Νέα Μελών ΣΕΠΕ

Ψηφιακό μουσείο στο δήμο ανωγείων από τη Space Hellas

spacehellas

O Δήμος Ανωγείων, μετά τη διενέργεια και κατακύρωση διεθνούς διαγωνισμού ανέθεσε στη Space Hellas, την αναβάθμιση και μετατροπή του Κέντρου Αρχαιολογικής Πληροφορικής «Γιάννης Σακελλαράκης και Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη» σε ένα σύγχρονο Ψηφιακό Μουσείο, έργο που παραδόθηκε πρόσφατα από το Δήμο στο ευρύ κοινό.

Η Space Hellas, ολοκλήρωσε το έργο εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες, μετατρέποντας το χώρο του Μουσείου σε χώρο ζωντανής «περιήγησης» όπου ο επισκέπτης ζει μια μοναδική εμπειρία.

Συγκεκριμένα, εντός του χώρου έχουν εγκατασταθεί τρείς LCD οθόνες που προβάλουν ντοκιμαντέρ με υλικό οπό τις ανασκαφές του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου, δύο εκθετήρια ολογραμμάτων που αναπαράγουν ψηφιακά αντίγραφα ανασκαφικών ευρημάτων, ένα διαδραστικό τραπέζι που περιέχει ψηφιακές εφαρμογές και εκπαιδευτικά παιχνίδια και μία διαδραστική προβολή αφιερωμένη στα ευρήματα των ανασκαφών. Ιδιαίτερα δε εντυπωσιακή είναι η κεντρική τρισδιάστατη (3D) προβολή κινηματογραφικών προδιαγραφών, η οποία προβάλει στερεοσκοπικό ντοκιμαντέρ, το οποίο ακολουθεί τη διαδρομή από τα Ανώγεια μέχρι το Ιδαίο Άντρο.

Ο Δήμος Ανωγείων πιστεύει ότι είναι ένα ισχυρό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή, του οποίου οι θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία θα είναι πολλαπλασιαστικές και λόγω της άριστης απεικόνισης της περιοχής και ιδιαίτερα με την τόσο σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, η οποία καταφέρνει να μας μεταφέρει με εκπληκτικό τρόπο στη μινωική αρχαιότητα και στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Ψηλορείτης και το Ιδαίο Άντρο, στη δημιουργία αυτού του σπουδαίου πολιτισμού.

Το έργο ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ