Προκηρύξεις - Διαβουλεύσεις

Στην τελική ευθεία για τη δημοπρασία φάσματος στην κινητή τηλεφωνία οι τρεις εταιρείες του κλάδου

mobileshare

Στη γραμμή της εκκίνησης, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 800MHz και των 2.600MHz, θα βρεθούν τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Όπως γνωστοποίησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στις 13 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει τη δημοπρασία πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα στις ζώνες των 800 και 2.600ΜHz, με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση και ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών (4G/LTE) στην κινητή ευρυζωνικότητα.



Η δημοπρασία, που θα συνεχιστεί έως την κατακύρωση του φάσματος στους υπερθεματιστές, αφορά την απονομή τριών τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 800MHz και δεκαοκτώ τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2.600ΜHz (σσ η χορήγηση των δικαιωμάτων στη ζώνη των 800MHz, που προέκυψε από την απελευθέρωση του φάσματος από τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, αποτελεί το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα).

Την παρουσία τους στον διαγωνισμό για το “ψηφιακό μέρισμα”, όπως άλλωστε, αναμενόταν, έχουν δηλώσει και οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κινητής, Cosmote, Vodafone και Wind Ελλάς, καταθέτοντας αίτηση συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία.

Η ΕΕΤΤ έχει, ήδη, προβεί στην εκπαίδευση των παρόχων στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής προσφορών, ενώ έχει αποστείλει στους συμμετέχοντες παρόχους τα δελτία συμμετοχής στη δημοπρασία.

Εν αναμονή
Η διαδικασία αφορά την απονομή συνολικά 24 τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων, μέσω της οποίας το Δημόσιο φιλοδοξεί να εισπράξει περί τα €380 εκατ. Συγκεκριμένα, μέσω του διαγωνισμού θα εκχωρηθούν έξι τμήματα ραδιοσυχνοτήτων εύρους ζώνης 2x5MHz στις ζώνες συχνοτήτων 791 - 821 και 932 - 862Mhz. Η τιμή εκκίνησης για κάθε τμήμα είναι €51,5 εκατ., άρα το ελάχιστο συνολικό τίμημα είναι τα €309 εκατ.
Η δημοπρασία αφορά την εκχώρηση δικαιωμάτων χρήσης για 14 τμήματα ραδιοσυχνοτήτων εύρους ζώνης 2x5MHz στις ζώνες 2500 - 2570MHz και 2620 - 2690MΗz. Η τιμή εκκίνησης για κάθε τμήμα είναι στα €4,7 εκατ., συνεπώς - εάν δοθούν όλα - τα συνολικά έσοδα θα είναι της τάξης των €28,2 εκατ.

Τέλος, πρόκειται να εκχωρηθούν και 4 τμήματα εύρους ζώνης 10MΗz στη ζώνη συχνοτήτων 2575 - 2615Mhz με την τιμή εκκίνησης στα €1,3 εκατ. ανά τμήμα, με τα συνολικά έσοδα να υπολογίζονται ακόμη και σε €5,2 εκατ. Να σημειωθεί ότι καμιά εταιρεία δεν μπορεί να πάρει, συνολικά, πάνω από τρία τμήματα του ψηφιακού μερίσματος.

Νατάσα Φραγκούλη