Έρευνες - Μελέτες

Το 75% των καταναλωτών θα αγοράζει smartphone σε τιμή κάτω των $100 έως το 2020

smarphones

Προς τις χαμηλού κόστους συσκευές, με τιμή κάτω των $100, μετατοπίζεται το κέντρο βάρους της αγοράς των smartphones. Την τάση αυτή διαμορφώνει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 75% των αγοραστών “έξυπνων” κινητών θα διαθέτουν λιγότερα από $100 για τη συσκευή τους, με ορίζοντα το 2020. Η αναμενόμενη μεγάλη πτώση των τιμών συναρτάται, ευθέως, με το γεγονός ότι - έως το 2018 - ένα ποσοστό 78% των παγκόσμιων πωλήσεων smartphones θα προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Θυμίζουμε ότι, ήδη το 3ο τρίμηνο του 2014, η Ινδία έγινε η τρίτη μεγαλύτερη αγορά των smartphones παγκοσμίως.

Τα φθηνά smartphone στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντοςΟι συγκεκριμένες αγορές είναι αυτές, που θα τροφοδοτήσουν το μεγάλο κύμα ανόδου των φθηνών smartphones και την περαιτέρω αποκλιμάκωση της μέσης τιμής πώλησης των συσκευών. Στον αντίποδα, οι πωλήσεις στην κατηγορία των premium συσκευών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, θα βαίνουν μειούμενες, καθώς η συγκεκριμένη αγορά έχει αρχίσει, ήδη, να βλέπει υψηλά επίπεδα κορεσμού. Επιπλέον, μεταξύ των χρηστών smartphones έχει αρχίσει να εμπεδώνεται το αίσθημα ότι πολλές προηγμένες πρόσθετες λειτουργίες των premium συσκευών δεν είναι χρήσιμες στην καθημερινότητα τους.

Οι συγκεκριμένες ανακατατάξεις στην αγορά των smartphones σαφέστατα θα επηρεάσουν και τη διάταξη του κλάδου σε επίπεδο κατασκευαστών. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Gartner, η στροφή προς τις οικονομικότερες συσκευές smartphones θα ευνοήσει τον εκ Κίνας ορμώμενο ανταγωνισμό, ο οποίος θα συνεχίσει να πιέζει τους “παίκτες” με ισχυρή παρουσία στις πιο premium κατηγορίες συσκευών.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι προσπάθειες μεγάλων παικτών της αγοράς να προσεγγίσουν την κατηγορία smartphones με τιμή πέριξ των $100 (η Google με το Android One, η Microsoft με τα Windows Phone 8, η Mozilla με τη σειρά Firefox OS, αλλά και η Samsung, που επίσης κινείται προς αυτή την κατεύθυνση).

Την περαιτέρω αποκλιμάκωση της μέσης τιμής πώλησης των smartphones επιβεβαίωσε πρόσφατα, με δική της ανάλυση, η IDC, εκτιμώντας ότι αυτή θα κινηθεί ποσοστιαία στο 20%, έως το 2018. Η μέση ετήσια τιμή πώλησης των “έξυπνων” κινητών - σε παγκόσμιο επίπεδο - εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα $241 έως το 2018, από $297 το 2014. Για τις δε αναπτυσσόμενες αγορές, οι αναλυτές της IDC προβλέπουν ότι η μέση τιμή πώλησης των smartphones θα μειωθεί στα $102 το 2018, έναντι $135 το 2014.

Απαραίτητο το smartphone
Η τιμή των smartphones φαίνεται ότι θα ακολουθήσει πορεία αντιστρόφως ανάλογη της δημοτικότητας τους. Έτσι, ενώ οι τιμές θα συνεχίσουν την κατιούσα, η διείσδυση των smartphones θα βαίνει αυξανόμενη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, έως το 2018, ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των χρηστών του Ίντερνετ θα χρησιμοποιούν το smartphone και το tablets τους για τις καθημερινές οnline δραστηριότητες τους.

Η Gartner κάνει λόγο για αλλαγή του μέχρι σήμερα μοντέλου χρήσης των συσκευών, με τη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας να αλλάζει άρδην το τοπίο, τόσο σε επίπεδο καταναλωτών όσο και επιχειρήσεων.