Έρευνες - Μελέτες

Η εκμετάλλευση της τεχνολογίας 5G μπορεί να φέρει $3,9 δις το 2026

cosmote5g

Σε καταλύτη για την ανάπτυξη μπορούν να εξελιχθούν τα δίκτυα επόμενης γενιάς, 5G, καθώς δημιουργούν ένα αναπτυξιακό δυναμικό για την ψηφιοποίηση διαφόρων κλάδων της βιομηχανίας τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα. Μελέτη της Ericsson για τη δυνητική επιχειρηματική αγορά του 5G στην Ελλάδα διαπιστώνει ότι η εκμετάλλευση της τεχνολογίας για την ψηφιοποίηση των βιομηχανικών κλάδων εκτιμάται ότι θα αποφέρει $3,9 δις το 2026. Οι κορυφαίοι κλάδοι, όπου το 5G αναμένεται να αποδώσει τα μέγιστα στην Ελλάδα, θα είναι η Ενέργεια και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, η Μεταποίηση (Κλάδος Κατασκευής Προϊόντων) και η Δημόσια Ασφάλεια.

Η Ελλάδα στον δρόμο προς το 5G: Κρίσιμη η απόδοση των δικτύων κινητών επικοινωνιώνΕπιπλέον, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ericsson για την Ετοιμότητα του 5G (έκδοση Οκτωβρίου 2017), το 78% των στελεχών από κορυφαίους παρόχους που έχουν ανακοινώσει δημόσια ότι εργάζονται πάνω στο 5G, υποστηρίζει ότι εκτελεί δοκιμές 5G φέτος, έναντι μόλις το 32% αυτών πριν από ένα χρόνο. Η μελέτη διαπιστώνει, επίσης, την επιτάχυνση του πλάνου λανσαρίσματος υπηρεσιών 5G, καθώς το 28% των ερωτηθέντων αναμένεται να υλοποιήσει το 5G σε κάποια μορφή, ήδη, από το 2018. Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι πάροχοι έχουν αναπτύξει περαιτέρω τις επιχειρηματικές στρατηγικές τους για την προσφορά υπηρεσιών 5G. Φέτος, σε σύγκριση με πέρυσι, κοιτάζουν, πλέον, πέρα από τον τομέα των καταναλωτών και προβλέπουν ευκαιρίες σε επιχειρήσεις και βιομηχανικούς κλάδους.

Καταλύτης
“To 5G θα καταστήσει δυνατό τον μετασχηματισμό τόσο της βιομηχανίας, όσο και της διασκέδασης, γενικά κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής, αποφέροντας σημαντικά οφέλη στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η διερεύνηση νέων περιπτώσεων χρήσης σε διαφορετικούς βιομηχανικούς κλάδους από τώρα, καθώς και η απόκτηση εμπειρίας και η δημιουργία τεχνογνωσίας από νωρίς μέσω διακλαδικών συνεργασιών, αποτελεί ουσιαστικό πλεονέκτημα για κάθε πάροχο, βιομηχανία και χώρα”, αναφέρει η εταιρεία.

Κρίσιμες βιομηχανικές εφαρμογές, που σχετίζονται με τομείς, όπως η ασφάλεια της κυκλοφορίας στους δρόμους, η τηλεϊατρική και ο έλεγχος των υποδομών ζωτικής σημασίας, συνδέονται άρρηκτα με την απόδοση των δικτύων κινητών επικοινωνιών. Τα δίκτυα επόμενης γενιάς είναι το κρίσιμο “τεστ”, καθώς, εκτός από την άμεση -  σε σχεδόν πραγματικό χρόνο – απόκριση που αναμένεται να έχουν, τα συστήματα 5G θα καθιστούν, επίσης, δυνατή τη συνδεσιμότητα με εξαιρετικά υψηλή αξιοπιστία και διαθεσιμότητα για τέτοιες περιπτώσεις κρίσιμων εφαρμογών. 

Μια γεύση από το μέλλον των Τηλεπικοινωνιών, που είναι το 5G, πήρε αυτήν την περίοδο και η ελληνική αγορά.  Σε ζωντανή επίδειξη, που πραγματοποίησε η Cosmote σε συνεργασία με τη Nokia, αξιοποιώντας τη φασματική περιοχή στα 3.5GHz, πέτυχε ταχύτητες έως 4,5Gbps, με τις δύο εταιρείες να δίνουν μια πρόγευση του 5G μέσα από εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. 

Οι επισκέπτες του περιπτέρου της Cosmote στο συνέδριο InfoCom World είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν την κορυφαία εμπειρία 5G παρακολουθώντας 360° video streaming μέσα από μια μάσκα εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), με πολύ υψηλή ταχύτητα, κορυφαία ποιότητα και αξιοπιστία, και χωρίς καμία διακοπή. 

Περιπτώσεις χρήσης
Η Ericsson σε συνεργασία με την Cosmote παρουσίασαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 19ου διεθνούς Συνεδρίου InfoCom World 2017 μια σειρά από περιπτώσεις χρήσης στο δρόμο προς το 5G. Συγκεκριμένα, μια ρομποτική λύση ελεγχόμενη εκ του μακρόθεν μέσω cloud για βιομηχανικές εφαρμογές, καθώς και την επίδραση της χαμηλής καθυστέρησης του δικτύου κινητών επικοινωνιών σε κρίσιμης σημασίας εφαρμογές μέσω ενός ρομπότ, η εξισορρόπηση του οποίου ελέγχεται απομακρυσμένα μέσω του cloud.

Οι δύο εταιρείες επέδειξαν ζωντανά ένα πλήρως αυτοματοποιημένο βιομηχανικό ρομποτικό σύστημα, τηλεχειριζόμενο σε πραγματικό χρόνο από υπηρεσίες, που εκτελούνται σε cloud. Η επίδειξη χρησιμοποίησε το κινητό ευρυζωνικό δίκτυο 4G+ της Cosmote και την τεχνολογία της Ericsson για την αξιόπιστη πρόσβαση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των ρομποτικών μονάδων που βρίσκονταν σε λειτουργία. Τα ρομπότ μετέφεραν με ακρίβεια υλικά μεταξύ της αποθήκης και του χώρου εργασίας και αντίστροφα.

“Υπηρεσίες, όπως αυτή, μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, από τη μεταποίηση/κατασκευή προϊόντων μέχρι την εφοδιαστική αλυσίδα, την αυτοκινητοβιομηχανία, τη γεωργία και πολλούς άλλους. Η τεχνολογία 5G σε συνδυασμό με το Internet of Things (IoT) και τις τεχνολογίες Cloud αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ευρεία υιοθέτηση τέτοιων εφαρμογών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη των κλάδων και της οικονομίας”, αναφέρουν οι δύο επιχειρήσεις. 

Μια δεύτερη περίπτωση χρήσης που, επίσης, παρουσιάστηκε κατέδειξε την επίδραση της καθυστέρησης του δικτύου σε εφαρμογές κρίσιμης σημασίας: ένα τροχήλατο ρομπότ στηριζόμενο σε δύο τροχούς ελεγχόταν από ένα σύστημα Cloud, χρησιμοποιώντας αισθητήρες και εκκινητήρες οι οποίοι επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο μέσω του δικτύου κινητών επικοινωνιών, προκειμένου το ρομπότ να επιτύχει πλήρη ισορροπία. Όταν η καθυστέρηση του δικτύου αυξάνεται πέρα από ένα συγκεκριμένο όριο, το ελεγχόμενο από το δίκτυο ρομπότ χάνει την ισορροπία του και πέφτει. 

Η τεχνολογία 5G
Όπως αναφέρει η Cosmote, η τεχνολογία 5G δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, προσφέροντας έως και 10.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα. Οι μέγιστες ταχύτητες θα φτάνουν έως και τα 10Gbps, ενώ θα είναι διαθέσιμη σε όλο το δίκτυο μέση ταχύτητα 100Mbps. Ο χρόνος απόκρισης θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%.