Οι δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές “κερκόπορτα” για το ψηφιακό έγκλημα

Έρευνες - Μελέτες

17 Απριλίου 2019

“Όχημα” για τη διάδοση κακόβουλων προγραμμάτων γίνονται, όλο και πιο συχνά την τελευταία διετία, τα δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα. Οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν, πλέον, ενεργά νέα επεισόδια από δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές, με σκοπό τη διανομή κακόβουλου λογισμικού. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, τα “Game of Thrones”, “The Walking Dead” και “Arrow” είναι οι σειρές, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιτιθέμενων. Οι ερευνητές της Kaspersky παρατήρησαν προσεκτικότερα τα παραβιασμένα αρχεία, καλύπτοντας τόσο το 2018, όσο και το 2017.

Kορυφαίες τηλεοπτικές σειρές χρησιμοποιούνται για την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού - Πρώτο στη λίστα το Game of ThronesΠρώτο στη λίστα και τις δύο χρονιές ήταν το Game of Thrones. Το 2018, αντιπροσώπευε το 17% του συνόλου του “μολυσμένου” πειρατικού περιεχομένου, με 20.934 χρήστες να έχουν δεχτεί επίθεση, ακολουθούμενο από τα The Walking Dead με 18.794 και Arrow με 12.163. Μάλιστα, αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι το 2018 δεν κυκλοφόρησαν νέα επεισόδια του Game of Thrones, ενώ οι υπόλοιπες σειρές στη λίστα συνοδεύονταν από διαφημιστικές εκστρατείες υψηλού προφίλ. Μάλιστα, σε κάθε περίπτωση που παρατηρήθηκε, οι διανομείς κακόβουλου λογισμικού επέλεξαν το πρώτο και τελευταίο επεισόδιο κάθε σεζόν.

Με το εναρκτήριο επεισόδιο να είναι το πιο ενεργά χρησιμοποιούμενο, για παράδειγμα, το επεισόδιο “The winter is coming” από τον πρώτο κύκλο του Game of Thrones. “Οι ψηφιακοί απατεώνες τείνουν να εκμεταλλεύονται την αφοσίωση και την ανυπομονησία των ανθρώπων, οπότε μπορούν να υποσχεθούν ολοκαίνουργιο υλικό για λήψη, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ψηφιακή απειλή”, τονίζει η έκθεση. 

Η παγίδα
Όπως διαπιστώνουν οι μελετητές της Kaspersky Lab στη νέα έκθεση “Game of Threats”, οι τηλεοπτικές σειρές είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και καθολικούς τύπους διασκέδασης, αλλά η άνοδος των torrents, του online streaming και άλλων μεθόδων ψηφιακής διανομής, έχουν συχνά ως αποτέλεσμα την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Σε πολλές περιοχές, τέτοια προγράμματα μπορούν, πλέον, να παρακολουθούνται μέσω παράνομων καναλιών, όπως τα torrent-trackers και οι παράνομες πλατφόρμες streaming. Σε αντίθεση με τις νόμιμες πηγές, τα torrent-trackers και τα φιλοξενούμενα αρχεία ενδέχεται να στείλουν στο χρήστη ένα αρχείο που μοιάζει με επεισόδιο τηλεοπτικής εκπομπής, αλλά είναι στην πραγματικότητα κακόβουλο λογισμικό με παρόμοιο όνομα.  Με αυτόν τον τρόπο, οι τηλεοπτικές σειρές, που έχουν “κατέβει” μέσω παράνομων πηγών, μπορούν να αντικατασταθούν από εκδόσεις που περιέχουν κακόβουλα προγράμματα. 

Συστάσεις
Με δεδομένο ότι μόλις ξεκίνησε ο τελευταίος κύκλος του Game of Thrones, η Kaspersky Lab προειδοποιεί τους χρήστες ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια άνοδος στον αριθμό των κακόβουλων προγραμμάτων, που “μεταμφιέζονται” ως νέα επεισόδια αυτής της σειράς.

Για να αποφύγουν να πέσουν θύματα κακόβουλων προγραμμάτων, που προσποιούνται ότι είναι τηλεοπτικές εκπομπές, η εταιρεία συνιστά:

“Χρησιμοποιείτε μόνο νόμιμες υπηρεσίες με αποδεδειγμένη φήμη για την παραγωγή και διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου.

Προσέξτε την επέκταση του αρχείου που έχετε κατεβάσει. Ακόμα κι αν σκοπεύετε να κατεβάσετε επεισόδια τηλεοπτικών εκπομπών από μια πηγή που θεωρείτε αξιόπιστη και νόμιμη, το αρχείο θα πρέπει να έχει επέκταση .avi, .mkv ή mp4 ή οποιεσδήποτε άλλες, αλλά σίγουρα όχι .exe.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αυθεντικότητα των ιστότοπων. Μην επισκέπτεστε ιστότοπους που επιτρέπουν την παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών, μέχρι να είστε βέβαιοι ότι είναι νόμιμοι και να ξεκινούν με το "https".

Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος είναι αυθεντικός, διενεργώντας διπλό έλεγχο της μορφής της διεύθυνσης URL ή της ορθογραφίας του ονόματος της εταιρείας, προτού ξεκινήσετε τη λήψη.

Μην κλικάρετε σε ύποπτα links, όπως εκείνα που υπόσχονται πρόωρη προβολή ενός νέου επεισοδίου. Ελέγξτε πότε είναι προγραμματισμένη η τηλεοπτική αυτή εκπομπή και παρακολουθήστε την.

Χρησιμοποιήστε αξιόπιστη λύση ασφάλειας για ολοκληρωμένη προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών”.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ