2 στους 10 χρήστες Ίντερνετ στην Ελλάδα χρησιμοποιούν υπηρεσίες Cloud

Πρόθυμοι να επιβιβαστούν στο … “σύννεφο” εμφανίζονται οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου, καθώς 2 στους 10, ήδη, χρησιμοποίησαν υπηρεσίες cloud το 1ο τρίμηνο του 2014. Ωστόσο, οι χαμηλές ταχύτητες πρόσβασης στο Ίντερνετ φαίνεται ότι αποτρέπουν τους χρήστες του Διαδικτύου από το να υιοθετήσουν το Cloud σε μεγαλύτερο βαθμό. Μάλιστα, ποσοστό 19,6% όσων χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες νέφους αντιμετώπισαν πρόβλημα με την αργή ταχύτητα πρόσβασης.
Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η Έρευνα Χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών από τα νοικοκυριά για το 2014, που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η αργή ταχύτητα πρόσβασης το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες Αναλυτικά, σύμφωνα µε τα αποτελέσματα της έρευνας, το 18,7% από όσους χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο, το 1ο τρίµηνο του 2014, έκαναν χρήση διαδικτυακών αποθηκευτικών χώρων, για να αποθηκεύσουν ή και να µοιραστούν µε άλλους έγγραφα, εικόνες, µουσική, videos ή άλλα αρχεία.
Αναφορικά µε τα χαρακτηριστικά όσων χρησιμοποίησαν διαδικτυακές υπηρεσίες νέφους, το 60% αυτών είναι άνδρες και το 40% γυναίκες, ενώ ποσοστό 77,5% είναι ηλικίας 16 - 44 ετών.
Τα αρχεία, που αποθηκεύονται και διαχέονται µε τη χρήση υπηρεσιών νέφους, είναι, κυρίως, φωτογραφίες 76,2%, κείμενα, λογιστικά φύλλα και ηλεκτρονικές παρουσιάσεις 59,2%, μουσική 38,2% και videos 31,9%.
Σύμφωνα µε τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το 8,1% όσων έκαναν χρήση των υπηρεσιών νέφους δήλωσαν ότι έχουν καταβάλει κάποιο αντίτιμο για τις υπηρεσίες αυτές.
Από την έρευνα προκύπτει, εξάλλου, ότι 6 στους 10 επικαλούνται ως βασικό λόγο για τον οποίο χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες νέφους την ευκολία να μοιράζονται αρχεία µε άλλους και 5 στους 10 τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα αρχεία τους από διαφορετικές συσκευές και τοποθεσίες, αλλά και τη δυνατότητα χρήσης µεγαλύτερης χωρητικότητας αποθηκευτικών χώρων.
Προβλήματα
Η πλειοψηφία όσων χρησιμοποίησαν τις διαδικτυακές υπηρεσίες νέφους δεν αντιμετώπισε πρόβλημα κατά τη χρήση τους (65,1%). Στον αντίποδα, για όσους αντιμετώπισαν προβλήματα τα βασικότερα σχετίζονται με την αργή ταχύτητα πρόσβασης ή χρήσης, την ασυμβατότητα ανάμεσα στις διαφορετικές συσκευές ή στους τύπους των αρχείων, τεχνικά προβλήματα στο server (π.χ. η υπηρεσία δεν ήταν διαθέσιµη), προβλήματα ασφάλειας ή παραβίασης δεδομένων.
Αναφορικά δε με τους λόγους, που οι Έλληνες χρήστες δεν χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud, όπως απαντούν οι ίδιοι, συνδέονται με το γεγονός ότι μοιράζονται τα αρχεία τους µε άλλους τρόπους (στο e-mail, στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, στο USB) ή δεν μοιράζονται αρχεία online µε άλλους.
Από την έρευνα προκύπτει ότι περίπου 1 στους 2, από όσους, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες νέφους, αποθήκευσαν ή μοιράστηκαν µε άλλους φωτογραφίες, έχει χρησιμοποιήσει λογισμικό, που λειτουργεί µέσω διαδικτύου για να τις επεξεργαστεί, όπως τα Picasa και JWPlayer.
Η ίδια αναλογία, 1 στους 2, καταγράφεται και για όσους, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες νέφους, αποθήκευσαν ή μοιράστηκαν µε άλλους κείμενα, λογιστικά φύλλα ή ηλεκτρονικές παρουσιάσεις και χρησιμοποίησαν λογισμικό, που λειτουργεί µέσω διαδικτύου για να τα επεξεργαστούν, όπως τα Google Docs και Office 365. Ίδια παραμένει η αναλογία και για όσους αποθήκευσαν ή μοιράστηκαν µε άλλους µουσική ή videos/ταινίες και χρησιμοποίησαν διαδικτυακούς χώρους, όπως οι Amazon Cloud Player, iTunes in the Cloud, Google Play Music.