οι αναλυτές προβλέπουν ένα πιο αισιόδοξο δεύτερο εξάμηνο.

Αντίθετα, οι αναλυτές αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις για την πορεία της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για το 2ο τρίμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, πλέον, η πτώση τοποθετείται στο 2,8%, με τις πωλήσεις συσκευών για προσωπική χρήση να είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο. Το 2ο εξάμηνο του 2019, ωστόσο, η αγορά αναμένεται να ανακτήσει τη δυναμική της.