Περί τα $36 δις θα δαπανήσει ο πλανήτης το 2019 για λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης

Έρευνες - Μελέτες

12 Μαρτίου 2019

Συνεχής αύξηση των επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-ΑΙ) αναμένεται, παγκοσμίως, την επόμενη τριετία. Για το τρέχον έτος, οι δαπάνες σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα ανέλθουν στα επίπεδα των $35,8 δις, αυξημένες κατά 44% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Έως το 2022, το ποσό αυτό αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί και να αγγίξει τα $79,2 δις, που συνιστά μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 38%. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της International Data Corporation (IDC), τις παγκόσμιες δαπάνες για τα συστήματα AI θα καθοδηγήσει η βιομηχανία λιανικής πώλησης. Οι εταιρείες του κλάδου αναμένεται να επενδύσουν φέτος περίπου $5,9 δις, κυρίως σε λύσεις αυτοματοποιημένης εξυπηρέτησης πελατών, αλλά και υπηρεσίες συμβούλων αγορών.

Οι παγκόσμιες δαπάνες για ΑΙ θα είναι αυξημένες κατά 44%, με τις ΗΠΑ να συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο των επενδύσεωνΟι τράπεζες, σύμφωνα με την έρευνα “Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Systems Spending Guide” της IDC, θα είναι ο δεύτερος πιο ισχυρός επενδυτής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με δαπάνες $5,6 δις κατά το τρέχον έτος, οι οποίες θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο σε αυτοματοποιημένα συστήματα πληροφοριών και πρόληψης απειλών και σε συστήματα ανάλυσης και έρευνας απάτης.

Ο τομέας της μεταποίησης, της υγειονομικής περίθαλψης και η βιομηχανία παραγωγής θα είναι οι τρεις άλλοι κλάδοι με τις μεγαλύτερες δαπάνες σε συστήματα AI φέτος.

Οι τομείς, που θα βιώσουν την ταχύτερη αύξηση των δαπανών σε ΑΙ έως το 2022, είναι αυτός του Δημοσίου (με μέση ετήσια ανάπτυξη 44%), οι προσωπικές και καταναλωτικές υπηρεσίες (με 43%) και η εκπαίδευση (με 42,9%). 

Περιπτώσεις χρήσης
Οι περιπτώσεις χρήσης της AI, οι οποίες θα παρουσιάσουν τις περισσότερες επενδύσεις φέτος, είναι τα αυτοματοποιημένα συστήματα εξυπηρέτησης πελατών ($4,5 δις), οι σύμβουλοι πώλησης ($2,7 δις) και τα αυτοματοποιημένα συστήματα πληροφοριών και πρόληψης απειλών ($2,7 δις). Το λογισμικό θα είναι ο μεγαλύτερος τομέας των δαπανών συστημάτων AI το 2019 με σχεδόν $13,5 δις, ενώ οι εφαρμογές θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία, με μέσο πενταετή ρυθμό ανάπτυξης 47,3%.

Στο μεταξύ, οι δαπάνες για hardware εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος σε $12,7 δις. Σε γεωγραφική βάση, οι ΗΠΑ εισφέρουν σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των δαπανών για τα συστήματα AI το 2019, ενώ η Δυτική Ευρώπη θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή, όσον αφορά τις επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών, πάντως, θα προέλθει από την Ιαπωνία (58,9%) και την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (51,4% CAGR). Η Κίνα θα , επίσης, ισχυρή αύξηση των δαπανών σε όλη την περίοδο πρόβλεψης έως το 2022 (49,6%). “Η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να βελτιστοποιεί λειτουργίες, να μετασχηματίζει την εμπειρία των πελατών και να δημιουργεί νέα προϊόντα και υπηρεσίες”, αναφέρει στην ανάλυσή της η IDC.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ