Έρευνες - Μελέτες

Κατά 21% μειώθηκαν οι πωλήσεις εκτυπωτών στην Ελλάδα

printercolours

Στάσιμη στα περσινά επίπεδα παρέμεινε η αγορά των εκτυπωτών στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) το τρίτο τρίμηνο του 2017. Η Ελλάδα ανήκει στις επιμέρους αγορές της ΕΜΕΑ, που είδε τις συνολικές πωλήσεις εκτυπωτών να μειώνονται και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό το τρίτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Στα περσινά επίπεδα οι παραγγελίες εκτυπωτών στην περιοχή της ΕΜΕΑ το τρίτο τρίμηνο του 2017Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία CONTEXT, συνολικά στην ΕΜΕΑ οι πωλήσεις περιορίστηκαν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, εκτός από αυτή των MFPs inkjet, όπου υπήρξε ανοδική τάση. Η Μέση Ανατολή και η Αφρική (MEA) ξεπέρασαν τις επιδόσεις των άλλων περιφερειών, με τις αποστολές εκτυπωτών την εξεταζόμενη περίοδο να αυξάνονται κατά 22% σε σχέση με πέρσι, μετά από πτώση το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο του έτους.

Από τα στοιχεία της εταιρείας για την πορεία της αγοράς κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017 προκύπτει ότι κάποιες αγορές είχαν εξαιρετικές επιδόσεις το εξεταζόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις εκτυπωτών στην Ισλανδία αυξήθηκαν κατά 67%, ενώ στην Αυστρία η αύξηση ήταν κατά 40%, με την Ιρλανδία να πετυχαίνει άνοδο της τάξης του 24% και τη Φινλανδία αύξηση κατά 19%.

Στον αντίποδα, η ελληνική αγορά των εκτυπωτών περιορίστηκε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στο Βέλγιο και την Ιταλία η αγορά ήταν επίσης αρνητική κατά 16% και 14% αντίστοιχα. Αρνητικό ήταν το πρόσημο και στο Λουξεμβούργο, την Ισπανία και τη Γερμανία, όπου οι πωλήσεις εκτυπωτών κατά το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 12%, 10% και 8% αντίστοιχα.

Δυτική Ευρώπη
Οι αναλυτές της CONTEXT αποδίδουν το –γενικά- αρνητικό κλίμα στις πωλήσεις εκτυπωτών στη Δυτική Ευρώπη –η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 65% όλων των πωλήσεων στην EMEA- λόγω της υποτονικής ζήτησης μετά από έντονη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2016. Οι προϊοντικές κατηγορίες που είδαν τη μεγαλύτερη μείωση ήταν αυτές τω laser συσκευών και ειδικά των SFPs. Συνολικά οι πωλήσεις printers στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης περιορίστηκαν το εξεταζόμενο διάστημα κατά 3% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Αντίστοιχη πτώση σημειώθηκε και στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 3%. Να σημειωθεί ότι η ρωσική αγορά αντιπροσωπεύει το 45% των συνολικών πωλήσεων εκτυπωτών της περιοχής. Συνολικά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη η μείωση αποδίδεται –όπως και στην περίπτωση της Δυτικής Ευρώπης- στις περιορισμένες πωλήσεις laser συσκευών.