Έρευνες - Μελέτες

Ο τομέας της τεχνολογίας θα πρωταγωνιστήσει στις δημόσιες εγγραφές το 2019

technology_1

Εξαιρετική κινητικότητα σε επίπεδο συναλλαγών, παγκοσμίως, συνεχίζει να καταγράφει ο κλάδος της Τεχνολογίας. Ο κλάδος συγκέντρωσε 40 δημόσιες εγγραφές unicorns, αριθμό-ρεκόρ, το 2018, οι οποίες συγκέντρωσαν $32,2 δις. Συνολικά, οι τομείς της τεχνολογίας, της μεταποίησης και της υγείας ήταν οι πιο παραγωγικοί από πλευράς αριθμού συναλλαγών το 2018, καταγράφοντας συνολικά 652 δημόσιες εγγραφές -ήτοι το 48% του παγκόσμιου αριθμού δημοσίων εγγραφών- οι οποίες συγκέντρωσαν συνολικά $84,2 δις -δηλαδή το 41% των παγκοσμίων εσόδων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, τα συνολικά έσοδα των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως αυξήθηκαν το 2018. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2018, είχαν πραγματοποιηθεί 1.359 δημόσιες εγγραφές, με έσοδα $204,8 δις, καταγράφοντας αύξηση 6% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, παρά τη μείωση κατά 21% του αριθμού των εγγραφών. Η αύξηση των δημοσίων εγγραφών σχετικών με unicorns (startups με αξία που υπερβαίνει το $1 δις) και megadeals, αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην αύξηση των αντληθέντων κεφαλαίων, τα οποία ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2017. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019, καθώς παρατηρείται μια συσσώρευση εταιρειών που προετοιμάζονται για δημόσια εγγραφή και αυξάνεται η διαθεσιμότητα κεφαλαίων.

“Παραγωγική” η Ευρώπη
Αριθμός-ρεκόρ 40 δημοσίων εγγραφών unicorns, οι οποίες συγκέντρωσαν $432,2 δις το 2018Η έρευνα Global IPO trends: Q4 2018 της ΕΥ αναδεικνύει την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού σε πρωταγωνίστρια των δημοσίων εγγραφών, παρ’ ότι κατέγραψε κάμψη το 2018. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και η ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) αύξησαν τη συμμετοχή τους στο συνολικό αριθμό των συναλλαγών. Στις χώρες της EMEIA, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών (432), αλλά και τα έσοδα ($47,7 δις) το 2018 μειώθηκαν κατά 16% και 26% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η περιοχή εξακολουθεί να κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως. Μάλιστα, ενώ δύο από τα πέντε κορυφαία megadeals του 2018 και τέσσερις δημόσιες εγγραφές εταιρειών unicorn, οι οποίες συγκέντρωσαν $2,7 δις, πραγματοποιήθηκαν στα χρηματιστήρια της ΕΜΕΙΑ. Επιπλέον, τρία χρηματιστήρια της ΕΜΕΙΑ (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, και Ινδία) ήταν μεταξύ των δέκα κορυφαίων χρηματιστηρίων με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, και δύο (Ινδία και NASDAQ OMX) με βάση τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών. Στο μεταξύ, με 261 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν $60 δις, ο αριθμός των συναλλαγών και τα αντληθέντα κεφάλαια στην Αμερικανική Ήπειρο ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2017, καταγράφοντας αύξηση κατά 14% και 16% αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ παρέμειναν στο επίκεντρο το 2018, αντιπροσωπεύοντας το 79% του αριθμού των δημοσίων εγγραφών της Αμερικανικής Ηπείρου και το 88% των εσόδων.

Πρωταθλήτρια η Ασία
Η έρευνα της ΕΥ διαπιστώνει ότι η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού συνέχισε να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, καθώς έξι από τις δέκα κορυφαίες χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως ως προς τον αριθμό συναλλαγών και πέντε ως προς τα έσοδα, βρίσκονται στην περιοχή. Ωστόσο, ο αριθμός των συναλλαγών του 2018 ήταν μειωμένος κατά 31% σε σχέση με το 2017, ενώ τα έσοδα ($97,1 δις) αυξήθηκαν κατά 28%, λόγω ενός αριθμού δημοσίων εγγραφών megadeals στην περιοχή.

Οι προοπτικές
Όσον αφορά το μέλλον, η ΕΥ εκτιμά ότι μια σειρά από αβεβαιότητες αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2019. Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ε.Ε., το αποτέλεσμα του Brexit και η αβεβαιότητα ορισμένων ευρωπαϊκών οικονομιών θα καθορίσουν το γενικότερο κλίμα στην αγορά των δημοσίων εγγραφών. “Ενώ οι ρυθμοί των δημοσίων εγγραφών το 2019 μπορεί να είναι χαμηλότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν το 2018, είναι πιθανό τα αντληθέντα κεφάλαια να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2018, ειδικά αν ένας μεγαλύτερος αριθμός από εταιρείες unicorn και περισσότερες εταιρείες από τους τομείς της τεχνολογίας, της μεταποίησης, των καταναλωτικών προϊόντων και της υγείας, εισέλθουν στο χρηματιστήριο το 2019, όπως αναμένεται”, αναφέρει η μελέτη. Και καταλήγει σημειώνοντας ότι η διασυνοριακή δραστηριότητα αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της το 2019, με τις ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ και το Λονδίνο να εξακολουθούν να αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς για δημόσιες εγγραφές.