Έρευνες - Μελέτες

Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στην Πληροφορική τον Απρίλιο

businesstechnology

Ελαφρά επιδείνωση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Απρίλιο. Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισµικού κινήθηκε καθοδικά έναντι του Μαρτίου, βελτιωμένος, ωστόσο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο δείκτης των προσδοκιών στον κλάδο κινήθηκε καθοδικά έναντι του Μαρτίου, βελτιωμένος, ωστόσο, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτεραΣυγκεκριμένα, δείκτης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 85 μονάδες (από 93,5 μονάδες τον Μάρτιο), σε υψηλότερο, πάντως, επίπεδο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, όταν κινούνταν στις 74,9 μονάδες). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων έχασαν αισθητά έδαφος με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -3 από +14 μονάδες το Μάρτιο. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώθηκαν στις +11 μονάδες από +6 μονάδες το Μάρτιο, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, ωστόσο, να επιδεινώνονται και τον σχετικό δείκτη πρακτικά να μηδενίζεται τον Απρίλιο (από +19 μονάδες ο δείκτης τον Μάρτιο).


Όπως αναφέρει το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου σημειώθηκε τον Απρίλιο αποκλιμάκωση των θετικών προσδοκιών (0 μονάδες από +17 μονάδες το Μάρτιο), ενώ ως προς τις προβλέψεις για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση εξομαλύνθηκε σημαντικά (+5 μονάδες από -11 μονάδες ο δείκτης). Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, το 27% των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 31% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 21% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 10% τους λοιπούς παράγοντες ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.

Στο μεταξύ, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες - όπου ανήκει η Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινήθηκε ανοδικά τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις 100,3 (από 92,4) μονάδες, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (82,4 μονάδες). 

Ελληνική αγορά
Συνολικά, στην Ελλάδα τον Απρίλιο σημειώθηκε ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος, με το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος να επανέρχεται σε ανοδική τροχιά και να διαμορφώνεται στις 103,6 μονάδες από 99,8 τον Μάρτιο (και 104,3 τον Φεβρουάριο). “Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ανόδου των επιμέρους δεικτών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς της οικονομίας, πλην των Κατασκευών, αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η τάση που, πλέον, διαμορφώνεται κατά τους τελευταίους πολλούς μήνες είναι συνεπής με το ρυθμό ανάπτυξης που διαγράφεται στην οικονομία, η οποία ανακάμπτει σταδιακά ακολουθώντας και την ισχυρή ανάπτυξη στο διεθνές περιβάλλον”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παρέμεινε τον Απρίλιο αμετάβλητο, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκε, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να χάνουν έδαφος. Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν σημαντικά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύθηκαν περαιτέρω. Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και η πρόθεση για αποταμίευση βελτιώθηκαν αισθητά, ενώ στις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας καταγράφηκε οριακή βελτίωση. 

Ε.Ε. - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος υπήρξε τον Απρίλιο σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε στα ίδια επίπεδα στην Ευρωζώνη, στις 112,7 μονάδες, ενώ σχεδόν αμετάβλητος διατηρήθηκε και στην ΕΕ, κερδίζοντας 0,3 μονάδες (στις 112,5 μονάδες).

Στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση των προσδοκιών είναι το αποτέλεσμα αφενός της μείωσης των δεικτών στις Κατασκευές (-0,7), το Λιανικό εμπόριο (-1,3) και τις Υπηρεσίες (-1,0), αφετέρου της οριακής ανόδου της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (+0,3), με το δείκτη της Βιομηχανίας (+0,1) να σημειώνει σταθερότητα. Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης επιδεινώθηκε στην Ολλανδία (-2,3) και την Ιταλία (-0,4), ενώ βελτιώθηκε στην Ισπανία (+1,6), τη Γερμανία (+0,0) και την Γαλλία (+1,1). Σε επίπεδο ΕΕ, καταγράφηκε πτώση στον δείκτη κλίματος στην Πολωνία (-0,7) και οριακά στο Ηνωμένο Βασίλειο (-0,4).