Έρευνες - Μελέτες

Οι νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν τις χρηματοοικονομικές αναφορές

blockchain

Σημαντική επίδραση στο τοπίο των εταιρικών αναφορών έχει, πλέον, η ψηφιοποίηση, με την ενσωμάτωση των “έξυπνων” τεχνολογιών να διαμορφώνει το μέλλον του κλάδου. Ήδη, το 72% των χρηματοοικονομικών στελεχών αναφέρει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει σημαντική επιρροή στον τρόπο με τον οποίο οι οικονομικές διευθύνσεις παρουσιάζουν τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες και την ανάλυση των δεδομένων. Επιπλέον, το 76% δηλώνει ότι οι οικονομικές διευθύνσεις θα πρέπει να προσλαμβάνουν ανθρώπινο δυναμικό με διαφορετικό ακαδημαϊκό και τεχνικό υπόβαθρο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας ετήσιας έκθεσης του τμήματος Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (FAAS) της ΕΥ, σήμερα ο τεράστιος όγκος δεδομένων, που συλλέγεται από τις οικονομικές διευθύνσεις, δεν αξιοποιείται επαρκώς.

Τεχνητή Νοημοσύνη, Βlockchain και Βig Data Analytics μετασχηματίζουν τάχιστα τον κλάδο των εταιρικών αναφορώνΟι επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο διαθέτουν μεν μεγαλύτερο όγκο δεδομένων από ποτέ άλλοτε, εξαιτίας της αύξησης των δυνατοτήτων επεξεργασίας των υπολογιστών, της αυξανόμενης συνδεσιμότητας, του cloud και των τεράστιων δυνατοτήτων αποθήκευσης δεδομένων. Ωστόσο, η μεγάλη ποικιλία και ο όγκος δεδομένων αποδεικνύονται συχνά δυσβάστακτοι για πολλές από τις ομάδες που συντάσσουν εταιρικές αναφορές: το 49% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι δαπανά περισσότερο χρόνο για τη συλλογή και την επεξεργασία των δεδομένων, παρά για την ανάλυσή τους. Η μελέτη, πάντως, σημειώνει ότι τα “έξυπνα” δεδομένα, εφόσον αξιοποιηθούν σωστά, αναμένεται να παρέχουν πρόσθετη πληροφόρηση για τις εκθέσεις εταιρικών αναφορών. 

Προτεραιότητες
Η έρευνα εντοπίζει δύο προτεραιότητες ως προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση των έξυπνων τεχνολογιών ως προς τις εταιρικές αναφορές: την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και του blockchain, καθώς και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στα data analytics. Σύμφωνα με το 44% των ερωτηθέντων, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι η σημαντικότερη τεχνολογία σε πέντε χρόνια, ακολουθούμενη από τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (32%) και τα εργαλεία που βασίζονται στο blockchain (24%). Ωστόσο, ο κίνδυνος σχετικά με τα δεδομένα παραμένει η κορυφαία πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ομάδες εταιρικών αναφορών, με το 54% να τον αναδεικνύει ως την πρώτη πηγή ανησυχίας. 

Εργατικό δυναμικό
Καθώς η λειτουργία των εταιρικών αναφορών υιοθετεί τις “έξυπνες” τεχνολογίες, οι συντάκτες της μελέτης υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητο, πλέον, ένα διαφορετικό προφίλ ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων. Σύμφωνα με την έκθεση, το 79% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τις οικονομικές διευθύνσεις να προσλάβουν άτομα με νέες δεξιότητες. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό 76% δηλώνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη πρόσληψης στελεχών με μη-παραδοσιακό υπόβαθρο. Κι ενώ οι οικονομικές διευθύνσεις αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του μετασχηματισμού του ανθρώπινου δυναμικού, αναγνωρίζουν, επίσης, τα εμπόδια. Ειδικά σε ό,τι αφορά στις τεχνολογικές καινοτομίες, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των στελεχών υποστηρίζουν ότι η αντίσταση στην αλλαγή και οι διαφορές στην κουλτούρα εντός των ομάδων αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την ψηφιακή καινοτομία. Να σημειωθεί ότι στην παγκόσμια έρευνα (How can the digital transformation of reporting build the bridge between trust and long-term value?) συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 CFOs ή Financial Controllers μεγάλων επιχειρήσεων από 25 χώρες.