Έρευνες - Μελέτες

Η ευφυής συνδεσιμότητα ανοίγει νέους δρόμους σε καταναλωτές και εταιρείες

5g_123

Περισσότεροι από 7.900 διευθύνοντες σύμβουλοι απ’ όλο τον κόσμο. Τουλάχιστον 2.400 εταιρείες απ’ όλο τον πλανήτη. Πάνω από 100.000 επισκέπτες από σχεδόν 200 χώρες. Περισσότερα από 3.640 διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το Mobile World Congress, που πραγματοποιήθηκε φέτος για 14η χρονιά στη Βαρκελώνη, εισφέροντας έσοδα της τάξης του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ στην πόλη και 14.000 θέσεις μερικής απασχόλησης, δικαίωσε το ρόλο του ως η μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση του κλάδου των κινητών επικοινωνιών. Στα στόματα όσων βρέθηκαν στη Βαρκελώνη και στη Fira Gran Via, που φιλοξένησε επί τέσσερις ημέρες το MWC’19, μία ήταν η λέξη που κυριάρχησε. Ή μάλλον δύο: 5G. Η συζήτηση στο φετινό MWC’19 επικεντρώθηκε σε αυτό που άπαντες θεωρούν ως το μέλλον της συνδεσιμότητας - της “ευφυούς συνδεσιμότητας” για την ακρίβεια - την επόμενη δεκαετία, τα δίκτυα επόμενης, πέμπτης, γενιάς και το πώς θα μεταβάλουν το χώρο των συσκευών και των υπηρεσιών στις κινητές επικοινωνίες. Σε διάστημα τεσσάρων ημερών, το MWC19 υπογράμμισε τη σημασία του υπερσυνδεδεμένου οικοσυστήματος, που φέρνει μαζί του το 5G κι έχει ως έτερους πυλώνες το Internet of Things (IoT), την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα μαζικά δεδομένα. Άλλωστε, αυτό ακριβώς υπόσχεται να κάνει η τεχνολογία 5G: να υποστηρίξει μεγαλύτερους όγκους δεδομένων, να αυξήσει την αξιοπιστία του ΙοΤ και να διασφαλίσει σχεδόν μηδενικές καθυστερήσεις.

Μια πρόγευση από τις δυνατότητες που φέρνει μαζί της η νέα γενιά δικτύων 5G, πήραν όσοι βρέθηκαν στο MWC’19 στη ΒαρκελώνηΕκτός από τα βασικά στοιχεία της “ευφυούς συνδεσιμότητας” το MWC19 διερεύνησε τα βασικά θέματα του περιεχομένου, της ψηφιακής εμπιστοσύνης και της ψηφιακής …ευεξίας. Αν και - με εξαίρεση κάποιες ψηφιακά πρωτοπόρες χώρες - το 5G δεν θα φτάσει άμεσα στην πραγματική εμπορική του, ενώ οι συσκευές για μαζική εμπορική διάθεση δεν αναμένονται πριν από το 2020, οι συμμετέχοντες στο MWC’19 είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια πρόγευση από τη νέα εποχή της συνδεσιμότητας, που φέρνει η νέα τεχνολογία. 

Συσκευές και δίκτυα 5G
Κορυφαίοι προμηθευτές εξοπλισμού δικτύων και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές συσκευών διαγκωνίστηκαν, στη διάρκεια του MWC19, να ανακοινώσουν τα πιο πρόσφατα επιτεύγματά τους στο τομέα του 5G: κεραίες, υποδομή κορμού, αρχιτεκτονική δικτύου, εφαρμογές, συσκευές. Προφανώς για το πλήρες roll-out του 5G θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη. Ακόμη και η κανονική εμπορική λειτουργία των πρώτων δικτύων 5G δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το 2ο εξάμηνο του 2019.

Θυμίζουμε ότι η μετάβαση από το 3G σε 4G διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια και σε πολλές χώρες μόλις πρόσφατα άρχισε να γίνεται πράξη η εθνική κάλυψη LTE.

Και οι ίδιοι οι κατασκευαστές, από την πλευρά τους, υλοποιούν την επενδυτική τους ατζέντα για το 5G με πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς τώρα αρχίζουν να βγαίνουν από μια μακρά περίοδο επενδυτικής κινητικότητας σε φάσμα και δίκτυα 4G. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει σύσσωμο το οικοσύστημα των κινητών επικοινωνιών να εστιάζει στην τεχνολογία των δικτύων επόμενης γενιάς. Κι αυτό ήταν κάτι παραπάνω από σαφές στο MWC19. Οι αναδιπλούμενες (foldable) συσκευές των Samsung και Huawei, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, αλλά και τα 5G smartphones των Xiaomi, LG, ΖΤΕ, TCL, Nokia, Nubia, OnePlus ήταν κάποια από αυτά. Τερματικές συσκευές οικιακής χρήσης, που συνδέονται με δίκτυα 5G, παρουσίασαν οι Huawei, Samsung Nokia και TP-Link. 

Εφαρμογές 5G
Επιπλέον, οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του κλάδου, όπως οι Nokia, Qualcomm, Intel, Cisco, εστίασαν φέτος και στις εφαρμογές, οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, των δικτύων 5G, δίνοντας μια πρόγευση για τη νέα εποχή δυνατοτήτων για το παγκόσμιο Internet: χειρουργεία εξ αποστάσεως με τη χρήση 5G υποδομών, απομακρυσμένη διαχείριση αποθηκών, video games που “πατούν” σε cloud, αλλά και εφαρμογές της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, κλάδος που θα επωφεληθεί τα μέγιστα από την έλευση της εποχής του 5G.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαίωσε το φετινό grand event του κλάδου των κινητών επικοινωνιών είναι ότι η ψηφιακή τεχνολογία και η αυξημένη συνδεσιμότητα διατρέχουν πλέον οριζόντια όλους τους κλάδους της οικονομίας και απαιτούν τις μέγιστες δυνατές συνέργειες, που μπορούν να επιτευχθούν. Χαρακτηριστικό ήταν το mega deal των Daimler (Mercedes) και BMW, που ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στο χώρο των υπηρεσιών διαμοιρασμού οχημάτων (car sharing), επενδύοντας το ποσό του €1 δις.

Κινητήρια δύναμη
Το 5G, σύμφωνα με νέα έκθεση του GSMA, που εκπροσωπεί τις εταιρείες κινητών επικοινωνιών της Ευρώπης, μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική κινητήρια δύναμη για την οικονομία. Τα δίκτυα επόμενης, πέμπτης, γενιάς έχουν ήδη δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες σε επιχειρήσεις, καταναλωτές, την ίδια την οικονομία. Εκτιμάται ότι η τεχνολογία 5G μπορεί να εισφέρει στο παγκόσμιο ΑΕΠ πρόσθετη αξία $2,2 τρις τα επόμενα 15 χρόνια.

Έως το 2025, το 15% των παγκόσμιων συνδέσεων κινητής θα εξυπηρετείται από δίκτυα 5G, ενώ σε απόλυτα μεγέθη ο αριθμός των συνδέσεων θα έχει φθάσει το 1,4 δισ. Έως τότε, το 5G θα καλύπτει περίπου το 30% των συνδέσεων σε αγορές, όπως η Κίνα και η Ευρώπη και το ήμισυ περίπου του συνόλου στις ΗΠΑ. Μόνο φέτος, άλλες 16 μεγάλες αγορές αναμένεται να ενεργοποιήσουν δίκτυα 5G, μετά από τις πρώτες εκκινήσεις σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ το 2018. Οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως ήδη επενδύουν περίπου $160 δις ετησίως (capex) για την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων τους.