Έρευνες - Μελέτες

Η Ινδία γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphone μετά από την Κίνα

smarphones

Τη δυναμική της ως πολλά υποσχόμενη αγορά για τα είδη τεχνολογίας επιβεβαίωσε η Ινδία κατά το 3ο τρίμηνο του 2017. Το εξεταζόμενο διάστημα, η ινδική αγορά smartphones κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 23% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 40 εκατομμύρια συσκευές. Με αυτήν την επίδοση, η Ινδία έχει πλέον ξεπεράσει τις ΗΠΑ και γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphone παγκοσμίως μετά από την Κίνα. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Canalys Research, η Samsung και η Xiaomi, οι οποίες πέτυχαν πωλήσεις 9,4 εκατομμύρια και 9,2 εκατομμύρια συσκευές αντίστοιχα, αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής αγοράς το εν λόγω τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν, μάλιστα, ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, υποβοηθούμενη από τη χαμηλή διείσδυση των smartphone και την έκρηξη του LTE. 

Η Ινδία έχει πλέον ξεπεράσει τις ΗΠΑ, πετυχαίνοντας ρυθμό ανάπτυξης 23% το 3ο τρίμηνο του 2017Η μελέτη της Canalys Research δείχνει ότι υπάρχουν σχεδόν 100 μάρκες κινητών συσκευών, που πωλούνται πλέον στην Ινδία, με περισσότερους κατασκευαστές να εισέρχονται στην αγορά ανά τρίμηνο. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση τους, η Ινδία έχει ένα από τα πιο περίπλοκα κανάλια διανομής συσκευών, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλα εμπόδια για είσοδο στην αγορά.

Παρά το τα άριστα αποτελέσματα που πέτυχε η Ινδία κατά το 3ο τρίμηνο του 2017, η αγορά συνεχίζει να συγκεντρώνεται στα χέρια όλο και λιγότερων παικτών: σήμερα, οι πέντε κορυφαίοι κατασκευαστές στην ινδική αγορά, Samsung, Xiaomi, Vivo, Oppo και Lenovo, αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 75% των συνολικών πωλήσεων. 

Οι κατασκευαστές
Η ανάλυση της Canalys Research παρατηρεί αναφορικά με τους κορυφαίους παίκτες της αγοράς ότι η Samsung με 9,4 εκατομμύρια smartphones πέτυχε να ενισχύσεις τις πωλήσεις σχεδόν κατά 30% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2016. Η κατέχουσα τη δεύτερη θέση Xiaomi αύξησε τις αποστολές κατά 290% σε 9,2 εκατομμύρια μονάδες. Η έκθεση δείχνει, επίσης, ότι η Apple, που ξεκίνησε την τοπική παραγωγή στην Ινδία νωρίτερα εντός του 2017, πέτυχε υπερδιπλάσιες αποστολές iPhone το 3ο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016. Μάλιστα, οι αναλυτές σχολιάζουν ότι πρόκειται για εντυπωσιακή ανάπτυξη, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αγορά επικεντρώνεται σε smartphones χαμηλή τιμής.

“Η ανάπτυξη του 3ου τριμήνου είναι ένα θετικό μήνυμα για τη βιομηχανία smartphone στην περιοχή της Ινδίας. Οι αμφιβολίες για τις δυνατότητες της αγοράς διαψεύδονται σαφώς από αυτό το αποτέλεσμα”, σχολιάζουν οι αναλυτές της Canalys Research. Αναφερόμενοι στους κατασκευαστές, που δραστηριοποιούνται στην αγορά, η μελέτη σχολιάζει ότι η ανάπτυξη της Xiaomi αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα για το πώς ένα επιτυχημένο brand μπορεί να εισέλθει αποτελεσματικά στην offline αγορά διατηρώντας παράλληλα χαμηλά γενικά έξοδα.