Νέα Μελών ΣΕΠΕ

Τρισδιάστατη, διαδραστική απεικόνιση της εξέλιξης των μνημείων της Κρήτης με τη στήριξη της Cyta Ελλάδος

cyta

Μια καινοτόμο εφαρμογή, με την ονομασία Crete3D, που απεικονίζει κατά τρόπο τρισδιάστατο και ζωντανό τα πιο σημαντικά μνημεία της Κρήτης και η οποία είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό, για πρώτη φορά, μέσω του διαδικτύου, εγκαινιάστηκε την Τρίτη 12 Μαΐου, στα Χανιά, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το Crete3D (www.crete3d.gr) είναι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα τριετούς έρευνας του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τη  συνεργασία κορυφαίων ιστορικών και αρχαιολόγων, το οποίο έγινε κατορθωτό με τη χρηματοδότηση της Cyta Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Με μοναδικά «οχήματα» έναν υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο, ο χρήστης-επισκέπτης του www.crete3d.gr έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο χρόνο, σε μια  διαδρομή 5.000 ετών, διανύοντας επτά ιστορικές περιόδους, από τη Μινωική περίοδο μέχρι και σήμερα, παρακολουθώντας την Κνωσσό, το Γιαλί Τζαμί, τη Φαιστό και άλλα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα να μεταλλάσσονται με το πέρασμα των χρόνων. Παράλληλα, ο επισκέπτης του www.crete3d.gr μπορεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του με ιστορικές πληροφορίες, φωτογραφίες και άλλο χρήσιμο υλικό.

Ο Γενικός Διευθυντής της Cyta Ελλάδος, κ. Χρίστος Λιμνατίτης, είπε ότι το έργο αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη και είναι ένα καθημερινό και εύχρηστο εκπαιδευτικό εργαλείο για τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, από όλο τον κόσμο. Είπε, επίσης, ότι  εντάσσεται στη γενική φιλοσοφία της εταιρείας, που συνδυάζει την καινοτομία, τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού.

Ο επικεφαλής του έργου και Επίκουρος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Παρθένιος, ανέφερε, μεταξύ άλλων,  ότι ο συνδυασμός καινοτομίας και ιστορίας δεν θα μπορούσε, παρά να φέρει ένα μοναδικό, εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ανοιχτό σε όλους και ευχαρίστησε τη Cyta Ελλάδος και την Περιφέρεια Κρήτης που πίστεψαν στις δυνατότητες του έργου, από την πρώτη στιγμή.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε τη σημασία τέτοιων έργων στην ανάδειξη των τοπικών μνημείων και  στην ενημέρωση των πολιτών και των τουριστών.

Δελτία Τύπου της Cyta και φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να βρείτε, επίσης, στην ιστοσελίδα www.cyta.com.cy/pr/pressreleases

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ