1 στα 2 παιδιά έχει υποστεί κάποια μορφή cyberbullying

Έρευνες - Μελέτες

21 Ιουνίου 2018

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το θέμα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, με τα παιδιά να αποδεικνύονται εξαιρετικά ευάλωτα στο cyberbullying. Ένα στα δύο νέα παιδιά (το 50%) έχει υποστεί κάποια μορφή ηλεκτρονικού εκφοβισμού τουλάχιστον μία φορά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του κέντρου Cyberbullying Research Center. Μάλιστα, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι ποσοστό μεταξύ 10% και 20% των νέων παιδιών είναι θύματα τακτικού cyberbullying, όταν βρίσκονται online. Το ανησυχητικό αυτό ποσοστό υπενθυμίστηκε και φέτος κατά τον πρόσφατο εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαδικτυακού Εκφοβισμού - Stop Cyberbullying Day. Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του online εκφοβισμού, η ESET συγκέντρωσε μια σειρά από βασικές οδηγίες προς νέους, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι απέναντι σε όσους τους εκφοβίζουν στο Διαδίκτυο.

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Τι μπορούν να κάνουν οι νέοι αν είναι θύματα ή μάρτυρες cyberbullyingΩς προς τα παιδιά, που πέφτουν θύμα του διαδικτυακού εκφοβισμού, η ESET προτρέπει:

“- Να θυμάστε καταρχήν ότι δεν φταίτε για το ότι βρεθήκατε σε αυτήν την κατάσταση, ότι δεν είστε μόνοι και ότι μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια.

- Συζητήστε τους φόβους σας με ενήλικες που εμπιστεύεστε. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι επαγγελματίες υγείας κ.λπ., είναι εκεί για να σας ακούσουν και να σας υποστηρίξουν.

- Διατηρήστε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία (εκτυπωμένα ή ψηφιακά αντίγραφα) του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναρτήσεις, μηνύματα σε social media και μηνύματα κειμένου.

- Το σημαντικότερο - και το δυσκολότερο - είναι να μην απαντάτε σε κανένα από τα εκφοβιστικά μηνύματα και να αφήνετε τη συζήτηση σε αναμονή”.

Καταγγελίες
Η εταιρεία θυμίζει ότι- ανάλογα με την πλατφόρμα - υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να αναφέρει τον εκφοβισμό. “Αν χρειαστεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο για να αποκλείσει τους τηλεφωνικούς αριθμούς, που σας ενοχλούν. Εάν αντιμετωπίζετε εγκληματική συμπεριφορά ή απειλές, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας με την αστυνομία. Αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον που εμπιστεύεστε, να σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή μαζί του”, προτρέπει η εταιρεία.

Μάρτυρες
Συστάσεις απευθύνει η εταιρεία και προς όσους έχουν αντιληφθεί περιστατικά εκφοβισμού προς άλλους. “Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς να υποστηρίξουμε το θύμα χωρίς τον κίνδυνο να γίνουμε οι ίδιοι στόχος του ηλεκτρονικού εκφοβισμού ή να επιδεινώσουμε την κατάσταση”, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο οργανισμός BullyingUK δίνει τις παρακάτω οδηγίες, που απευθύνονται σε όσους βοηθούν και στηρίζουν τα θύματα του εκφοβισμού:

“- Μείνετε έξω από το περιστατικό και μην παρασυρθείτε να συμμετάσχετε.

- Τονίστε στα θύματα ότι σε κανένα δεν αξίζει να του συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο και ότι δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος.

- Βεβαιωθείτε ότι τα θύματα γνωρίζουν ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

- Παροτρύνετέ τους να εμπιστευτούν ένα δάσκαλο, γονιό ή επαγγελματία υγείας για να αισθάνονται ασφαλείς.

- Κρατήστε screenshots από τον εκφοβισμό ως αποδεικτικά στοιχεία.

- Προχωρήστε σε αναφορές στα σχετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

- Συγχαρείτε τους για το θάρρος τους και τονώστε τους την αυτοπεποίθηση για να τολμήσουν να ζητήσουν βοήθεια.

- Φυσικά, η πρώτη συμβουλή δεν είναι να συμμετάσχετε στην εκφοβιστικότητα στον κυβερνοχώρο”.

Βοήθεια
Τέλος, οι ερευνητές απαντούν και στο ερώτημα: “τι μπορώ να κάνω, αν αυτός που εκφοβίζει είναι φίλος μου;”. Καταρχήν, “μπορείτε να προσπαθήσετε να μιλήσετε στο φίλο σας και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας χωρίς αντιπαράθεση, εξηγώντας πως αυτό που κάνει μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο, αλλά και για τα θύματα, την οικογένεια και τους φίλους τους. Εναλλακτικά, μπορείτε να το συζητήσετε με έναν ενήλικα που εμπιστεύεστε, ενώ αν υποψιάζεστε ότι η ασφάλεια ενός ατόμου κινδυνεύει, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε δάσκαλο ή απευθείας στην αστυνομία. Όταν η ζωή κάποιου κινδυνεύει, δεν υπερέχει πλέον η φιλία σας”, σημειώνει η ESET.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ