Έρευνες - Μελέτες

Στο Διαδίκτυο αναζητούν ιατρική πληροφόρηση 6 στους 10 Έλληνες

health_internet

Ενθουσιώδης χρήστης του Διαδικτύου για την αναζήτηση πληροφοριών, σχετικών με θέματα υγείας, αποδεικνύεται ο Έλληνας. Περίπου έξι στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι επισκέπτονται το Διαδίκτυο, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για ιατρικά ζητήματα. Μάλιστα, το 32% των Ελλήνων πολιτών συμβουλεύεται το Ίντερνετ για ιατρικά ζητήματα από μία φορά το μήνα έως και περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα (32% είναι και ο μέσος όρος στην ΕΕ-28). Εξ αυτών, το 8% αναζητά σχετικές πληροφορίες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (10% ο μέσος όρος στην ΕΕ-28), το 9% αρκετές φορές στη διάρκεια του μήνα (9% και ο μέσος Κοινοτικός όρος) και το 15% μία φορά σε μηνιαία βάση (13% το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό).



Σύμφωνα με το νέο Ευρωβαρόμετρο “European citizens' digital health literacy”, η χρήση του Διαδικτύου ως εργαλείου για την άντληση ιατρικών πληροφοριών αυξάνεται στις νεότερες ηλικίες. Σχεδόν οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους ηλικίας 15-39 ετών ανατρέχουν στο Ίντερνετ για ιατρική πληροφόρηση, έναντι μόλις του 1/3, που είναι η αναλογία για την ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών, που αντλούν πληροφόρηση από το Διαδίκτυο για θέματα υγείας (ποσοστό 77%) δηλώνει ότι το Ίντερνετ τον βοήθησε να βελτιώσει τις γνώσεις του σε βασικά θέματα υγείας. Μάλιστα, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το μέσο Κοινοτικό όρο, καθώς φθάνει το 84%.



Στην ίδια αναλογία, δηλαδή περίπου εννέα στους δέκα Ευρωπαίους, που ενημερώνονται online για την υγεία, δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από την πληροφόρηση, που άντλησαν από το Διαδίκτυο.

Ψηφιακή υγεία
Πέραν από την online ενημέρωση για ιατρικά θέματα, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι δηλώνουν οπαδοί της “ψηφιακής υγείας”, με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές να καθιστούν το mobile health κομβικό, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το 8% προσφεύγει στο Ίντερνετ για θέματα υγείας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδαΤο mobile health βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές, καθώς, ήδη, είναι ενεργές 100.000 ηλεκτρονικές εφαρμογές κινητής υγείας (mHealth apps) σε πολλαπλές πλατφόρμες, όπως οι iTunes, Google play, Windows Marketplace, BlackBerry World. Μάλιστα, οι 20 κορυφαίες δωρεάν ηλεκτρονικές εφαρμογές για την άθληση, τη φυσική άσκηση και την υγεία αριθμούν, ήδη, 231 εκατ. downloads παγκοσμίως. Το γόνιμο έδαφος για το mobile health υπογραμμίζουν διαπιστώσεις, σύμφωνα με τις οποίες, έως το 2017, 3,4 δις άνθρωποι στον κόσμο θα διαθέτουν “έξυπνο” τηλέφωνο και οι μισοί από αυτούς θα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές εφαρμογές κινητής υγείας.

Επιπρόσθετα, εάν αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της κινητής υγείας, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν €99 δις δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην ΕΕ το 2017.

Η κινητή υγεία (mHealth) αποτελεί νέα πτυχή της διαδικτυακής υγείας, που συνίσταται στη χρησιμοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για τη βελτίωση των προϊόντων, των υπηρεσιών και των διαδικασιών στον τομέα της υγείας.