Έρευνες - Μελέτες

Τράπεζες: Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη εστίαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό

peoplestattt

Σε ένθερμους υποστηρικτές του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ενσωμάτωσής του στις επιχειρησιακές δομές εξελίσσονται οι τράπεζες. Ο κλάδος, από κοινού με τον τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών, είναι εκείνος που, κατά κύριο λόγο, επικεντρώνεται στην ψηφιοποίηση. Τα στελέχη στον τραπεζικό και επενδυτικό κλάδο δείχνουν, πλέον, όλο και περισσότερο πεπεισμένα ότι τα παλαιά επιχειρηματικά τους μοντέλα δεν θα είναι βιώσιμα στο μέλλον - κάποια απ’ αυτά ίσως να μην είναι ήδη. Σε αυτήν τη λογική, αναζητούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό το “διαβατήριο” όχι μόνο για τη μετεξέλιξή τους, αλλά και για την ίδια την επιβίωσή τους έναντι υφιστάμενων, αλλά και ανερχόμενων ανταγωνιστών.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πιο σημαντικός για τις τράπεζες απ’ ό,τι για τους άλλους κλάδους της οικονομίαςΣύμφωνα με έρευνα της Gartner, που διενεργήθηκε σε δείγμα 3.160 CIOs (Chief Information Officer) σε 98 χώρες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι νέες τεχνολογίες που συνδέονται με αυτόν, είναι πιο σημαντικός για τις τράπεζες απ’ ό,τι είναι για άλλους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Η Gartner, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε από μεγάλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων 354 τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών, διαπιστώνει στην έρευνά της ότι τα τραπεζικά ιδρύματα και οι οργανισμοί επενδυτικών υπηρεσιών “αναγνωρίζουν σαφώς ότι το σημερινό status quo δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να το αλλάξουν”.

Επιχειρηματικοί Στόχοι
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι αναφορικά με τις στρατηγικές τους προτεραιότητες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πιο σημαντικός για τις τράπεζες, πρώτη προτεραιότητα για το 26% των ερωτηθέντων, απ’ ό,τι για όλες τις άλλες βιομηχανίες (17%). Ακριβώς επόμενος επιχειρηματικός στόχος, με ποσοστό 25%, είναι η ανάπτυξη και η διεύρυνση των μεριδίων αγοράς, με τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και την εξυπηρέτηση του πελάτη να ακολουθούν με 12 και 11% αντίστοιχα. Οι CIOs τοποθετούν, επίσης, σχετικά υψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες τους τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεών τους (ποσοστό 7%).

Στην ερώτηση “Ποιοι τομείς της τεχνολογίας πιστεύετε ότι είναι πιο σημαντικοί για να βοηθήσετε την εταιρεία σας να διαφοροποιηθεί και να αποκομίσει κέρδη”, η πιο δημοφιλής απάντηση στον τραπεζικό τομέα είναι “BI/analytics” (με ποσοστό 26%), ενώ το “Digital Marketing” ακολουθεί με 21%. Όσον αφορά το ποιες τεχνολογίες θεωρούν οι CIOs ότι θα κάνουν τη διαφορά για το μέλλον του οργανισμού τους, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στην πρώτη θέση (8%) για τον τραπεζικό τομέα, ενώ ο μέσος όρος σε όλες τις υπόλοιπες βιομηχανίες είναι μικρότερος (5%).

Τέλος, το Internet of Things (IoT) είναι στις δέκα κορυφαίες προτεραιότητες των υπολοίπων κλάδων της οικονομίας (6%), αλλά δεν υπάρχει στην ατζέντα των τραπεζών και των επενδυτικών εταιρειών.