Έρευνες - Μελέτες

Κατευθυντήριες γραμμές για την Τεχνητή Νοημοσύνη από τον ΟΟΣΑ

artif

Περίοπτη θέση στην ατζέντα των κρατών, ανά τον κόσμο, αποκτά σταδιακά η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-ΑΙ). Η ένταξη της ΑΙ στην κυβερνητική ατζέντα αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς οι τεχνολογίες, που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, διεισδύουν όλο και περισσότερο στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Χθες, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι σαράντα δύο χώρες δεσμεύτηκαν για την υιοθέτηση των βασικών αρχών, που έχει χαράξει ο Οργανισμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα σαράντα δύο κράτη ενέκριναν επίσημα την πρώτη δέσμη κατευθυντήριων γραμμών κυβερνητικής πολιτικής για τη Τεχνητή Νοημοσύνη. Δεσμεύτηκαν, παράλληλα, να τηρήσουν τα διεθνή πρότυπα, που αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα AI είναι ανθεκτικά, ασφαλή, δίκαια και αξιόπιστα.

Οι αρχές, που υιοθέτησαν 42 χώρες, θα αποτελέσουν ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για αξιόπιστα συστήματα AIΟι 36 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, μαζί με την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Περού και τη Ρουμανία, υπέγραψαν τις αρχές του ΟΟΣΑ για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην ετήσια Υπουργική Συνάντηση του Οργανισμού, που πραγματοποιείται στο Παρίσι με αντικείμενο την “Αξιοποίηση της ψηφιακής μετάβασης για μια βιώσιμη ανάπτυξη”.

Τις βασικές αρχές επεξεργάστηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από περισσότερα από 50 μέλη, μεταξύ των οποίων κυβερνητικά στελέχη, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, διεθνών οργανισμών και συνδικάτων. Οι αρχές για την AI έχουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην επικείμενη διάσκεψη κορυφής των G20 στην Ιαπωνία. Αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικές, οι υφιστάμενες αρχές του ΟΟΣΑ σε άλλους τομείς πολιτικής αποδείχθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές για τον καθορισμό διεθνών προτύπων και την παροχή βοήθειας στις κυβερνήσεις για το σχεδιασμό της εθνικής νομοθεσίας.

Συστάσεις
Το κείμενο των κατευθυντήριων γραμμών για την Τεχνητή Νοημοσύνη περιλαμβάνει πέντε αρχές, βασισμένες σε αξίες για την υπεύθυνη ανάπτυξη αξιόπιστων συστημάτων AI, καθώς και πέντε συστάσεις για τη δημόσια πολιτική και τη διεθνή συνεργασία πάνω στις συγκεκριμένες τεχνολογίες. Σκοπός τους είναι να καθοδηγήσουν κυβερνήσεις, οργανισμούς και ιδιώτες στο σχεδιασμό και τη λειτουργία συστημάτων AI με τρόπο που να σέβεται πρώτα τα συμφέροντα των ανθρώπων και να διασφαλίζει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης είναι υπόλογοι για την ορθή λειτουργία τους.

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και προσφέρουμε στην κοινωνία και την οικονομία. Ωστόσο, εγείρει και νέες προκλήσεις, καθώς τροφοδοτεί ανησυχίες και ηθικές ενστάσεις. Αυτό δημιουργεί για τις κυβερνήσεις την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα AI σχεδιάζονται κατά τρόπο που να σέβεται τις αξίες και τους νόμους μας, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα τους, είναι υψίστης σημασίας”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurría. Σύμφωνα με όσα τόνισε ο ίδιος, αυτές οι αρχές θα είναι ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για αξιόπιστα συστήματα AI, ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης με τρόπο που θα προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα για όλους.

Διεθνείς αρχές
Οι πέντε αρχές του ΟΟΣΑ για την Τεχνητή Νοημοσύνη:

- Η ΑΙ πρέπει να ωφελήσει τους ανθρώπους και τον πλανήτη, προωθώντας την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, την αειφορία και την ευημερία.

- Τα συστήματα AI θα πρέπει να σχεδιάζονται κατά τρόπο που θα σέβεται το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες.

- Είναι απαραίτητη η διαφάνεια γύρω από τις τεχνολογίες που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

- Τα συστήματα AI πρέπει να λειτουργούν με ανθεκτικό και ασφαλή τρόπο καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής τους και οι πιθανοί κίνδυνοι πρέπει να αξιολογούνται συνεχώς.

- Οι οργανισμοί και τα άτομα που αναπτύσσουν ή λειτουργούν συστήματα AI θα πρέπει να λογοδοτούν για την ορθή λειτουργία τους.