Έρευνες - Μελέτες

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαταράσσει και την αγορά των ΑΠΕ

peoplestrate11

Σαρωτικές αλλαγές - και - στην παγκόσμια αγορά των Ανανεώσιμων  Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ωστόσο, οι κορυφαίες αγορές ΑΠΕ, παγκοσμίως, παραμένουν επιφυλακτικές εν μέσω του ραγδαίου τεχνολογικού μετασχηματισμού, αλλά και της γεωπολιτικής αστάθειας. Η τελευταία έκδοση του Δείκτη Ελκυστικότητας της ΕΥ για τις ΑΠΕ, Renewable energy country attractiveness index-RECAI, αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία της ανάπτυξης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Ο Δείκτης υποδεικνύει πώς η τεχνολογία των ΑΠΕ και ειδικότερα, η ανάπτυξη στα ηλεκτρικά οχήματα (electric vehicles-EVs), οδηγούν σε επιφυλακτικότητα των αγορών.

Ωστόσο, οι κορυφαίες αγορές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παραμένουν επιφυλακτικές στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις

Με τα EVs να θέτουν ως στόχο την ισοτιμία τιμής και αποδοτικότητας με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2025, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ, οι επενδυτές προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις επενδύσεις τους, εστιάζοντας στις νέες τεχνολογίες. “Ωστόσο, αυτό δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα, τόσο ως προς το πόσο γρήγορα τα EVs θα αντικαταστήσουν τα οχήματα εσωτερικής καύσης, αλλά και ως προς το πώς θα εξελιχθούν οι υποδομές φόρτισής τους”, αναφέρει η σχετική μελέτη.


Η μελέτη καταγράφει, συνολικά, σχετικά μικρές διαφοροποιήσεις ως προς τις δέκα κορυφαίες αγορές για τις ΑΠΕ, παγκοσμίως, καθώς οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες εξακολουθούν να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας. Η Κίνα και οι ΗΠΑ παραμένουν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, μεταξύ των 40 κορυφαίων αγορών του Δείκτη, ενώ η Μεγάλη Βρετανία υποχωρεί στην όγδοη θέση, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του Brexit.

Ελληνικές επιδόσεις
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά στην 28η θέση της κατάταξης, από την 34η θέση, στην προηγούμενη έκδοση της έκθεσης και την 40η, στην οποία είχε βρεθεί πριν λίγα χρόνια.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, που κάνουν πρωταθλητισμό στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, η μελέτη της ΕΥ επισημαίνει μικρή κινητικότητα. Για παράδειγμα, παρ’ ότι, η Ινδία ανεβαίνει μία θέση, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, η πρόοδος προς τον στόχο των 100GW από ηλιακή ενέργεια έχει καθυστερήσει, λόγω της αβεβαιότητας στον τομέα του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου ενός δασμού ύψους 25% στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών. Αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία υποχώρησαν κατά 46% σε ετήσια βάση το 3ο τετράμηνο, λόγω του προβληματισμού για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του Brexit στις εξαγωγές ενέργειας προς την Ε.Ε. και στις τιμές του εισαγόμενου εξοπλισμού.

Αντίθετα, η έκθεση δείχνει ότι οι λιγότερο ώριμες αγορές, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, εμφανίζονται πιο έτοιμες να προχωρήσουν σε δραστικές αλλαγές. Η Αργεντινή, για παράδειγμα, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών της κατάταξης, ενώ η Αίγυπτος ανεβαίνει πέντε θέσεις, στη 15η του Δείκτη. Την ίδια ώρα, η Σουηδία, υποχωρεί κατά 10 θέσεις, από την 22η στην 32η θέση, καθώς η μεγάλη προσφορά αιολικής ενέργειας οδήγησε σε πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των πράσινων πιστοποιητικών.