Η τεχνολογία ο τομέας με τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε δημόσιες εγγραφές

Έρευνες - Μελέτες

10 Οκτωβρίου 2018

Η τεχνολογία ήταν ο τομέας με τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο δημόσιων εγγραφών, παγκοσμίως, το τρίτο τρίμηνο του 2018. Εξίσου έντονη δραστηριότητα σημείωσαν το ίδιο διάστημα οι δημόσιες εγγραφές στους κλάδους της βιομηχανίας και της υγείας. Οι τομείς της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της υγειονομικής περίθαλψης παρουσίασαν την εντονότερη δραστηριότητα, συνολικά, στη διάρκεια του εννεαμήνου, με 468 δημόσιες εγγραφές (47% του συνολικού αριθμού παγκοσμίως), που συγκέντρωσαν συνολικά 62,9 δις δολάρια (43% των συνολικών εσόδων). Παράλληλα, η αύξηση δημοσίων εγγραφών των νεοφυών εταιρειών με αποτίμηση που ξεπερνά το ένα δισ.δολ. (Unicorns) το τρίτο τρίμηνο του 2018 οδήγησε σε αύξηση των συνολικών κεφαλαίων, που αντλήθηκαν κατά το εννεάμηνο κατά 9%, έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος. Ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών, συνολικά, τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 υποχώρησε σε 1.000 σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για μείωση κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, κατά το οποίο είχε καταγραφεί η υψηλότερη δραστηριότητα -σε επίπεδο εννεαμήνου- από το 2007. Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση, η κινητικότητα παρέμεινε πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, με τις διεθνείς αγορές να συγκεντρώνουν 145,1 δισ.δολ., καταγράφοντας αύξηση 9% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου η σχετική δραστηριότητα (302 δημόσιες εγγραφές και έσοδα 47,1 δισ.δολ.) κατέγραψε μείωση κατά 22% ως προς τον αριθμό των συναλλαγών και αύξηση 9% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.


Ύφεση στην Ευρώπη
Επιβραδύνεται, πάντως, η παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότηταςΣε γεωγραφικό επίπεδο, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης της EY, “Global IPO trends: Q3 2018”, από όπου προέρχονται τα στοιχεία, η δραστηριότητα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική (EMEIA) σημείωσε ύφεση. Συγκεκριμένα, η σχετική δραστηριότητα κατέγραψε σημαντική μείωση τόσο ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών (-48%), όσο και ως προς τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια (-85%), σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2017. Η δραστηριότητα ήταν μειωμένη και στο σύνολο του εννεάμηνου, με τον αριθμό των εγγραφών να μειώνεται κατά 11% και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά 24%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2017.

Ωστόσο, η περιοχή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη και πιο βιώσιμη παγκόσμια αγορά ως προς τον αριθμό των εγγραφών, με τη συμμετοχή της στην παγκόσμια αγορά να αυξάνεται στο 33%.


Άνοδος στις ΗΠΑ
Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στις ΗΠΑ παρέμεινε ισχυρή το εννεάμηνο του 2018, με τον αριθμό των εγγραφών να φθάνει τις 195, καταγράφοντας αύξηση κατά 27%, και τα αντληθέντα κεφάλαια να αυξάνονται κατά 41%, αγγίζοντας τα 50,1 δις δολάρια. Σε επίπεδο τριμήνου στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν 47 δημόσιες εγγραφές, από τις οποίες συγκεντρώθηκαν 11,9 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 150% ως προς τα έσοδα, και 31% ως προς τον αριθμό των εγγραφών, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Στο μεταξύ, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η προσοχή επικεντρώθηκε στο Χονγκ Κονγκ, παρά την αποκλιμάκωση της δραστηριότητας στην περιοχή. Οι δημόσιες εγγραφές στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν αύξηση το τρίτο τρίμηνο του 2018, τόσο ως προς τον αριθμό, όσο και ως προς τα έσοδα, συγκεντρώνοντας το 18% των δημοσίων εγγραφών και το 49% των αντληθέντων κεφαλαίων παγκοσμίως. Το Χονγκ Κονγκ ήταν, επίσης, ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για διασυνοριακές δημόσιες εγγραφές, μετά τις ΗΠΑ.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ