Έρευνες - Μελέτες

Οι εταιρείες δαπανούν περισσότερα χρήματα από ποτέ σε εταιρικά τηλέφωνα

smartphonehand6

Περισσότερα χρήματα από ποτέ δαπανούν, σήμερα, για κινητά τηλέφωνα για το εργατικό δυναμικό τους, οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, επτά στις δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες απαντούν ότι χρειάζεται να επενδύουν περισσότερα χρήματα από ποτέ σε εταιρικά τηλέφωνα. Οι δαπανηρές επισκευές και αντικαταστάσεις και η απώλεια παραγωγικότητας, λόγω των υπερβολικά εύθραυστων τηλεφώνων, είναι οι δύο βασικοί λόγοι που εκτοξεύουν τους εταιρικούς προϋπολογισμούς για συσκευές κινητών. Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ των αγοραστών κινητών τηλεφώνων σε 497 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, το 69% θεωρεί ότι τα τηλέφωνα χαλούν εύκολα.

Το 69% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη θεωρεί ότι οι συσκευές είναι πολύ εύθραυστες και χαλούν γρήγοραΗ έρευνα, που κυκλοφόρησε χθες από την Cat® phones στο πλαίσιο του MWC2019, δείχνει, εξάλλου, ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες λένε ότι η επισκευή και η αντικατάσταση των σπασμένων συσκευών αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα για την επιχείρησή τους. Το 99% των αγοραστών τηλεφώνων χρειάστηκε να διαχειριστεί ζημιά στα τηλέφωνα της εταιρείας τα τελευταία τρία χρόνια, με το 86% να δηλώνει ότι υπήρξαν ζημίες αρκετά σημαντικές για να απαιτηθεί επισκευή ή αντικατάσταση στη συσκευή ενός υπαλλήλου. Συχνές αιτίες είναι οι σπασμένες οθόνες για το 62%, η φυσική θραύση για το 47%, η ζημία από νερό για το 37% και σφάλματα που προκλήθηκαν από τη σκόνη ή την άμμο για το 21%. 

Περί παραγωγικότητας
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει, στο μεταξύ, ότι η παραγωγικότητα επηρεάζεται σημαντικά, όταν οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μην έχουν κινητό τηλέφωνο ενώ αυτό επισκευάζεται. Το 31% των επιχειρήσεων αναφέρει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα με την κατάσταση να επιδεινώνεται από τους χρόνους επισκευής. Μόνο το 21% αναφέρει ότι οι επισκευές διαρκούν μία εργάσιμη ημέρα, ενώ η πλειοψηφία (63%) σημειώνει ότι οι επισκευές μπορούν να διαρκέσουν από δύο μέρες έως μία εργάσιμη εβδομάδα. Ένα επιπλέον 16% έχει δει ορισμένες επισκευές να διαρκούν ακόμη περισσότερο. 

Σπασμένη οθόνη
Στο μεταξύ, ένας στους τρεις ευρωπαίους καταναλωτές απαντά ότι έχει χρειαστεί να διαχειριστεί μια σπασμένη οθόνη smartphone τα τελευταία τρία χρόνια. Η αντικατάσταση μιας σπασμένης οθόνης σε ένα high-end smartphone χωρίς ασφάλιση δεν είναι φθηνή. Για παράδειγμα, η επισκευή μίας οθόνης στα πιο πρόσφατα smartphone μπορεί να κοστίσει μεταξύ €150 και €360, ενώ για μεγάλες επισκευές, όπως ζημιές σε υγρά ή νερό ή σπασμένα κουμπιά μέχρι €650.

Σε επιχειρηματικό πλαίσιο, όπου οι εταιρείες αγοράζουν πολλαπλές συσκευές για το εργατικό τους δυναμικό, οι δαπάνες αυτές κλιμακώνονται γρήγορα. Ακόμη και με τις οικονομίες κλίμακας που συνδέονται με τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, οι εταιρείες ανέφεραν δαπάνες μέχρι €342 ανά επισκευή. 

Ανθεκτικές συσκευές
Η έρευνα δείχνει, εξάλλου, ότι το 44% των ερωτηθέντων σκέφτεται να αντικαταστήσει το χαρτοφυλάκιο του με τις ανθεκτικές συσκευές ενώ ένα 8% ήδη τις διαθέτει. Οι ανθεκτικές συσκευές συγκαταλέγονται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων επενδυτικών περιοχών, ενώ το 21% των υπεύθυνων IT υποδεικνύει ότι εξετάζουν τις δαπάνες στον τομέα αυτό τους επόμενους 12 μήνες.