Έρευνες - Μελέτες

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενισχύει την απόδοση των συστημάτων υγείας

health-technology

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της υγείας και της περίθαλψης μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας. Κι αυτό, καθώς η διαδικασία ψηφιοποίησης της υγείας βοηθά στην αποτύπωση των πραγματικών αποτελεσμάτων και εμπειριών, που έχουν σημασία για τους ασθενείς. Συνεπώς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θέτει τους ασθενείς στο επίκεντρο της επόμενης γενιάς καλύτερων δεδομένων υγείας για τη χάραξη πολιτικών και την κατάρτιση πρακτικών.

Η διάγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της υγείας στην Ε.Ε.Τα παραπάνω υποστηρίζει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, μαζί με τα προφίλ υγείας των 28 κρατών - μελών, τα οποία αναλύουν σε βάθος τα συστήματα υγείας των κρατών μελών της ΕΕ. “Μόνο αν μεριμνήσουμε για τον ανασχεδιασμό των συστημάτων υγείας μας, θα εξασφαλίσουμε ότι αυτά θα εξακολουθούν ν' ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και να παρέχουν περίθαλψη με επίκεντρο τον ασθενή”, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης. 

Στη διεξοδική “διάγνωση” της Επιτροπής για την κατάσταση της υγείας στα κράτη - μέλη επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι υγειονομικές αρχές πρέπει να προετοιμάσουν το εργατικό δυναμικό τους για τις επικείμενες αλλαγές: τη γήρανση του πληθυσμού και την πολυνοσηρότητα, την ανάγκη συνετών πολιτικών όσον αφορά τις προσλήψεις, καθώς και τις νέες δεξιότητες και την τεχνολογική καινοτομία.

Οι εκθέσεις εξετάζουν την υγεία του πληθυσμού και σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, καθώς και την αποτελεσματικότητα, την προσβασιμότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας σε κάθε κράτος - μέλος της Ε.Ε. Αντικατοπτρίζουν σαφώς τους κοινούς στόχους που επιδιώκουν όλα τα κράτη - μέλη και επισημαίνουν τους τομείς στους οποίους η Επιτροπή μπορεί, ενδεχομένως, να ενθαρρύνει την αμοιβαία μάθηση και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών. 

Περί πρόληψης
Η έκθεση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της πρόληψης, στον οποίο ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι νέες τεχνολογίες μπορούν, επίσης, να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο. “Ενώ δαπανούμε το 80% των προϋπολογισμών υγείας για τη θεραπεία των ασθενειών, αφιερώνουμε μόνο το 3% για την πρόληψη. Είναι προφανές ότι αυτό δεν αρκεί. Είναι αναγκαίο να βελτιωθεί η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ώστε οι μονάδες επειγόντων περιστατικών να μην αποτελούν την πρώτη επιλογή των πολιτών. Επίσης, η προαγωγή της υγείας και η πρόληψη των ασθενειών πρέπει να κατοχυρωθούν σε όλους τους τομείς πολιτικής, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία των πολιτών και να μειωθεί η πίεση που ασκείται στα συστήματα υγείας”, τόνισε σχετικά ο αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, κ. Vytenis Andriukaitis.

Έτερη διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι η απουσία εξειδικευμένης και ολοκληρωμένης ανάλυσης έχει αναγνωριστεί ως μείζον εμπόδιο για τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής στον τομέα της υγείας. Και στον τομέα αυτόν της εξειδικευμένης ανάλυσης, οι νέες τεχνολογίες, όπως τα big data analytics, μπορούν να συνδράμουν τα μέγιστα. 

Εργατικό δυναμικό
Η συνοδευτική έκθεση διαπιστώνει, εξάλλου, ότι ο εκ των προτέρων σχεδιασμός και οι προβλέψεις όσον αφορά το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας καθιστούν τα συστήματα υγείας ανθεκτικά στις μελλοντικές εξελίξεις. Η Ε.Ε. έχει 18 εκατομμύρια επαγγελματίες του τομέα της υγείας ενώ 1,8 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας θα έχουν δημιουργηθεί έως το 2025.

Μετά από την παρουσίαση των εκθέσεων στα υπουργεία Υγείας όλων των χωρών της Ε.Ε., οι εθνικές Αρχές θα μπορούν να τις εξετάσουν περαιτέρω με τους εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας.