Έρευνες - Μελέτες

Οι 3D εκτυπώσεις μπορούν να μειώσουν το κόστος των προϊόντων κατά 4%

3dprinter

Η χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής τελικών προϊόντων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4%. Στο εντυπωσιακό αυτό εύρημα καταλήγει έρευνα της Gartner, σύμφωνα με την οποία η ενσωμάτωση των 3D εκτυπώσεων στην παραγωγική διαδικασία μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους, ειδικά στο επίπεδο της έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων. Η μέση μείωση, σύμφωνα με τους αναλυτές της Gartner, εκτιμάται μεταξύ 4,1% και 4,3%, εύρημα, το οποίο θεωρούν εντυπωσιακό. Εκτιμούν δε ότι τα οφέλη από τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις θα συνεχίσουν να είναι πολύ ορατά, αποτελώντας ένα σημαντικό κίνητρο για την περαιτέρω διείσδυση των 3D εκτυπώσεων και των προϊόντων τους στην αγορά.

Reasons for Pursuing 3D Printing

Πηγή: Gartner

Το 50% των καταναλωτών και των επιχειρήσεων βαριάς βιομηχανίας θα χρησιμοποιεί 3D printing έως το 2018Με αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση είναι ότι, έως το 2018, το 50% των καταναλωτών και των επιχειρήσεων της βαριάς βιομηχανίας και των επιστημών ζωής θα χρησιμοποιεί 3D printing για να παράξει τμήματα των προϊόντων, που καταναλώνει ή πουλά.

Πάντως, όπως προκύπτει από έρευνα, το υψηλό κόστος απόκτησης και τα κόστη πρώτης λειτουργίας αποτελούν τον βασικό αποτρεπτικό παράγοντα για το 3D printing για 6 στις 10 επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα της Gartner πραγματοποιήθηκε το 2ο τρίμηνο του 2014 σε δείγμα 330 εργαζομένων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς με τουλάχιστον 100 υπαλλήλους, οι οποίοι είτε χρησιμοποιούν, είτε σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν 3D printing.

Τα μεγέθη της αγοράς
Η ανοδική τάση της παγκόσμιας αγοράς τρισδιάστατης εκτύπωσης αποτυπώνεται και στα οικονομικά μεγέθη της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Canalys, οι πωλήσεις 3D εκτυπωτών αυξήθηκαν, σε διεθνές επίπεδο, κατά 4% το 3ο τρίμηνο του 2014. Μάλιστα, οι πωλήσεις 3D printers για προσωπική χρήση ενισχύθηκαν σε παγκόσμια βάση σε διψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα κατά 16% το 3ο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Την εξεταζόμενη περίοδο τα έσοδα της παγκόσμιας αγορά των προϊόντων και υπηρεσιών τρισδιάστατης εκτύπωσης ενισχύθηκαν κατά 9%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αγορά των ΗΠΑ πρωταγωνίστησε και το 3ο τρίμηνο, καθώς ήταν η πιο δυναμική και λειτούργησε ως μοχλός ανάπτυξης για τον κλάδο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα έσοδα της αμερικανικής αγοράς, από την αγορά τρισδιάστατων εκτυπώσεων, ενισχύθηκαν το 3ο τρίμηνο κατά 16%, με τη χώρα να συγκεντρώνει σχεδόν το ήμισυ των παγκοσμίων εσόδων και συγκεκριμένα, ποσοστό 44%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους αναλυτές της Canalys, αυξανόμενο βαίνει το προερχόμενο από την περιοχή ΕΜΕΑ (Europe, Middle East, Africa) ενδιαφέρον για τις 3D εκτυπώσεις.  Αγορές - “κλειδιά” της Ευρώπης, όπως αυτή της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας, είναι εκείνες που τροφοδοτούν, κατά κύριο λόγο, τη ζήτηση στην ΕΜΕΑ, συμβάλλοντας στην άνοδο των πωλήσεων της περιοχής κατά 8% - σε επίπεδο εσόδων - σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα.