Έρευνες - Μελέτες

Τα πλεονεκτήματα του inkjet “εκτοπίζουν” το laser από την πρώτη θέση

printing1

Τα πλεονεκτήματα της εκτύπωσης inkjet “εκτοπίζουν” την τεχνολογία laser από την πρώτη θέση των προτιμήσεων των επαγγελματιών. Έρευνα, που δημοσιοποίησε η Epson, δείχνει ότι το 74% των επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν επιρροή και ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων στην Ευρώπη, επέλεξε την τεχνολογία inkjet, όταν παρουσίασαν τα στοιχεία που επηρεάζουν την επιλογή τεχνολογιών επαγγελματικής εκτύπωσης.

Epson: Εξακολουθεί να υπάρχει παρανόηση γύρω από την τεχνολογία εκτύπωσης laser σε όλη την ΕυρώπηΗ έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά από την Epson Europe και την Coleman Parkes και συγκέντρωσε πληροφορίες από περισσότερους από 8.000 επαγγελματίες σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν, με βάση επιβεβαιωμένα στοιχεία από ανεξάρτητη πηγή, για την απόδοση των επαγγελματικών εκτυπωτών inkjet, συγκριτικά με τους εκτυπωτές τεχνολογίας laser, έχοντας τη δυνατότητα να απαντήσουν «σωστό» ή «λάθος, προκειμένου να αξιολογηθούν οι γνώσεις τους γύρω από το θέμα. Τα αποτελέσματα -όπως σχολιάζει η Epson- έφεραν στην επιφάνεια πολλές παλιές παρανοήσεις, που εξακολουθούν να υφίστανται, σχετικά με το ποια τεχνολογία έχει καλύτερη απόδοση, ειδικά ως προς τα απορρίμματα και την παραγωγικότητα. Για την ακρίβεια, μόνο το 7% των ερωτηθέντων γνώριζε ότι οι επαγγελματικοί εκτυπωτές inkjet έχουν καλύτερη απόδοση και στους πέντε τομείς αξιολόγησης: απορρίμματα, παραγωγικότητα, ταχύτητα, CO2 και ενεργειακή χρήση.

Συγκρίσεις
Από τα αποτελέσματα που συλλέχθηκαν προκύπτουν διαφορές μεταξύ των μεγάλων αγορών σε όλη την Ευρώπη. Σε Ελλάδα, Κροατία, Σλοβενία και Σερβία οι απαντήσεις δείχνουν ότι, παρά τις παρανοήσεις σχετικά με την τεχνολογία inkjet, η συντριπτική πλειονότητα, το 81%, θα επέλεγε επαγγελματικούς inkjet εκτυπωτές, αν τους παρουσίαζαν όλες τις αληθινές πτυχές των επιλογών εκτύπωσης. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες και συγκεκριμένα το 62% πιστεύει εσφαλμένα ότι ένας εκτυπωτής laser παράγει λιγότερο CO2, ενώ το 56% πιστεύει, επίσης, εσφαλμένα ότι παράγει λιγότερα απορρίμματα από έναν inkjet. Επιπλέον, το 69% των ερωτηθέντων θεώρησε λανθασμένα ότι ένας εκτυπωτής laser εξασφαλίζει υψηλότερη παραγωγικότητα, λόγω του μειωμένου χρόνου που απαιτείται για συντήρηση και κατάσταση εκτός λειτουργίας.

Τεχνολογία inkjet
Η τεχνολογία inkjet κερδίζει έδαφος στην αγορά των εκτυπώσεων. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων IDC, η τεχνολογία inkjet αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 10,2% (CAGR) στη Δυτική Ευρώπη, μέχρι το 2020. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό ως προς την ενημέρωση, καθώς και τον αντίκτυπο κάθε μεμονωμένης απόφασης κατά την επιλογή μιας τεχνολογίας εκτύπωσης.

Σύμφωνα με την Epson, τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας επαγγελματικής εκτύπωσης inkjet είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει συνεχώς να συμμορφώνονται με μη οικονομικά πρότυπα αναφοράς τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και πολύ περισσότερο σε ετήσια βάση.

Η έρευνα
Η Epson διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα μέσω κοινωνικών δικτύων, ψηφιακών μέσων ενημέρωσης και απευθείας δικτύων αλληλογραφίας σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2017, συλλέγοντας 6.326 απαντήσεις.

Ο στόχος ήταν να αξιολογηθούν οι γνώσεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας laser έναντι της τεχνολογίας εκτύπωσης inkjet, καθώς και να καταγραφεί τι θα επέλεγε ο κόσμος αν του παρουσίαζαν όλα τα πραγματικά στοιχεία.