Έρευνες - Μελέτες

Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στην Πληροφορική το Νοέμβριο

technologypeople12344

Ελαφρά επιδείνωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού το Νοέμβριο σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, αλλά και έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισµικού κινήθηκε εκ νέου καθοδικά το Νοέμβριο και βρέθηκε στις 72,9 μονάδες από 80,6 μονάδες τον Οκτώβριο του 2017 και σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό μήνα (οπότε είχε διαμορφωθεί στις 78 μονάδες).

Ο δείκτης των προσδοκιών στον κλάδο κινήθηκε καθοδικά τόσο σε σχέση με τον Οκτώβριο όσο και σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτεραΟι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αυξήθηκαν στις -13 μονάδες το Νοέμβριο από -2 μονάδες τον περασμένο μήνα, ενώ το ισοζύγιο των +6 μονάδων στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση έχασε 9 μονάδες.

Στο μεταξύ, ο δείκτης των +24 μονάδων στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης μειώθηκε στις +13 μονάδες, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου σημειώθηκε μικρή πτώση των 3 μονάδων (-5 μονάδες ο δείκτης).

Ως προς τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση αμβλύνθηκε περαιτέρω το Νοέμβριο (στις -5 μονάδες από -12 μονάδες ο δείκτης). 

Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το Νοέμβριο, το 30% των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Επιπλέον, το 28% επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 18% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 6% τους υπόλοιπους παράγοντες ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.

Όπως προκύπτει από το Δελτίο του ΙΟΒΕ, για το Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες, όπου ανήκει και ο κλάδος της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, διαπιστώθηκε το Νοέμβριο μικρή υποχώρηση στις επιχειρηματικές προσδοκίες. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών υποχώρησε ελαφρά και διαμορφώθηκε στις 89,9 μονάδες (από 92,1 μονάδες τον Οκτώβριο), σε ανώτερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (85,1 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθένησαν, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της, όμως, να βελτιώνονται, έστω και οριακά. 

Οικονομικό κλίμα: Ελλάδα
Συνολικά, στην ελληνική αγορά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε αμετάβλητος το Νοέμβριο τόσο από πλευράς επιχειρηματικών προσδοκιών, όσο και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις 98,4  μονάδες (από 98,3 μονάδες τον Οκτώβριο).

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η μικρή επιδείνωση των δεικτών σε Κατασκευές, Βιομηχανία και Υπηρεσίες αντισταθμίστηκε από την άνοδο στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

“Τον τελευταίο μήνα δεν επήλθαν σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα να παγιώνεται η σταθερότητα στην οικονομία. Έχει δημιουργηθεί η προσδοκία πως η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα αποτελέσει σημείο τριβής με τους εταίρους και πιστωτές και θα ολοκληρωθεί σύντομα. Οι φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις, που επηρεάζουν τις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων, έχουν, ήδη, σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί κατά το προηγούμενο διάστημα. Συνολικά, επομένως, οι προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδο που είναι μεν υψηλότερο από πριν ένα έτος και άρα συνεπές με την τρέχουσα ανάκαμψη, αλλά σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο επίπεδο στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες”, αναφέρει το ΙΟΒΕ. 

Οικονομικό κλίμα: Ε.Ε.
Στο μεταξύ, οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος παρατηρήθηκε το Νοέμβριο στην Ευρωζώνη, ενώ σταθερότητα επικράτησε στην Ε.Ε. Αναλυτικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε την ανοδική του πορεία στην Ευρωζώνη, αυξανόμενος οριακά κατά 0,5 μονάδες (στις 114,6 μονάδες), στην καλύτερη επίδοσή του από τον Οκτώβριο του 2000.

Στην Ε.Ε. καταγράφεται σταθερότητα (+0,1), με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 114,3 μονάδες, στην καλύτερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2007.

Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές (+1,2) αντισταθμίζεται από την επιδείνωση στο Λιανικό εμπόριο (-1,3), με τις Υπηρεσίες (+0,1) και τη Βιομηχανία (+0,2) να μην παρουσιάζουν αξιοσημείωτες μεταβολές. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη (+1,2) καταγράφει άνοδο, ωθώντας το συνολικό δείκτη της Ευρωζώνης οριακά προς τα πάνω, ενώ σε επίπεδο των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης βελτιώνεται στην Γαλλία (+1,9), την Ολλανδία (+0,8) και την Ισπανία (+0,6), παραμένει αμετάβλητος στην Ιταλία (+0,2) και επιδεινώνεται στη Γερμανία (-0,1). Σε επίπεδο Ε.Ε., καταγράφεται πτώση στο δείκτη κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (-1,5), όταν στην Πολωνία σημειώνεται αντίθετα μικρή άνοδος (+0,7). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες βελτιώνονται σημαντικά στο Λιανικό εμπόριο, ενώ επιδεινώνονται στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές και δεν μεταβάλλονται στην Βιομηχανία, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να ανακάμπτει.