Το 70% των έργων AI στο ψηφιακό εμπόριο είναι επιτυχημένα

Έρευνες - Μελέτες

15 Οκτωβρίου 2018

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things και τα Big Data Analytics συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο σημαντικές τεχνολογίες της ψηφιακής οικονομίας. Όλες μαζί καθιστούν εφικτό ένα μέλλον, όπου τα πάντα θα είναι “έξυπνα”, ένα μέλλον πιο υποστηρικτικό για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και την κοινωνία ως σύνολο. Ειδικά η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI) έχει αρχίσει να μπαίνουν στην ατζέντα της καθημερινότητας για - σχεδόν - όλους τους τομείς της οικονομίας: από την ιατρική, τις μεταφορές και την ενέργεια μέχρι το λιανεμπόριο και τις τράπεζες. Ειδικά σε κάποιους τομείς, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η τεχνολογία ΑΙ ήδη αποδίδει σημαντικούς καρπούς.

Τα τρία τέταρτα των εταιρειών e-commerce εμφανίζουν διψήφια ποσοστά ανάπτυξης στα αποτελέσματά τουςΣύμφωνα με νέα έρευνα της Gartner, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο ψηφιακό εμπόριο θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχής. Συγκεκριμένα, περίπου το 70% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου αναφέρει ότι τα έργα AI είναι πολύ ή εξαιρετικά επιτυχημένα. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 307 εταιρειών ψηφιακού εμπορίου, που χρησιμοποιούν ή δοκιμάζουν επί του παρόντος το AI και είχε ως στόχο να κατανοήσει την αξία, την επιτυχία και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στο e-commerce.

Αποτελέσματα
Η έρευνα δείχνει ότι τα τρία τέταρτα των εταιρειών e-commerce εμφανίζουν διψήφια ποσοστά ανάπτυξης στα αποτελέσματά τους. Οι πιο κοινές μετρήσεις, που χρησιμοποιούνται για την αποτύπωση του επιχειρηματικού αντικτύπου της AI, είναι η ικανοποίηση των πελατών, τα έσοδα και η μείωση του κόστους. Για την ικανοποίηση του πελάτη, τα έσοδα και τη μείωση του κόστους ειδικά, οι ερωτηθέντες ανέφεραν βελτιώσεις 19%, 15% και 15%, αντίστοιχα.

Στην έρευνα της, η Gartner προβλέπει ότι μέχρι το 2020, Τεχνητή Νοημοσύνη θα χρησιμοποιεί τουλάχιστον το 60% των οργανισμών ψηφιακού εμπορίου και ότι το 30% της αύξησης των εσόδων στο ψηφιακό εμπόριο θα προέλθει από τεχνολογίες AI. “Το ψηφιακό εμπόριο είναι εύφορο έδαφος για τις τεχνολογίες AI, χάρη στην αφθονία των πολυδιάστατων δεδομένων τόσο στις λειτουργίες που χρησιμοποιούν οι πελάτες, όσο και στις υπηρεσίες back-office, αναφέρει η Gartner. Να σημειωθεί ότι - κατά μέσο όρο- οι ερωτηθείσες επιχειρήσεις δαπάνησαν $1,3 εκατ. για την ανάπτυξη ενός έργου AI στο ψηφιακό εμπόριο.

Επιχειρηματική αξία
Σύμφωνα με άλλη έρευνα της Gartner, η επιχειρηματική αξία, που προέρχεται από το οικοσύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα ανέλθει στο $1,2 τρις, παγκοσμίως, το 2018. Το μέγεθος αυτό, μάλιστα, είναι αυξημένο κατά 70% σε σχέση με το 2017 και αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω στα $3,9 τρις έως το 2022. Βέβαια, οι αναλυτές της εταιρείες διευκρινίζουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μεν εντυπωσιακός το 2017, ωστόσο, θα επιβραδύνεται έως το 2022. Μάλιστα, μετά από το 2020 η ανάπτυξη θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ