Ψηφιακές παγίδες ακόμη και στα GPS για κατοικίδια

Έρευνες - Μελέτες

13 Ιουνίου 2018

Ψηφιακές παγίδες, ακόμη και σε συσκευές, που ούτε καν φαντάζονται οι χρήστες ότι μπορούν να βρεθούν στο στόχαστρο του κυβερνο-εγκλήματος, εντοπίζουν οι αναλυτές. Ο λόγος για ευπάθειες σε διάφορα δημοφιλή “ευφυή” συστήματα εντοπισμού GPS για κατοικίδια. Σύμφωνα με την τους ερευνητές της Kaspersky Lab, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε συσκευή που συνδέεται με το Διαδίκτυο, τα ζητήματα ασφάλειας στα trackers κατοικίδιων ζώων θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο δίκτυό σας και τις ευαίσθητες πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε αυτό. “Τα «έξυπνα» trackers αποτελούν απλώς ακόμα μία συνδεδεμένη συσκευή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εγκληματίες για να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο του θύματος και να προκαλέσουν όλεθρο πέρα από την αρχική συσκευή” αναφέρει η Kaspersky Lab.

Μήπως τα pet trackers δεν είναι τόσο ασφαλή όσο νομίζουμε; Τι δείχνει νέα έρευναΟι ευπάθειες που εντοπίστηκαν αφορούν: -δυνατότητες bluetooth που δεν απαιτούν έλεγχο ταυτότητας για σύνδεση, -trackers και εφαρμογές που μεταδίδουν ευαίσθητα δεδομένα όπως το όνομα, το email και οι συντεταγμένες του ιδιοκτήτη. -παράλειψη ελέγχου HTTPS για σύνδεση, καθιστώντας τα σενάρια Man-in-the-Middle - όταν κάποιος υποκλέπτει την κίνηση του WiFi – πιθανά. -δυνατότητα αποθήκευσης διακριτικών στοιχείων εξουσιοδότησης και συντεταγμένων σε μια συσκευή χωρίς κρυπτογράφηση. -δυνατότητα εγκατάστασης ψευδούς υλικολογισμικού. -αποστολή εντολών στα trackers χωρίς να ελέγχεται το αναγνωριστικό χρήστη, δηλαδή οι εντολές μπορούν να αποστέλλονται από οποιονδήποτε και όχι μόνο από τον ιδιοκτήτη.

Ασφάλεια
Οι ειδικοί της εταιρείας εξηγούν ότι τα trackers χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων για να παρακολουθούν την ασφάλεια των κατοικίδιων τους, καθώς και τη διαδρομή, που αυτά ακολουθούν όταν δεν επιτηρούνται, με συντεταγμένες GPS, οι οποίες αποστέλλονται στην εφαρμογή του ιδιοκτήτη, εξαιρετικά τακτικά (ίσως και ανά λεπτό). Όπως προσθέτουν, η πιθανότητα κάποιος άλλος να παρακολουθεί αυτές τις συντεταγμένες, για να καταλάβει πού βρίσκεται το κατοικίδιό ανά πάσα στιγμή ή για να παρακολουθεί τις τακτικές κινήσεις του ιδιοκτήτη, είναι μεγάλη.

«Τα τρωτά σημεία αυτών των εφαρμογών και trackers διευρύνουν σίγουρα τις δυνατότητες των εγκληματιών να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα κατοικίδια ζώα των ανθρώπων ή να στέλνουν ψευδείς συντεταγμένες στον server με σκοπό την απαγωγή. Δεν έχουμε δει ακόμη παραδείγματα trackers που χρησιμοποιούνται για την απαγωγή σκύλων, αλλά οι πληροφορίες που μεταδίδουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον ιδιοκτήτη, όπως είναι οι κωδικοί πρόσβασης ή οι διευθύνσεις email που έχουν αξία για τους εγκληματίες» αναφέρει η εταιρεία.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ