Έρευνες - Μελέτες

Οι μισοί Ευρωπαίοι κάνουν χρήση της φορητότητας ψηφιακού περιεχομένου

datanew1

Πριν από ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, καθιστώντας ελεύθερη τη μεταφορά ψηφιακού περιεχομένου εντός Ε.Ε. Εδώ και ένα χρόνο, οι Ευρωπαίοι που έχουν συνδρομές σε ψηφιακό περιεχόμενο στη χώρα καταγωγής τους, όπως ταινίες, ηλεκτρονικά βιβλία, βιντεοπαιχνίδια ή μουσικές υπηρεσίες, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές, όπου κι αν βρίσκονται εντός Ε.Ε. Ο Κανονισμός για τη φορητότητα των υπηρεσιών περιεχομένου στο Διαδίκτυο, ένα χρόνο από την έναρξη ισχύος του, έχει τύχει θερμής υποδοχής από τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Τουλάχιστον 29 εκατ. άτομα θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της φορητότητας, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 72 εκατ. το 2020Νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι το 49% των ατόμων, που ταξιδεύουν εντός Ε.Ε., έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας πρόσβασης στις ηλεκτρονικές συνδρομές τους. Συνολικά, το 52% των Ευρωπαίων γνωρίζει ότι είναι δυνατή η πρόσβαση στις συνδρομές επί πληρωμή για υπηρεσίες περιεχομένου στο Διαδίκτυο, όταν διαμένουν προσωρινά σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Μάλιστα, στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (68%) δηλώνουν ότι γνωρίζουν πως έχουν πρόσβαση σε συνδρομές για υπηρεσίες περιεχομένου στο Διαδίκτυο, ενώ ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον 29 εκατ. άτομα, το 5,7% των καταναλωτών της Ε.Ε., θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της διασυνοριακής φορητότητας. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 72 εκατ. έως το 2020. 

Ψηφιακές συνδρομές
Στο μεταξύ, σχεδόν το 60% των νέων Ευρωπαίων δηλώνει ότι η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τους συνδρομές στα ταξίδια, αποτελεί σημαντικό παράγοντα, όταν επιλέγει να γίνει συνδρομητής σε ψηφιακές υπηρεσίες. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απαντά ότι το μεγαλύτερο διάστημα που έχουν χρησιμοποιήσει τη συνδρομή τους σε άλλη χώρα της Ε.Ε., είναι έως και μια εβδομάδα (33%), ενώ μόλις το ένα τέταρτο μεταξύ μιας και δύο εβδομάδων (24%). Μάλιστα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (58%) δήλωσε ότι η πρόσβαση σε συνδρομητικές πληρωμές από άλλη χώρα της Ε.Ε. λειτούργησε καλά.

Επιπλέον, πάνω από τέσσερις στους δέκα (43%) καταναλωτές, που επί του παρόντος δεν έχουν συνδρομή σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες περιεχομένου, λένε ότι πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη συνδρομή, ενώ ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. 

Ποιοι ωφελούνται
Ο Κανονισμός για τη διασυνοριακή φορητότητα των υπηρεσιών ψηφιακού περιεχομένου τέθηκε σε ισχύ ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Από τους νέους κανόνες επωφελούνται όλοι οι καταναλωτές που διαμένουν στην Ε.Ε., καθώς παρακολουθούν ταινίες ή αθλητικές εκδηλώσεις, ακούν μουσική, κατεβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία ή παίζουν παιχνίδια, όταν επισκέπτονται ή μένουν προσωρινά σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Επίσης, επωφελούνται οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικού περιεχομένου, αφού είναι σε θέση να παρέχουν διασυνοριακή φορητότητα περιεχομένου στο Διαδίκτυο στους συνδρομητές τους, χωρίς να χρειάζεται να αποκτούν άδειες για άλλα εδάφη, όπου οι συνδρομητές μένουν προσωρινά. Οι νέοι κανόνες ισχύουν για τις υπηρεσίες επί πληρωμή, αλλά μπορούν, επίσης, να εφαρμοστούν και από τους παρόχους ελεύθερου περιεχομένου. Η φορητότητα, μαζί με την περιαγωγή μέσω κινητού τηλεφώνου και την άρση αδικαιολόγητου γεωφυσικού αποκλεισμού, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή ενιαία αγορά.