Δεκαπλασιασμό της κατανάλωσης data λόγω 5G, προβλέπουν οι χρήστες

Έρευνες - Μελέτες

24 Μαΐου 2019

Σαρωτικές αλλαγές στις συνήθειες των χρηστών αναμένεται να φέρει η επικείμενη έλευση των δικτύων επόμενης, πέμπτης, γενιάς. Η αύξηση της κατανάλωσης των δεδομένων, η άνοδος της χρήσης περιεχομένου βίντεο και διεύρυνση της χρήσης τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας είναι κάποιες μόνο από αυτές. Το ήμισυ των χρηστών εκτιμά ότι η μετάβαση στο 5G περιβάλλον θα συνοδευτεί από σημαντική αύξηση της κατανάλωσης data. Ένας στους πέντε καταναλωτές, μάλιστα, εκτιμά ότι η μέση χρήση δεδομένων θα μπορούσε να δεκαπλασιαστεί.

Η πρόσβαση σε 5G από το αυτοκίνητο θα είναι εξίσου σημαντική με την απόδοση του καυσίμου και την ισχύ του κινητήρα τα επόμενα 5 χρόνιαΗ μέση κατανάλωση δεδομένων μέσω smartphone παγκοσμίως το 2018 ανήλθε στα 5,6GB σε μηνιαία βάση και αναμένεται να αυξηθεί στα 21GB το μήνα το 2024. Επίσης, η κατανάλωση περιεχομένου βίντεο σε κινητές συσκευές προβλέπεται να αυξηθεί έως και κατά τρεις ώρες εβδομαδιαίως από τις 6,5 ώρες στις 9 ώρες, εκ των οποίων η μία ώρα θα είναι με τη χρήση γυαλιών AR και VR. Να σημειωθεί ότι σήμερα το βίντεο αντιπροσωπεύει το 60% της συνολικής χρήσης δεδομένων. Οι μισοί χρήστες smartphone λένε ότι θα αρχίσουν να παρακολουθούν YouTube και Netflix στα 4K από το κινητό τους, μόλις γίνει διαθέσιμο το 5G. Τις προσδοκίες των καταναλωτών από τα δίκτυα επόμενης γενιάς περιγράφει έρευνα της Ericsson “5G Consumer Potential Busting, The Myths Around the Value of 5G for Consumers”.

The rise of video consumption outside the home with 5G

5G στο αυτοκίνητο
Σύμφωνα με την έρευνα, οι χρήστες προβλέπουν ότι περισσότερες εφαρμογές και υπηρεσίες θα αρχίσουν να επικρατούν στην αγορά τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια από την έναρξη του 5G. Μάλιστα, το 67% όλων των χρηστών smartphone - κατά μέσο όρο - δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει για τις νέες εφαρμογές και υπηρεσίες. Στις ΗΠΑ, οι καταναλωτές αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί εντός ενός έτους από την έλευση του 5G, ενώ σε Γερμανία και Φινλανδία η εκτίμηση είναι ότι αυτό θα συμβεί σε δυόμισι χρόνια ή και περισσότερο. Η έρευνα δείχνει, για παράδειγμα, ότι τέσσερις στους δέκα χρήστες αναμένουν ότι η πρόσβαση σε δίκτυα 5G από το αυτοκίνητο θα είναι εξίσου σημαντική με την απόδοση του καυσίμου και την ισχύ του κινητήρα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στο μεταξύ, οι καταναλωτές εκτιμούν ότι - με την έλευση του 5G – υπηρεσίες, όπως το VR cloud gaming, θα γίνουν mainstream. Σύμφωνα με την έρευνα, η έλευση των δικτύων επόμενης γενιάς θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο της συνδεσιμότητας. Ο αριθμός των υπερσυνδεδεμένων νοικοκυριών αυξάνεται ήδη παγκοσμίως: το 25% των νοικοκυριών διεθνώς και ένα στα τρία στις ΗΠΑ έχει περισσότερες από 10 συνδεδεμένες συσκευές. Ο αριθμός των οθονών οικιακής χρήσης, όπως smartphones, tablets, “έξυπνες” τηλεοράσεις και ακουστικά VR, συνεχίζει να αυξάνεται.

Consumer predictions on changes in mobile data usage per month due to 5G

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας