Οι επιθέσεις σε high-end φορητές συσκευές αναμένεται να αυξηθούν

Έρευνες - Μελέτες

27 Νοεμβρίου 2017

Εξελιγμένες απειλές, όλο και πιο δύσκολα εντοπίσιμες, που στοχεύουν σε ευάλωτα και νευραλγικά σημεία, κυριαρχούν στα περισσότερα σενάρια των προβλέψεων για τις ψηφιακές επιθέσεις για το 2018. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα επόμενα χρόνια, ο κόσμος θα δει ακόμα περισσότερα νόμιμα λογισμικά να “μολύνονται” από ομάδες, που στοχεύουν σε ευρύτερα προφίλ θυμάτων και γεωγραφικές περιοχές, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι τέτοιες επιθέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να μετριαστούν.

Οι προβλέψεις της Kaspersky Lab για τις ψηφιακές απειλές του 2018Σύμφωνα με τις “ Στοχευμένων Απειλών” της Kaspersky Lab για το 2018, άλλες επιθέσεις, που είναι δύσκολο να εμποδιστούν, όπως αυτές που αφορούν κακόβουλο λογισμικό high-end φορητών συσκευών, θα αυξηθούν επίσης, καθώς οι επιτιθέμενοι καταφεύγουν σε νέες μεθόδους για να παραβιάζουν ολοένα και πιο προστατευμένους στόχους. 

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το 2017, οι επιθέσεις σε συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως οι Shadowpad και ExPetya, έδειξαν πόσο εύκολα το λογισμικό τρίτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταφέρουν να εισέλθουν σε επιχειρήσεις. Αυτή η απειλή αναμένεται να αυξηθεί το 2018, καθώς μερικοί από τους πιο επικίνδυνους φορείς, παγκοσμίως, ξεκίνησαν να υιοθετούν αυτήν την προσέγγιση ως μία εναλλακτική στις τεχνικές τύπου watering hole ή επειδή άλλες προσπάθειες να διεισδύσουν απέτυχαν.

“Οι επιθέσεις σε συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας αποδεικνύονται κάθε φορά εφιαλτικές. Καθώς οι προηγμένοι φορείς απειλής εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε ευάλωτες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού, το back dooring δημοφιλών ή τοπικών δημοφιλών λογισμικών θα γίνει όλο και πιο επιθυμητός φορέας επίθεσης. Οι επιθέσεις σε συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας θα επιτρέψουν στους επιτιθέμενους να αποκτήσουν επιτυχώς πρόσβαση σε πολλές επιχειρήσεις που αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος-στόχου, ενώ  το “ραντάρ” των διαχειριστών συστημάτων και των λύσεων ασφάλειας δεν θα μπορεί να τις εντοπίσει”, αναφέρουν οι αναλυτές. 

Στοχευμένες απειλές
Οι καταστροφικές επιθέσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ, περισσότερες επιθέσεις θα οδηγήσουν, με αναγνωριστικό τρόπο και δημιουργία προφίλ, στην προστασία των πιο πολύτιμων exploits των εισβολέων.

Στο μεταξύ, νέες εξελιγμένες επιθέσεις, οι οποίες θα βρίσκουν τον τρόπο σύνδεσης μεταξύ λειτουργικού συστήματος και firmware, αναμένεται να ανακαλυφθούν.

Για το 2018 αναμένονται, επίσης, περισσότερες παραβιάσεις router και modem. Αυτός ο γνωστός τομέας ευπάθειας έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό ως εργαλείο για προηγμένους στοχευμένους επιτιθέμενους. Βρίσκονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για έναν εισβολέα, που επιδιώκει να κερδίσει μόνιμη και μυστική πρόσβαση σε ένα δίκτυο και θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε έναν εισβολέα ακόμη και να κρύψει τα ίχνη του. 

Βιομηχανικές απειλές
Οι προβλέψεις απειλών του 2018 για τη βιομηχανία περιλαμβάνουν τα συνδεδεμένα οχήματα, τα οποία είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν νέες απειλές εξαιτίας, της αυξανόμενης πολυπλοκότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, που οδηγεί σε ένα σενάριο όπου κανένας παίκτης δεν έχει ορατότητα του, πόσο μάλλον τον έλεγχο, ολόκληρο τον πηγαίο κώδικα ενός οχήματος. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει τους εισβολείς να παραβιάζουν και να παρακάμπτουν την ανίχνευση. 

Στην υγειονομική περίθαλψη, οι επιθέσεις που παραβιάζουν ιδιωτικά δίκτυα για να στοχεύσουν τον ιατρικό εξοπλισμό και τα δεδομένα αποσκοπώντας σε εκβιασμούς και κακόβουλη δραστηριότητα, θα μπορούσαν να αυξηθούν, καθώς αυξάνεται ο όγκος ειδικού ιατρικού εξοπλισμού που συνδέεται με δίκτυα υπολογιστών. 

Στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η αυξημένη ασφάλεια των ηλεκτρονικών πληρωμών σημαίνει ότι οι απατεώνες θα στρέψουν την προσοχή τους σε επιθέσεις εξαγοράς λογαριασμού. Οι εκτιμήσεις της βιομηχανίας δείχνουν ότι η απάτη αυτού του τύπου θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια. 

Τα συστήματα βιομηχανικής ασφάλειας είναι πιθανό να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο στοχευμένων επιθέσεων με προγράμματα ransomware. Τα λειτουργικά συστήματα τεχνολογίας είναι πιο ευάλωτα από τα εταιρικά δίκτυα πληροφορικής και συχνά εκτίθενται στο Διαδίκτυο.

Επίσης αναμένεται να δούμε στοχευμένες επιθέσεις σε εταιρείες με σκοπό την εγκατάσταση cryptocurrency miners - και με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να γίνει μια πιο προσοδοφόρα, μακροπρόθεσμη επιχειρηματική πρόταση σε σύγκριση με το ransomware.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ