Έρευνες - Μελέτες

Οριακά θετική η παγκόσμια αγορά υπολογιστών το 3ο τρίμηνο του 2018

laptoppeople1_2

Οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα κατέγραψαν οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το 3ο τρίμηνο του 2018. Στη διεθνή αγορά διατέθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα 67,2 εκατ. συσκευές, με τις πωλήσεις να παραμένουν σταθερές για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Η περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής (ΕΜΕΑ), καθώς και η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, αλλά και η Ιαπωνία, βρέθηκαν στο πεδίο με τα θετικά πρόσημα όσον αφορά τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2018.

Στασιμότητα κατέγραψαν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2018Στον αντίποδα, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική περιορίστηκαν, με την τελευταία να σημειώνει αρνητική επίδοση κατά 8,5%. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Gartner, την παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών συνεχίζει να τροφοδοτεί η αυξημένη ζήτηση για συσκευές για επαγγελματική χρήση, η οποία -με τη σειρά της- προέρχεται από τις αναβαθμίσεις των Windows 10. Ο κύκλος αυτός της αναβάθμισης εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί μέχρι και το 2020, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται η ζήτηση για αναβαθμίσεις. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στη διάρκεια του 3ου τριμήνου του έτους, παρατηρήθηκε πτώση της ζήτησης για υπολογιστές για προσωπική χρήση, γεγονός που αντιστάθμισε τις ισχυρές πωλήσεις στην αγορά των επαγγελματικών συσκευών. 

Οι κατασκευαστές
Από τα προκαταρκτικά στοιχεία της Gartner αναδεικνύονται οι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τη Lenovo να εξασφαλίζει την πρώτη θέση, πετυχαίνοντας αύξηση 10,7%. Η HP Inc. υποχώρησε στη δεύτερη θέση, αλλά κατέγραψε το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο της ετήσιας αύξησης των αποστολών της, κυρίως στους επιτραπέζιους υπολογιστές. Η Dell, που βρέθηκε στην τρίτη θέση, κατέγραψε το 10ο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης, με αύξηση 5,3%, πετυχαίνοντας καλά αποτελέσματα σε EMEA, Ασία/Ειρηνικό και Ιαπωνία, με τις αποστολές, ωστόσο, να μειώνονται σε Λατινική Αμερική και ΗΠΑ. Στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των κορυφαίων κατασκευαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών βρέθηκε κατά το 3ο τρίμηνο του 2018 η Apple, με την Acer Group να ακολουθεί και την Asus να τη διαδέχεται. 

Οι επιδόσεις στην ΕΜΕΑ
Οι αποστολές ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή EMEA ανήλθαν σε 18,9 εκατ. μονάδες το 3ο τρίμηνο του 2018, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 1,1%. Η ζήτηση των καταναλωτικών προσωπικών υπολογιστών συνολικά συνέχισε να μειώνεται, ενώ οι πωλήσεις επαγγελματικών προσωπικών υπολογιστών παρέμειναν ισχυρές, στηρίζοντας τη συνολική αγορά, Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ζήτηση που οδηγείται από τις αναβαθμίσεις των Windows 10 στη Δυτική Ευρώπη αναμένεται να επιβραδυνθεί.

Στο μεταξύ, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού ανήλθαν σε 24,3 εκατομμύρια μονάδες, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2017. Ειδικότερα, οι αποστολές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 0,8% το 3ο τρίμηνο του 2018, παρουσιάζοντας μια συνεχή σταδιακή ανάκαμψη από μια σταθερή μείωση που εμφάνιζαν κατά τα τελευταία τρίμηνα.