Η IBM προσφέρει στους πελάτες ανώτερη εναλλακτική λύση έναντι των τυπικών server x86

ibm

Η IBM (NYSE: IBM) παρουσίασε πρόσφατα μια νέα σειρά συστημάτων, τα οποία είναι ικανά να διαχειρίζονται τεράστια μεγέθη υπολογιστικών δεδομένων με σχεδόν κατά 20% καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης από ό,τι συγκρίσιμα συστήματα που βασίζονται στον επεξεργαστή Intel Xeon v3 – προσφέροντας στους πελάτες μια ανώτερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τους κλειστούς, τυπικούς server για data center.

Η μεγάλη έκταση των Big Data – 2,5 πεντάκις εκατομμύρια byte δεδομένων δημιουργούνται στον πλανήτη καθημερινά – δημιουργεί στους οργανισμούς την πρόκληση να οικοδομήσουν ισχυρές τεχνολογικές υποδομές, προκειμένου να είναι σε θέση να αντλήσουν χρήσιμη πληροφόρηση από αυτά τα δεδομένα. Οι τυπικοί servers που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους περισσότερους οργανισμούς είναι κατασκευασμένοι με ιδιόκτητη τεχνολογία επεξεργαστών και δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν σε φορτία εργασίας που σχετίζονται με τις απαιτήσεις των Big Data, cloud και φορητών συσκευών, φτάνοντας στα όριά τους. Σε αντίθεση, η IBM σχεδιάζει μια νέα προσέγγιση στα συστήματα, που είναι επικεντρωμένη στη διαχείριση δεδομένων και αξιοποιεί τα δομικά στοιχεία του OpenPOWER Foundation. Το OpenPOWER Foundation έχει συσταθεί στα τέλη του 2013 και αναπτύχθηκε γρήγορα, από 5 ιδρυτικά μέλη σε 59 μέλη τα οποία συνεργάζονται προκειμένου να αξιοποιήσουν την ανοικτή αρχιτεκτονική του επεξεργαστή IBM POWER για ευρεία καινοτομία σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

«Το επιχειρησιακό μας μοντέλο ανοικτής καινοτομίας και η προσέγγισή μας OpenPOWER θα ανακόψει τους παρόχους τεχνολογίας που προσφέρουν κλειστές, ιδιόκτητες λύσεις που παράγονται εντός των τειχών μίας εταιρείας,» δήλωσε ο Doug Balog, Επικεφαλής του τομέα Power Systems, IBM Systems & Technology Group. «Με την εν λόγω ανακοίνωση, οι πελάτες έχουν περισσότερες επιλογές και μπορούν να αποκτήσουν ταχύτερη και σε μεγαλύτερο βάθος πληροφόρηση για την επίλυση των επιχειρησιακών τους προβλημάτων.»

Οι νέοι server IBM Power S824L διαθέτουν τον επεξεργαστή POWER8 της IBM, τον πρώτο επεξεργαστή στον κόσμο που είναι βελτιστοποιημένος για τα πιο απαιτητικά φορτία εργασίας Big Data. Τα νέα συστήματα συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο τις τεχνολογίες της IBM και άλλων μελών του OpenPOWER Foundation - συμπεριλαμβανομένης για πρώτη φορά της τεχνολογίας επιταχυντών μονάδας επεξεργασίας γραφικών (GPU) της NVIDIA - προκειμένου να επιτύχουν ανεπανάληπτες υπολογιστικές επιδόσεις για να βοηθήσουν τις τράπεζες να έχουν καλύτερη ανάλυση του κινδύνου, τις εταιρείες ενέργειας να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια κοιτάσματα πετρελαίου και τους επιστήμονες για την ταχύτερη ανακάλυψη θεραπειών για ασθένειες.

Σχεδιασμένα με βάση το OpenPOWER stack [iv], τα συστήματα Power S824L προσφέρουν στους πελάτες τη δυνατότητα διεκπεραίωσης εργασιών έντασης δεδομένων στον επεξεργαστή POWER8, αναθέτοντας παράλληλα άλλα φορτία εργασίας, μεγάλου όγκου δεδομένων έντασης υπολογισμών, σε επιταχυντές GPU που είναι ικανοί να εκτελούν παράλληλα εκατομμύρια υπολογισμούς δεδομένων και είναι σχεδιασμένοι ειδικά για την επιτάχυνση εφαρμογών έντασης υπολογισμών.

Για να αξιοποιήσει την επιτάχυνση GPU στα συστήματα Power, η IBM θα βελτιστοποιήσει τις επιχειρησιακές εφαρμογές για Big Data, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού βάσης δεδομένων IBM DB2 με BLU Acceleration. Επιπλέον, η IBM εργάζεται για τη βελτιστοποίηση των εκδόσεων Power ευρέως χρησιμοποιούμενων εφαρμογών με επιτάχυνση GPU για τη βιοπληροφορική, την άμυνα, τα οικονομικά, τη μοριακή δυναμική και τη μοντελοποίηση κλίματος – συμπεριλαμβανομένης βιβλιοθήκης SOAP3, NAMD, GROMACS, FFTW καθώς και Quantum Espresso.

Μελλοντικές εκδόσεις των συστημάτων IBM Power θα διαθέτουν τεχνολογία NVIDIA NVLink, εξαλείφοντας την ανάγκη μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (CPU) και των GPU μέσω της διασύνδεσης PCI Express. Με αυτό τον τρόπο, οι GPU της NVIDIA αποκτούν δυνατότητα πρόσβασης στη μνήμη της CPU IBM POWER σε όλο το εύρος ζώνης, βελτιώνοντας την απόδοση για πολυάριθμες επιχειρησιακές εφαρμογές. Αυτά τα συστήματα αναμένεται να είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2016.

Επέκταση του χαρτοφυλακίου POWER8

Επιπλέον της πρότασης Power S824L με επιτάχυνση GPU, άλλες προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο και στις λύσεις συστημάτων Power με βάση τον επεξεργαστή POWER8 της IBM που συμπληρώνουν τη σειρά είναι οι εξής:

• IBM Data Engine for NoSQL: Συνδυάζοντας την καινοτομία των μελών του OpenPOWER Foundation, Redis Labs, Canonical, Altera και IBM, αυτή η λύση καθιστά εφικτή μια σημαντικά χαμηλότερη βάση κόστους για την υλοποίηση συστημάτων αποθήκευσης δεδομένων NoSQL. Αυτή η λύση συνδυάζει λογισμικό Redis Labs, λειτουργικό σύστημα Linux Ubuntu της Canonical, διατάξεις FPGA της Altera και το μοναδικό σύστημα Power S822L με δυνατότητα CAPI της IBM με το FlashSystem 840 της ίδιας. Η απλoποιημένη διαχείριση επιτυγχάνεται μέσω της ενοποίησης των servers, επιτρέποντας τη χρήση ενός server POWER8 αντί 24 servers με επεξεργαστή Intel για ένα σημαντικού μεγέθους σύστημα αποθήκευσης NoSQL. Αυτό το μικρότερο αποτύπωμα και οι συνεπαγόμενες μειώσεις στο κόστος της ενέργειας επιτρέπουν την επίτευξη μείωσης του κόστους υποδομής σε ένα κλάσμα του σε σχέση με πριν. Οι πελάτες μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες και να αναπτύξουν κατά πολύ μεγαλύτερα συστήματα αποθήκευσης NoSQL εκμεταλλευόμενοι και τα 40TB μνήμης Flash σε ένα μόνο rack.
  • IBM Data Engine for Analytics – Power Systems Edition: Συνδυάζοντας τα συστήματα επέκτασης POWER8 με την τεχνολογία elastic storage που βασίζεται στη μνήμη flash και λογισμικό Platform Computing της IBM, αυτή η νέα πρόταση συσκευής ανάλυσης μπορεί να χρησιμοποιεί το ένα τρίτο της υποδομής αποθήκευσης που απαιτεί μια λύση x86.
  • Power Enterprise Systems: Κατασκευασμένα με τον πυρήνα και το high-end τσιπ server με τις ταχύτερες επιδόσεις στον κλάδο, τα νέα συστήματα Power για επιχειρήσεις εμπλουτίζουν τη σειρά των server POWER8 που παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο και είναι σχεδιασμένα και βελτιστοποιημένα για τις απαιτήσεις που παρουσιάζουν τα περιβάλλοντα δεδομένων και υπολογιστικών εφαρμογών των μεγάλων επιχειρήσεων. Τα νέα συστήματα Power E870 και Power E880 είναι τα συστήματα 8-socket με τις υψηλότερες επιδόσεις στην αγορά, με υποστήριξη για έως και 1.000 VM ανά σύστημα. Με επιλογές για 32, 40 ή 48 πυρήνες επεξεργαστή και έως 4 TB ανά υπολογιστικό κόμβο, αυτά τα συστήματα είναι σχεδιασμένα με γνώμονα την αποδοτικότητα και την απρόσκοπτη επέκταση, με δυνατότητα επέκτασης στο εκπληκτικό μέγεθος των 192 πυρήνων, με περισσότερα από 1500 threads υπολογιστικής ισχύος και 16 TB μνήμης, καθιστώντας τα ικανά να διεκπεραιώνουν τις πλέον κρίσιμες εφαρμογές έντασης δεδομένων του κλάδου. Ικανά να χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα AIX, IBM i και Linux, τα νέα συστήματα Power για επιχειρήσεις είναι σχεδιασμένα για να επιτρέπουν τους πελάτες να υποστηρίζουν πλήρως τα πλέον απαιτητικά και κρίσιμα για την αποστολή τους περιβάλλοντα.
  • Power Enterprise Pools: Παρέχοντας μια ισχυρή βάση για ιδιωτική, δημόσια και υβριδική υποδομή cloud, η πρόταση Enterprise Pools προσφέρει εξαιρετική ευελιξία και στιγμιαία απόκριση σε αλλαγές στο φορτίο εργασίας ή στην υποδομή. Επιτρέπει στους πελάτες να μεταφέρουν πόρους σε ένα σύνολο (pool) συστημάτων προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των φορτίων εργασίας, συμβάλλει στην εξασφάλιση της διαθεσιμότητας των συστημάτων, βελτιώνει την αποδοτικότητα και προστατεύει τις επενδύσεις κατά τη μετάβαση στην τεχνολογία POWER8.

Με τη γενική διάθεσή τους να είναι προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου, τα νέα συστήματα και λύσεις IBM Power προσφέρονται με μια ποικιλία configurations και υπηρεσίες.