Έρευνες - Μελέτες

Το cloud θα έχει τόσο μεγάλη χρησιμότητα όσο η ηλεκτρική ενέργεια

cloudcomputing

Οι τομές που απαιτούνται -σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο- για τη μετάβαση σε μία πλήρως ψηφιοποιημένη εποχή βρέθηκαν στο επίκεντρο του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σε ενότητα σχετική με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Σύμφωνα με τους ομιλητές, η νέα βιομηχανική επανάσταση, αυτή της τεχνολογίας, ήδη αφήνει έντονο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα, το οποίο αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες.

Λόγω της ψηφιοποίησης θα καταγράφονται, παγκοσμίως, ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της τάξης των 2,5%Όπως τόνισε κατά την παρέμβασή του στη συγκεκριμένη ενότητα, ο Διευθυντής Εξωτερικών και Νομικών Υποθέσεων της Microsoft Europe, κ. Jeff Bullwinkel, σε διάστημα 20 ετών οι υπηρεσίες cloud θα έχουν τόσο μεγάλη χρησιμότητα όσο η ηλεκτρική ενέργεια. Ο ίδιος επεσήμανε ότι, για να αντιμετωπιστούν οι νέες τεχνολογικές προκλήσεις, θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες ειδικότητες και γνωσιακά πεδία. Η Microsoft, όπως είπε, έχει εκπαιδεύσει 150.000 παιδιά τα τελευταία χρόνια στις νέες τεχνολογίες και στην Ελλάδα διαθέτει τριών ειδών εκπαιδευτικά σεμινάρια αυτής της μορφής. Έμφαση, βέβαια, θα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση και των μεγαλύτερων ηλικιών. Ο κ. Bullwinkel επεσήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση, για να μπορέσει ο πλανήτης να κεφαλαιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, είναι να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στις νέες τεχνολογίες. Όπως υπογράμμισε έτερη αναγκαιότητα συνιστά η ασφάλεια και η αξιοπιστία του λογισμικού, καθώς και η διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων.

Κέντρο Καινοτομίας
Στο περιθώριο του Φόρουμ, έγινε γνωστό μάλιστα ότι το Microsoft Innovation Center, που έχει έδρα στην Ελλάδα, επιδιώκει τη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, το οποίο θα υποστηρίζει τους νέους ερευνητές να εξελίξουν το έργο τους και στη συνέχεια να έρχονται σε επαφή είτε με venture capitals, είτε με επενδυτές ή με εταιρείες που θα ήθελαν να ασχοληθούν. «Βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για να διερευνήσουμε τους τρόπους που μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, που βέβαια θα είναι στενά συνδεδεμένο με το ΓΜΤ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να ανακοινώσουμε, είναι μία πρόταση από την εταιρεία προς το ΑΠΘ» δήλωσε ο αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, κ. Νίκος Βαρσακέλης.

Όπως εξήγησε, στην παρούσα φάση, το ΑΠΘ διαθέτει πέντε spin-off εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λογισμικού προσομοίωσης για την αυτοκινητοβιομηχανία, στην καταγραφή και μοντελοποίηση οδικών ατμοσφαιρικών εκπομπών αερίων, στην κατασκευή και τον χαρακτηρισμό εξελιγμένων νανοσωματιδίων, στην ανάπτυξη λύσεων για τη συμπαραγωγή ενέργειας από οργανικά κατάλοιπα επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου και στην ολιστική αξιολόγηση της ποιότητας λογισμικού με βάση το πρότυπο ISO/IEC 25010.

Συμβολή στο ΑΕΠ
Από την πλευρά του, κατά την ομιλία του στην ίδια ενότητα, ο Senior Partner της McKinsey, κ. Jacques Bughin, αναφέρθηκε στη συμβολή των νέων τεχνολογιών στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Όπως σημείωσε, τα επόμενα χρόνια, λόγω της ψηφιοποίησης, θα καταγράφονται ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της τάξης των 2,5%. Υπογράμμισε δε ότι σε αυτή την πορεία θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, προβλέποντας, πάντως, ότι ο μέσος όρος της αύξησης της παραγωγικότητας θα είναι τριπλάσιος, σε σχέση με τις ενδεχόμενες απώλειες. Ο κ. Bughin τόνισε, εξάλλου, ότι είναι αναγκαίες οι επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με την Ευρώπη, όπου το 20% των εργαζομένων καταλαμβάνουν θέσεις που δεν απαιτούν γνωσιακές δεξιότητες, να είναι ο πιο “αδύναμος κρίκος”.

Προκλήσεις
Η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε κατά την παρέμβασή της στην ίδια ενότητα, ότι οι μεγάλες αλλαγές στις νέες τεχνολογίες- αυτοματοποίηση και ρομποτική – μετασχηματίζουν δύο μεγάλα κρατικά μονοπώλια: το χρήμα και την εξουσία. Όπως σημείωσε, “τα big data συγκεντρώνονται στα χέρια ελάχιστων μεγάλων εταιρειών και θα μπορούσαν να συγκριθούν με τη σημασία της γης στην εποχή της αγροτικής περιόδου και των εργοστασίων στην εποχή της βιομηχανικής περιόδου”. Η ίδια χαρακτήρισε ως ιστορικό θρίαμβο για τη χώρα να καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, κάτι που τόνισε ότι αποτελεί το μόνο τρόπο για τον επαναπατρισμό όσων εγκατέλειψαν τη χώρα.

Ο διευθυντής του Δικτύου, κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπονήσει στρατηγική για τη μετάβαση στην εποχή, όπου κυρίαρχες είναι οι νέες τεχνολογίες. “Η ειδοποιός διαφορά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης σε σχέση με τις υπόλοιπες είναι ότι εάν ένα κράτος χάσει το νήμα, είναι δύσκολο, στη συνέχεια, να το επανακτήσει” σημείωσε σχετικά. Τόνισε δε ότι, βάσει πρόσφατης μελέτης της PwC, στην Ελλάδα έως το 2035, το ποσοστό των απασχολήσεων που θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν ανέρχεται σε 35%.

Τεχνητή νοημοσύνη
Ο διευθυντής υπολογιστών του MIT, κ. Μιχάλης Μπλέτσας, επεσήμανε την αδυναμία προσδιορισμού και εξήγησης του τρόπου λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία -όπως είπε- “δεν είναι σε θέση παρά μόνο, μέσω αλγορίθμων, να δημιουργεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες”: “σε αντίθεση με τον άνθρωπο, ένα δίκτυο νευρώνων δεν μπορεί να εξηγήσει την απόφασή του», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να γίνουν με την τεχνητή νοημοσύνη τα ίδια λάθη που έγιναν με την έλευση της παγκοσμιοποίησης, ενώ εκτίμησε η νέα βιομηχανική θα αφορά περισσότερο τα μεσαία στρώματα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής και Lockheed Martin Chair, Systems Engineering του πανεπιστημίου του Maryland, κ. John Baras, τόνισε ότι “το πιο δύσκολο εγχείρημα είναι να γίνει αντιληπτός ο τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου”. Στόχος της τεχνητής νοημοσύνης, όπως ανέφερε, είναι όχι μόνο η αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής με τη δημιουργία περισσότερο ελεύθερου χρόνου.