Το 26% των εταιρικών επενδύσεων απορροφά η ψηφιακή ασφάλεια

Έρευνες - Μελέτες

25 Μαΐου 2018

Σε μια προσπάθεια να καταστήσουν δυνατό τον ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, οι επιχειρήσεις αποδίδουν προτεραιότητα στις δαπάνες για την ασφάλεια του τομέα της Πληροφορικής. Το 2018, οι μεγάλες επιχειρήσεις κατανέμουν έως και το 26% των προϋπολογισμών τους στην ψηφιακή ασφάλεια, επαναπροσδιορίζοντας το στρατηγικό ρόλο της προστασίας των εταιρικών δεδομένων.

Για τις ΜμΕ, το μέσο κόστος μιας ψηφιακής παραβίασης ανήλθε σε $120.000 το 2018, 36% υψηλότερο από το 2017Σύμφωνα με νέα έρευνα της Kaspersky Lab, η διαφύλαξη δεδομένων στο cloud συνεχίζει να παρουσιάζει νέες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, καθώς τα πιο κοστοβόρα ψηφιακά περιστατικά τον τελευταίο χρόνο να σχετίζονται με περιβάλλοντα cloud και προστασία δεδομένων.

Τους τελευταίους 12 μήνες, οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν μια ανησυχητική πραγματικότητα: για τις ΜμΕ, το μέσο κόστος παραβίασης ανήλθε σε $120.000 το 2018, ποσοστό 36% υψηλότερο από το 2017 ($88.000). Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το κόστος αυξήθηκε κατά 24%, με το μέσο όρο των οικονομικών επιπτώσεων μιας παραβίασης να φτάνει μέχρι και τα $1,23 εκατ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αυξανόμενα κόστη αποτελούν ανησυχία για τις επιχειρήσεις στο σημερινό κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού, όπου η cloud υποδομή αποκτά μια συνεχώς αυξανόμενη εξέχουσα θέση, με το 45% των μεγάλων επιχειρήσεων και το 33% των μικρομεσαίων να έχουν ήδη αναπτύξει, είτε να σχεδιάζουν να αυξήσουν, τη χρήση υβριδικών cloud τους επόμενους 12 μήνες.

Δεδομένα εν κινήσει
Ωστόσο, όπως σημειώνει η έρευνα, αυτή η άνοδος των “δεδομένων εν κινήσει” παρουσιάζει νέα ζητήματα ασφάλειας, με τα πιο ακριβά περιστατικά να σχετίζονται με περιβάλλοντα cloud και προστασία δεδομένων. Δύο στα τρία από τα πιο ακριβά ψηφιακά περιστατικά, που επηρεάζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχετίζονται με το cloud, όπου το τρίτο μέρος φιλοξένησε αποτυχίες στην υποδομή πληροφορικής, προκαλώντας μια μέση απώλεια αξίας $179.000. Για τις επιχειρήσεις, η προστασία των δεδομένων παραμένει, επίσης, η μεγαλύτερη προτεραιότητα: ενώ οι παραβιάσεις δεδομένων που προκύπτουν από στοχοθετημένες επιθέσεις κοστίζουν έως και $1,64 εκατ., τα περιστατικά που επηρεάζουν την υποδομή του τρίτου μέρους ακολουθούν αρκετά πίσω, φέρνοντας κατά μέσο όρο απώλειες $1,47 εκατ.

Με το κόστος των περιστατικών στον τομέα της Πληροφορικής να αυξάνεται, οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι, πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εάν τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού λειτουργούν ομαλά και με ασφάλεια. Ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από αυτήν την πρόσθετη επένδυση στην ασφάλεια του τομέα της Πληροφορικής, είναι η αυξημένη πολυπλοκότητα της υποδομής αυτού του τομέα (καθώς οι επιχειρήσεις υιοθετούν όλο και περισσότερο πλατφόρμες cloud), συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση του επιπέδου τεχνογνωσίας στον τομέα της ασφάλειας.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

16

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2018/ 2019 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ