Έρευνες - Μελέτες

Come back της αγοράς υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη με άνοδο 15,6%

laptopfinger

Δυναμικό come back κάνει το 2014 η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη, με πωλήσεις αυξημένες κατά περίπου 16% στο ενδεκάμηνο, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είναι … “πολύ σκληρή για να πεθάνει”. Πετυχαίνοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη ενισχύθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014 κατά 15,6% - σε τεμάχια - σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το peak των πωλήσεων έγινε το 3ο τρίμηνο του έτους, όταν η αγορά βρέθηκε να κερδίζει ποσοστιαία έως και 21,7% σε σχέση με πέρσι, με την άνοδο να διαμορφώνεται στο 16,9% το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2014 και τις προσδοκίες για τον τρέχοντα μήνα να είναι - κατά παράδοση - αυξημένες, λόγω των εορτών.

Υπολογιστές για επαγγελματική χρήση και laptops με τιμή κάτω των €250 η «ατμομηχανή» της αγοράςΣύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιοποίησε χθες η εταιρεία ερευνών  CONTEXT, την πορεία της ανόδου οδήγησαν οι αντικαταστάσεις υπολογιστών για επαγγελματική χρήση, ειδικά στην κατηγορία των desktops, κυρίως λόγω της λήξης υποστήριξης των Windows XP. Υποστηρικτικά για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών λειτούργησαν και οι πωλήσεις πιο οικονομικών συσκευών laptops για ιδιώτες καταναλωτές, με τα tablets να αποτελούν το μόνο τομέα, με επιδόσεις μικρότερες του προσδοκώμενου.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν την εξαιρετική πορεία των συσκευών για επαγγελματική χρήση, οι πωλήσεις των οποίων ενισχύθηκαν κατά 29,8% το 2ο τρίμηνο του 2014, πριν επιβραδυνθούν και “τρέξουν” με μονοψήφια ποσοστά ανάπτυξης στις αρχές του 4ου τριμήνου της χρήσης. Πρόσθετη δυναμική στην αγορά έδωσαν οι πωλήσεις laptops, οι οποίες, υποστηριζόμενες από την εξασθένηση της δημοτικότητας των tablets, ενισχύθηκαν κατά 16,6% το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2014. Μάλιστα, η κατηγορία των συσκευών με τιμή πώλησης κάτω των €250 αντιπροσώπευε το εξεταζόμενο διάστημα ποσοστό 28% των συνολικών επιδόσεων του κλάδου, έναντι μόλις 8% ένα χρόνο νωρίτερα.

Το “φρενάρισμα” της αγοράς των tablets πιστοποιούν τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 9,3% σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο και κατά 6,5% το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

Οι πιο δυναμικές αγορές
Η Ισπανία, η Αυστρία και η Γερμανία ήταν οι τρεις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014 “είδαν” τη μεγαλύτερη άνοδο στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Context, το εξεταζόμενο διάστημα οι πωλήσεις ενισχύθηκαν - σε ετήσια βάση - κατά 24,2% στην Αυστρία, κατά 27% στην Ισπανία και κατά 17,6% στη Γερμανία. Στη λίστα των αγορών με τις καλύτερες επιδόσεις βρίσκονται, επίσης, η Ιταλία με άνοδο κατά 14,6%, η Γαλλία με 14,2% και η Σουηδία με 11,2%.

Αύξηση Η/Υ από έτος σε έτος, Ιανουάριος - Νοέμβριος 2014 σε σύγκριση με Ιανουάριος - Νοέμβριος 2013