Έρευνες - Μελέτες

Περισσότερα από €500 εκατ. τα επόμενα χρόνια σε ελληνικά startups

startup1new1

Οι τομείς των βιοεπιστημών, του lifestyle - της κοινωνικής δικτύωσης - της ψυχαγωγίας, του τουρισμού, καθώς και των ΤΠΕ, αλλά και αυτός της ενέργειας, είναι οι δημοφιλέστεροι ανάμεσα στις ελληνικές startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης. Συνολικά, το ελληνικό οικοσύστημα των startups ωριμάζει σταδιακά και στρέφεται πλέον σε B2B υπηρεσίες, καθώς περισσότερες από τις μισές νεοφυείς εταιρείες στη χώρα (53,9%) δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα. Άλλο ένα 22,8% των εταιρειών έχουν ως αντικείμενο τον τομέα του Business to Consumer (B2C), ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 15% που είναι ενεργό σε τομείς που σχετίζονται τόσο με το B2B, όσο και με το B2C. Η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών startups είναι μικρές εταιρείες, καθώς σε ποσοστό 92,7% απασχολούν από 2 έως 9 άτομα. Απ’ αυτές, ποσοστό 58,8% απασχολεί από 2 έως 4 εργαζομένους, ενώ από 5 έως 9 απασχολεί το 33,5%.

Βιοεπιστήμες, lifestyle-ψυχαγωγία, τουρισμός και ΤΠΕ, οι βασικοί τομείς που προσελκύουν τις ελληνικές νεοφυείς εταιρείεςΟι παραπάνω διαπιστώσεις περιλαμβάνονται στο ετήσιο report του Found.ation και του EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), το οποίο αποτυπώνει την κατάσταση στην ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα, μετά από την ενεργοποίηση του EquiFund. Το report, επιχειρώντας για 2η συνεχόμενη χρονιά την καταγραφή της κατάστασης για τις επιχειρήσεις startups στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι, συνολικά, η κατάσταση γίνεται πλέον ενδιαφέρουσα, χάρη στην εισροή περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων. 

Χρηματοδοτήσεις
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των αναλυτών, οι ελληνικές startups συνεχίζουν να διεκδικούν και να επιτυγχάνουν όλο και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, ενώ παραδείγματα, όπως της Workable και της Softomotive, αποτελούν δυνατά case studies, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 2018, οι 10 πιο επιτυχημένες εταιρείες συγκέντρωσαν περισσότερα από €116 εκατ. σε επενδύσεις. Στο μεταξύ, περισσότερα από €500 εκατ. αναμένεται να διοχετευθούν στα επόμενα χρόνια σε ελληνικά startups και εταιρείες μέσω του επενδυτικού προγράμματος EquiFund, που συνδυάζει ευρωπαϊκούς, εθνικούς αλλά και ιδιωτικούς πόρους. Συνολικά, εντός του 2018 έχουν επενδυθεί €14 εκατ. μέσω αυτού του μηχανισμού, ενισχύοντας καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες.

Οι συντάκτες της μελέτης υπογραμμίζουν ότι ένας από τους λόγους, για τους οποίους τα funds απορρίπτουν αιτήματα χρηματοδότησης, είναι η έλλειψη επιχειρηματικής παιδείας στους κόλπους των ελληνικών νεοφυών εταιρειών, αλλά και ευρύτερα. “Εξαιρετικά σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες είναι πλέον διαθέσιμες στους Έλληνες ιδρυτές νέων νεοφυών επιχειρήσεων που αναζητούν χρηματοδότηση, απαιτείται όμως περισσότερη οργάνωση και σοβαρή προεργασία πριν προσεγγίσουν τα σχετικά επενδυτικά ταμεία, ούτως ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η πρότασή τους”, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζουν δε ότι συνολικά το πρόγραμμα EquiFund θα αποτελέσει τον βασικό μηχανισμό χρηματοδότησης και ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού οικοσυστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.