Έρευνες - Μελέτες

Βελτίωση των προσδοκιών των Ελλήνων συμβούλων μάνατζμεντ το 3ο τρίμηνο

peoplenew1

Θεαματική βελτίωση κατέγραψαν οι προσδοκίες των Ελλήνων συμβούλων μάνατζμεντ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2017. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης GMCCI, ο οποίος προκύπτει ως ο μέσος όρος των δεικτών GMCCI - Οικονομική Συγκυρία και GMCCI - Παραγωγικοί Συντελεστές, αυξήθηκε στο 14,2% από 6,4% που ήταν στο τέλος του προηγουμένου τριμήνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μανατζμεντ Ελλάδας (ΣΕΣΜΑ), μάλιστα, τα τελευταία έξι τρίμηνα καταγράφεται ανάκαμψη της αισιοδοξίας, η οποία έχει γίνει εντονότερη τα δύο τελευταία τρίμηνα. Συνολικά, βελτιώθηκαν οι προσδοκίες των συμβούλων μάνατζμεντ για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών, δηλαδή την οικονομική μεγέθυνση, την ανεργία, τις ιδιωτικές επενδύσεις παγίων, τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών και τον πληθωρισμό, σε ένα έτος. 

Τα τελευταία έξι τρίμηνα καταγράφεται ανάκαμψη της αισιοδοξίας, η οποία έχει γίνει εντονότερη τα δύο τελευταίαΠάντως, παρά τη βελτίωση των προσδοκιών, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες, οι οποίες δυσχεραίνουν την προσπάθεια των ελληνικών εταιρειών για περαιτέρω ανάκαμψη. Τα τρία κυριότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, είναι η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, η υψηλή φορολογία και η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Σκορ υψηλότερο του 4, σε κλίμακα 1-5, είχαν, επίσης, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η ασυνέχεια στη λειτουργία του κράτους, η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Όπως σχολιάζει ο ΣΕΣΜΑ, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος ξεκίνησε από το 2ο τρίμηνο του 2016. Από τότε σημειώνεται συνεχής αύξηση του Γενικού Δείκτη GMCCI: από -20,2% στο τέλος Μαρτίου 2016 σε +14,2% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017. 

Παραγωγικοί συντελεστές
Ταυτόχρονα με τη βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας, καλύτερη εικόνα καταγράφηκε, επίσης, στο δείκτη GMCCI-Παραγωγικοί Συντελεστές. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της διαφοράς “θετικών” και “αρνητικών” προβλέψεων για τις μεταβλητές του δείκτη, δηλαδή: ανθρώπινο δυναμικό, συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, επιχειρηματικότητα και θεσμικό πλαίσιο, έγινε θετικός μετά από δέκα τρίμηνα. Επισημαίνεται ότι οι μεταβολές των προσδοκιών συνδέονται στενά με τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και βεβαίως με τις εξελίξεις των εθνικολογιστικών μεγεθών. 

Θυμίζουμε ότι ο “Δείκτης Εμπιστοσύνης Συμβούλων Μάνατζμεντ” (Greek Management Consultants Confidence Index (GMCCI) καταγράφει κάθε τρίμηνο τις εκτιμήσεις και προσδοκίες των διευθυντών των εταιρειών -μελών του ΣΕΣΜΑ για την πορεία της οικονομίας, τους συντελεστές της παραγωγής, καθώς και τους ανασταλτικούς παράγοντες/εμπόδια στην επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα.