Δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, κερκόπορτα για το ψηφιακό έγκλημα

Έρευνες - Μελέτες

24 Μαΐου 2019

Ως όχημα για τη δράση του, συνεχίζει να αξιοποιεί το ψηφιακό έγκλημα δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, πλήττοντας τους χρήστες, που προσπαθούν να κατεβάσουν νέα επεισόδια. Για παράδειγμα, ο όγδοος και τελευταίος κύκλος του Game of Thrones συνοδεύτηκε με αύξηση της σχετικής δραστηριότητας των ψηφιακών εγκληματιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Kaspersky Lab, η πρεμιέρα κάθε επεισοδίου συνοδεύτηκε από μια μακρά σειρά επιθέσεων με στόχο χρήστες που προσπαθούσαν να κατεβάσουν το νέο επεισόδιο, αλλά αντ’ αυτού κατέβαζαν κακόβουλο λογισμικό το οποίο “κρυβόταν” πίσω από το όνομα της σειράς.

Το τρίτο επεισόδιο του τελευταίου κύκλου του Game of Thrones ήταν ο κορυφαίος στόχος ψηφιακών εγκληματιώνΟρισμένα επεισόδια αποδείχθηκαν σημαντικά πιο επικίνδυνα από άλλα, με το τρίτο επεισόδιο να προκαλεί το μεγαλύτερο αριθμό ανιχνευόμενων προσπαθειών για επιθέσεις εναντίον χρηστών, φτάνοντας τις 3.000 επιθέσεις ημερησίως στην αιχμή του. Οι ειδικοί αναμένουν ότι η ολοκλήρωση του όγδοου κύκλου θα προσελκύσει περαιτέρω επιθέσεις από απατεώνες, καθώς οι διανομείς κακόβουλων προγραμμάτων αρχίζουν να προσφέρουν στους δυνητικούς θεατές πρόσβαση σε όλα τα επεισόδια του κύκλου.

Συνολικά, μετά την παρακολούθηση της σχετικής κακόβουλης δραστηριότητας για ολόκληρο τον όγδοο κύκλο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού, που παρουσιαζόταν ως επεισόδιο του Game of Thrones, ήταν περίπου 300-400. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε περίπου 1.200 για τις τρεις με τέσσερις ημέρες μετά την κυκλοφορία κάθε νέου επεισοδίου: τριπλάσια ή τετραπλάσια αύξηση της κακόβουλης δραστηριότητας.

Streaming ιστοσελίδες
Ένας άλλος φορέας επίθεσης είναι οι streaming ιστοσελίδες, που προσκαλούν τους χρήστες να παρακολουθήσουν δωρεάν τα επεισόδια του Game of Thrones, που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα, αλλά έχουν, όμως, σχεδιαστεί για να εξαγάγουν ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών. Συνήθως, το εικονίδιο του online-player εμφανίζει μια σκηνή από την τηλεοπτική εκπομπή και ανακατευθύνει το θύμα σε μια σελίδα εγγραφής, ζητώντας αργότερα στοιχεία τραπεζικής κάρτας με τον κωδικό CVC/CVV υποστηρίζοντας ότι πρόκειται μόνο για σκοπούς επικύρωσης. Οι ερευνητές επεσήμαναν τις ομοιότητες μεταξύ αυτού του συστήματος εξαπάτησης και των πρόσφατων απατών που συνόδευσαν την τελευταία ταινία Avengers.

Συστάσεις
Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα ψηφιακών απατεώνων, οι αναλυτές συστήνουν:

“- Αποφύγετε αμφιλεγόμενους ιστότοπους, ειδικά εκείνους που διανέμουν πειρατικό περιεχόμενο.

- Μην εισάγετε πληροφορίες - ειδικά στοιχεία πιστωτικής κάρτας - σε έναν ιστότοπο, που δεν έχετε λόγο να εμπιστευτείτε.

- Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για διαφορετικές ιστοσελίδες. Χρησιμοποιήστε έναν password manager αντ' αυτού.

- Χρησιμοποιήστε αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς με προστασία από ηλεκτρονικές απάτες και phishing”.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

16

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2018/ 2019 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ