1 στους 10 χρήστες έχει κάνει αγορές με κρυπτονομίσματα

Έρευνες - Μελέτες

13 Φεβρουαρίου 2019

Έδαφος κερδίζουν τα κρυπτονομίσματα ως μια δημοφιλής μέθοδος πληρωμής. Μάλιστα, ήδη σήμερα ένας στους δέκα (το 13% των χρηστών) κάνει χρήση κρυπτονομισμάτων για να πραγματοποιήσει μια αγορά. Παρά την πτώση των τιμών στα κρυπτονομίσματα, παγκοσμίως, ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων παρέχει τη δυνατότητα πληρωμής με αυτά.  Ακόμα και λιανοπωλητές και καταστήματα τροφίμων έχουν αποδεχτεί αυτήν τη μέθοδο πληρωμής για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Kaspersky Lab, τα κρυπτονομίσματα, που συχνά συνδέονται με τους «geeks» ή εκείνους που θέλουν να βγάλουν χρήματα γρήγορα, έχουν μετατραπεί σε μια δημοφιλή μέθοδο πληρωμής. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, και οι ψηφιακοί εγκληματίες αγκαλιάζουν αυτήν την τάση, στοχεύοντας σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και τροποποιώντας παλιές απειλές για να επιτεθούν σε επενδυτές. Αυτό αφήνει τους ανθρώπους εκτεθειμένους στον κίνδυνο απώλειας των αποταμιεύσεών τους που φυλάσσονται σε αυτή την απροστάτευτη τεχνολογία, καθώς οι χάκερ αναπτύσσουν εξελιγμένες τεχνικές για πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά. «Καθώς οι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για τη χρήση κρυπτονομισμάτων, τόσο για να επενδύσουν όσο και για να ξοδέψουν τα χρήματά τους, τα κεφάλαιά τους είναι ευάλωτα λόγων πιθανών επιθέσεων στα ψηφιακά τους πορτοφόλια, των επισφαλών συναλλαγών και των πρωτοβουλιών προσφοράς κρυπτονομισμάτων (ICOs)» αναφέρει η εταιρεία στην έκθεσή της. Μάλιστα οι αναλυτές της υπογραμμίζουν ότι έχουν υπάρξει περιστατικά υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν αφαιρεθεί ψηφιακά νομίσματα αξίας έως και 530 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Επιθέσεις
Τα κρυπτονομίσματα εξελίσσονται σε δημοφιλή μέθοδο πληρωμής. Το ψηφιακό έγκλημα στοχοποιεί ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτωνΗ έκθεση της Kaspersky Lab διαπιστώνει ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να μην είναι ρυθμισμένη, ενώ δεν υπάρχουν μηχανισμοί αξιολόγησης κινδύνου. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα πρακτικών, για να αποσπούν κεφάλαια από διαφορετικά ψηφιακά πορτοφόλια, όπως και από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και ICOs. Οι υποθέσεις υψηλού κινδύνου, όπως το περιστατικό κλοπής 120.000 bitcoins από διαφορετικά πορτοφόλια πελατών στο Bitfinex, αλλά και η επίθεση που δέχτηκε η Coincheck κατά την οποία εκλάπησαν 530 εκατ. δολ., αποδεικνύουν την επισφάλεια αυτών των συναλλαγών. Επίσης αποδεικνύουν την ευκολία πρόσβασης στα live networks, που προκαλούν εκτεταμένες, ανεπανόρθωτες ζημιές. «Εάν όλα τα χρήματα σε μια συναλλαγή κρυπτογράφησης κλαπούν, τότε η συναλλαγή απλά κλείνει και τίποτα δεν μπορεί να επιστραφεί στους δικαιούχους» σημειώνει η εταιρεία. Οι ICOs κινδυνεύουν ιδιαίτερα επειδή τα άτομα που τις οργανώνουν συχνά δεν έχουν καμία γνώση ή εμπειρία στην ψηφιακή ασφάλεια. Αυτό καθιστά αδύνατη την προστασία των κεφαλαίων και την άμεση, αποτελεσματική απόκριση σε περίπτωση συμβάντος. 

Συστάσεις  
Όπως συμβουλεύουν οι αναλυτές της Kaspersky Lab, οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα, που δεν αποθηκεύουν χρήματα σε κρυπτο-συναλλαγές για λόγους ασφάλειας, θα πρέπει να παραμείνουν ενήμεροι ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν τις ακόλουθες δυσκολίες:

-Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές συνήθως επιβαρύνονται με τέλη εξυπηρέτησης για την ανάληψη χρημάτων.

-Οι χρήστες δεν μπορούν να αντιδράσουν γρήγορα στις τιμές των νομισμάτων αν επιλέξουν να αφαιρέσουν τα χρήματά τους.

-Πολλές επιχειρήσεις με χρηματικά ποσά που προέρχονται από ανώνυμες πηγές μπορούν να εγείρουν ερωτήσεις από κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές.

 Για τους καταναλωτές που επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα ως μέθοδο επένδυσης και πληρωμής, η Kaspersky Lab συνιστά:

-Να επαληθεύετε πάντα τη διεύθυνση διαδικτυακού πορτοφολιού και να μην ακολουθείτε links που σας στέλνουν σε ηλεκτρονική τράπεζα ή διαδικτυακό πορτοφόλι.

-Να χρησιμοποιείτε hardware πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων.

-Να πραγματοποιείτε διπλό έλεγχο των διευθύνσεων παραληπτών, του ποσού που αποστέλλεται και του μεγέθους του σχετικού τέλους πριν από την αποστολή μιας συναλλαγής.

-Καταγράψτε μια μνημονική φράση που σας επιτρέπει να ανακτήσετε ένα κρυπτο-πορτοφόλι σε περίπτωση που το χάσετε ή ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Εγκαταστήστε μια λύση ασφάλειας υψηλής ποιότητας για τη διασφάλιση των συσκευών που χρησιμοποιείτε για την πρόσβαση σε πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων και συναλλαγών με κρυπτονομίσματα. 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ