1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα παραμελεί τον κανονικό κόσμο για τον ψηφιακό

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

07 Φεβρουαρίου 2019

Στενή σχέση, η οποία ενίοτε αγγίζει τα όρια της εξάρτησης, έχουν τα παιδιά σήμερα με το Διαδίκτυο, με τα Ελληνόπουλα να ακολουθούν πιστά τη διεθνή τάση. Περίπου ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα - τo 34% - ηλικίας 10 έως 17 ετών κάνει υπερβολική χρήση του Διαδικτύου και νιώθει ότι παραμελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες για χάρη του ψηφιακού κόσμου. Επιπλέον, ένα στα τέσσερα παιδιά - το 24% - είτε παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού, είτε δεν γνωρίζει αν έχει πρόβλημα εθισμού. Όσον αφορά το πότε αρχίζουν να αποκτούν σχέση τα παιδιά με το Διαδίκτυο; Ένα στα πέντε παιδιά (το 20%) απαντά ότι ξεκίνησε να μπαίνει στον κόσμο του Internet από την ηλικία των 4 έως 6 ετών.

Το 20% των παιδιών στην Ελλάδα, ηλικίας 10 έως 17 ετών, απαντά ότι ξεκίνησε να μπαίνει στο Διαδίκτυο από την ηλικία των 4 έως 6 ετώνΤα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτει έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και του ΙΤΕ, η οποία αποτυπώνει την ψηφιακή ζωή των νέων στη χώρα. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η πλειοψηφία των παιδιών και συγκεκριμένα το 41%, δηλώνει ότι άρχισε να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο στην ηλικία των 7-8 ετών. Το 26% απαντά ότι το έκανε μεταξύ 9 και 10 ετών, ενώ το 12% δηλώνει ότι μπήκε στον κόσμο του Internet μεταξύ 11 και 12 ετών.

Στον κόσμο των social media
Τα διαδικτυακά παιχνίδια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η παρακολούθηση video είναι οι πιο συχνές ψηφιακές ασχολίες των παιδιών στην Ελλάδα. Το 57% των παιδιών ηλικίας 10 έως 17 ετών δηλώνει ότι ασχολείται με τα διαδικτυακά παιχνίδια μέχρι 2 ώρες την ημέρα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα 9% που απαντά ότι ασχολείται με τα διαδικτυακά παιχνίδια 3-4  ώρες ημερησίως και ένα 7% που παραδέχεται ότι ασχολείται πάνω από 4 ώρες την ημέρα.

Αντίστοιχα στενή είναι και η σχέση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα. Το 63% των παιδιών δηλώνει ότι ασχολείται με τα κοινωνικά δίκτυα μέχρι 2 ώρες την ημέρα, ενώ το 13% απαντά 3-4 ώρες ημερησίως και το 9% αναφέρει ότι ασχολείται με τα κοινωνικά δίκτυα  πάνω από 4  ώρες την ημέρα. Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμη πιο υψηλό είναι το ποσοστό των παιδιών που παρακολουθούν video στο YouTube. Το 71% απαντά ότι το κάνει μέχρι 2 ώρες την ημέρα, το 14% των παιδιών δηλώνει ότι παρακολουθεί video στο YouTube 3-4 ώρες την ημέρα, ενώ το 10% περισσότερες από 4 ώρες ημερησίως. Περί ασφάλειας
Την ίδια στιγμή, η έρευνα διαπιστώνει ότι 8 στα δέκα παιδιά μπαίνουν στο Διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη των γονιών τους, την ίδια στιγμή που σχεδόν οι μισοί γονείς δεν βάζουν όρια στη χρήση του Διαδικτύου. Η μελέτη επισημαίνει ότι το 58% των παιδιών έμαθε μόνο του να χρησιμοποιεί το Internet και ένα 12% να τονίζει ότι είναι λίγο ή καθόλου ενημερωμένο γύρω από την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 14% των παιδιών μοιράζεται προσωπικό υλικό στο Διαδίκτυο, ενώ το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους. Μάλιστα, το 21% των παιδιών απαντά ότι έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο Διαδίκτυο.

Άλλα ανησυχητικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι 7 στα 10 παιδιά έχουν ανοίξει προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο κάτω από την επιτρεπτή ηλικία των 13 ετών, με το 61% να απαντά ότι έχει συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο. Τέλος, ένα ποσοστό 21% των παιδιών απαντά ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση, ενώ στην ερώτηση “πώς το χειρίστηκες” το 66% δηλώνει “τον απέκλεισα” και το 22% “ενημέρωσα κάποιον που εμπιστεύομαι”. 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021